Det sker i dansk politik: Topmøde i rød blok og en dansk særaftale om Europol

OVERBLIK: For første gang i mere end et år mødes partilederne i rød blok til frokost, Energikommissionen kommer med en række anbefalinger til regeringen, og Europa-Parlamentet stemmer om Danmarks fremtid i Europol. Få overblikket her.

Mette Frederiksen (S) sammen med Pernille Skipper (EL) og Rasmus Nordquist (AL). De tre partier mødes tirsdag til en sjælden fælles frokost (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix).
Mette Frederiksen (S) sammen med Pernille Skipper (EL) og Rasmus Nordquist (AL). De tre partier mødes tirsdag til en sjælden fælles frokost (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix).
Mette Pabst

Det er atter blevet mandag og dermed tid til en nyt politisk overblik.

Vi har sagt det før, men denne gang ser det ud til at passe. Efter alt at dømme er den nye boligskatteaftale lige på trapperne, og den vil formentlig falde på plads i denne uge. Du kan læse mere om forhandlingerne her.

Mandag lyder startskuddet på Forskningens Døgn, der trods navnet varer hele ugen. Festivalen, der vil gøre danskerne klogere på alt mellem himmel og jord, bliver åbnet på Experimentarium i Hellerup, hvor blandt andet uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) vil holde tale. 

Energikommissionen, der skal hjælpe regeringen med at indfri sine internationale klimaforpligtelser, offentliggør mandag en række anbefalinger til dansk energipolitik. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) vil være til stede ved præsentationen af rapporten.

Fem folketingsmedlemmer rejser mandag til Strasbourg for at deltage i forårssessionen i Europarådets Parlamentariske Forsamling. Her er blandt andet Tyrkiet på dagsordenen, ligesom også en rapport om misbrug af Interpolsystemet er det. De fem deltagere er Michael Aastrup Jensen (V), Mogens Jensen (S), Christian Langballe (DF), Nikolaj Villumsen (EL) og Ulla Sandbæk (ALT).

Og mandag tager erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) et smut til Tokyo for at forberede Danmarks deltagelse i de Olympiske Lege i 2020. Ministeren skal blandt andet mødes med den japanske minister for OL, Tamayo Marukawa, for at diskutere samhandel og udvikling.

Tirsdag byder på lidt af et særsyn i dansk politik: Et møde mellem de fem ledere af oppositionspartierne. Det er første gang i mere end et år, at de fem ledere fra hhv. Socialdemokratiet, Radikale, Alternativet, SF og Enhedslisten er samlet. Læs en analyse af det kommende møde her

Tirsdag er der travlt på Christiansborg. Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg inviterer til høring om kompenserende marine virkemidler ved etablering eller udvidelse af havbrug. Du kan tilmelde dig arrangementet her.

Der er også møde i Folketingssalen tirsdag, hvor politikerne skal diskutere en række lovforslag. Blandt andet forslaget om, at private pasningstilbud skal forpligtes til at have dansk som hovedsprog, forslaget om hvorvidt Forsvarets Efterretningstjeneste skal have mulighed for at få adgang til oplysninger om flypassagerer og et forslag fra Dansk Folkeparti om at lovliggøre peberspray til selvforsvar i eget hjem.

Tirsdag byder også på en række samråd:

  • Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) samt børne- og socialminister Mai Mercado (K) er blevet indkaldt til samråd om brugerbetaling for fælles inventar og hjælpemidler på plejehjem.
  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i undervisningsudvalget redegøre for udviklingen med at sikre eleverne mere bevægelse i løbet af skoledagen.
  • Vikarierende sundhedsminister Karen Ellemann (V) er indkaldt til samråd i sundhedsudvalget, hvor hun skal svare på, om hun vil sikre en ordentligt responstid for alle, uanset hvor i landet folk bor.
  • Og senere samme dag skal Karen Ellemann (V) også i sundhedsudvalget til samråd om hjertestartere. Her skal hun redegøre for, om hun mener, det nuværende akutberedskab i forhold til hjertestartere er tilstrækkeligt.

Onsdag afholder Miljø- og Fødevareudvalget konference om Danmarks grønne nationalregnskab og sammenhængen mellem landets økonomi og miljø. Konferencen afholdes på Christiansborg og gør status på det danske arbejde med den grønne omstilling og FN's 17 bæredygtighedsmål. Du kan læse mere om arrangementet her.

Det er også onsdag, at du kan komme med til debatmøde om det kommende energiforlig hos Det Økologiske Råd. Regeringen har bebudet, at de vil komme med et udspil til en ny energipolitisk aftale i løbet af 2017, og debatmødet vil tage afsæt i, hvordan en sådan aftale bør se ud. Læs mere om mødet her.

Onsdag er der indkaldt til to samråd på Christiansborg.

Det ene om konsekvenserne for Danmark af den stigende kriminalitet i Malmø. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i Retsudvalget svare på, hvordan det ser ud med kriminalitetsudviklingen og sikkerhedsniveauet i Danmark, og hvilke initiativer han vil igangsætte for at undgå at kriminaliteten i Malmø breder sig til Danmark.

Og det andet i Miljø- og Fødevareudvalget, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om opfølgning på COP13, Cancun-deklarationen. 

Onsdag er der også konference om fremtidens trafik-investeringer. Det er Venstre, der inviterer til konference på Christiansborg, hvor transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil tale om fremtidens transport.

Og så er der også møde i salen onsdag, hvor ministrene vanen tro skal svare på spørgsmål fra folketingsmedlemmerne. Derudover skal der behandles flere lovforslag, blandt andet et forslag fra Enhedslisten om indførelse af krav om helårsbeboelse i nyopførte boliger og et lovforslag om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile. 

Vi springer hastigt videre til torsdag, der er spækket til bristepunktet med politiske møder og konferencer.

Torsdag kan Dansk Byggeri fejre årsdag. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) åbner dagen med en tale, og efterfølgende er der konference om teknologiens betydning for fremtidens vækst.

Tænketanken Europa holder torsdag briefing om dansk fødevareeksport efter Brexit, og hvordan branchen kommer helskindet igennem. Du kan tilmelde dig her.

EU's handelskommissær Cecilia Malmström tager torsdag turen til København. Cecilia Malmström skal mødes med finansminister Kristian Jensen og Folketingets Europaudvalg samt tale ved "Making globalisation work for all" og mødes med Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer.

Torsdag holder Udenrigsministeriet og Dansk Erhverv konferencen "Making globalisation work for all" som optakt til OECD’s årlige ministermøde i Paris, som Danmark i år er vært for. Konferencen har ikke mindre end tre ministre og en EU-kommissær på talerlisten. Således kan deltagerne både se frem til taler fra Angel Guerria, generalsekretær i OECD, Cecilia Malmström, EU’s handelskommissær, finansminister Kristian Jensen (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og undervisningsminister Merete Riisager (LA).

Torsdag skal politikerne igen behandle lovforslag i Folketingssalen. Det er blandt andet Enhedslistens forslag om en ny definition af voldtægt, der skal diskuteres, samt forslag om mere virksomhedsrettet danskuddannelse til voksne udlændinge.

Og torsdag byder også på en stribe samråd:

  • Skatteudvalget har indkaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om mulighederne for at mindske tabet af skatteindtægter gennem en styrkelse af Skats indsatsområder. 
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om forholdene i kriminalforsorgens institutioner. 
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal senere på dagen atter i samråd sammen med kulturminister Mette Bock (LA). De skal redegøre for indsatsen mod krænkelser af ophavsrettigheder på internettet.
  • Og endelig skal udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om forløbet om generalkonsulstillingen i Flensborg.

Torsdag afholder Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg ekspertmøde på Christiansborg om ændringer af valgloven. Læs mere og tilmeld dig her.

Og så er det torsdag, at statsministeren diskuterer fremtidens arbejdsmarked med LO's formand Lizette Risgaard. Innovationsfonden afholder en såkaldt "Innotalk" om fremtidens arbejdsmarked, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) og Lizette Risgaard giver deres bud på, hvordan vi bedst ruster det danske arbejdsmarked til fremtiden.

Torsdag ventes EU-Parlamentet at give grønt lys til en dansk særaftale om Europol. Aftalen skal senest være på plads 1. maj, ellers kan Danmark ikke benytte sig af Europol mere. Læs mere her

Fredag er der atter møde i Folketingssalen, hvor beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) efter ønske fra Dansk Folkeparti skal oplyse om, hvad de to ministre agter at gøre, for at personer med udenlandsk oprindelse i højere grad bidrager til Danmark via arbejdsmarkedet.

Weekenden skydes igang med et EU-topmøde om Brexit lørdag, hvor retningslinjerne for forhandlingerne om den britiske udmeldelse af EU skal forhandles på plads.

Lørdag afholder Amnesty International sit danske landsmøde på Hotel Nyborg Strand. Landsmødet har fokus på menneskerettigheder, og blandt gæstetalerne er den tyrkiske chefredaktør for avisen Cumhuriyet, Can Dündar, der er flygtet i eksil i Tyskland, og den mest torturerede fange i Guantánamo-lejren, Mohammedou Slahi.

Amnesty International er ikke den eneste organisation, der afholder landsmøde denne weekend. Lørdag holder også Europabevægelsen landsmøde i Aarhus, hvor blandt andet landsformand for foreningen Stine Bosse taler.

Og så har den amerikanske præsident Donald Trump været præsident i 100 dage. Det markeres lørdag med demonstrationer for klimaet i hele verdenen. Således også i Danmark, hvor der er planlagt demonstration i København på Christiansborg Slotsplads klokken 13.00.

Ugen slutter søndag af med en rejse til Indonesien og Vietnam for udviklingsminister Ulla Tørnæs (V). Frem til 5. maj rejser hun rundt i de to lande, hvor hun blandt andet skal besøge en regnskov på Sumatra, der trues af palmeolieplantager og skovfældning.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00