Det sker i EU: 60 år efter Rom-traktaten, ét år efter Bruxelles-bomberne

OVERBLIK: Der bliver set både fremad og tilbage i denne uge, der markerer et år, efter EU-hovedstaden blev ramt af terror, og 60 år siden underskrivelse af Rom-traktaten.

For 60 år siden skrev de seks grundlæggere af EU under på Rom-traktaten. Nu kommer 27 EU-ledere tilbage til byen for at bekræfte deres samarbejde i lyset af den forestående britiske exit fra Unionen.
For 60 år siden skrev de seks grundlæggere af EU under på Rom-traktaten. Nu kommer 27 EU-ledere tilbage til byen for at bekræfte deres samarbejde i lyset af den forestående britiske exit fra Unionen.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen

Mandag 20. marts

Eurolandenes finansministre mødes til det, der kan være det sidste eurogruppemøde under formand Jeroen Dijsselbloem, hvis politiske fremtid hænger i en tynd tråd, efter hans socialdemokratiske parti fik store tæv ved det hollandske valg i sidste uge.

Malta er EU’s sundhedsministre samlet til et uformelt ministerrådsmøde om overvægt hos børn, bekæmpelse af HIV og fremme af samarbejde om sjældne sygdomme mellem sundhedsvæsener på tværs af grænser.

Tirsdag 21. marts

Hele finansministerkredsen mødes tirsdag for blandt andet at diskutere reducerede momssatser på bøger og printmedier. De vil også drøfte de årlige økonomiske karakterbøger for de enkelte lande og høre nyt om det forstærkede samarbejde om en skat på finansielle transaktioner.

Finansminister Kristian Jensen (V) bruger lejligheden til at mødes med økonomikommissær Pierre Moscovici for at diskutere skat, fremtidens økonomiske samarbejde og overholdelse af EU’s budgetregler.

Onsdag 22. marts

Det er i dag et år siden, at Bruxelles blev rystet af et voldsomt terrorangrebbyens lufthavn og en metrostation i hjertet af EU-kvarteret. Den belgiske kongefamilie og EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker deltager i en mindehøjtidelighed, der vil afsløre et nyt monument over tragedien midt mellem EU-bygningerne.

I Europa-Parlamentet diskuterer Borgerrettighedsudvalget den igangværende kamp mellem EU-Kommissionen og den polske regering for at få dem til at omgøre kontroversielle indgreb i blandt andet landets forfatningsdomstol.

Torsdag 23. marts

Den danske Europol-aftale vil blive fremlagt for EU-parlamentarikerne i Borgerrettighedsudvalget. Aftalen skal godkendes af Parlamentet inden udgangen af april, hvis ikke Danmark skal ende uden for det europæiske politisamarbejde.

Folketingets såkaldte Brexit-følgegruppe gæster også Bruxelles, hvor de blandt andet mødes med ledende parlamentarikere, med EU-Kommissionens chefforhandler, Michel Barnier, og generalsekretær for Ministerrådet, Jeppe Tranholm-Mikkelsen.

Fredag 24. marts

EU’s chefer – minus britiske Theresa May, der springer over – ankommer til Rom forud for weekendens topmøde om Europas fremtid efter en britisk exit fra EU. Første punkt er en audiens hos paven.

Lørdag 25. marts

For at fejre 60-året for underskrivelsen af EU’s grundlæggende tekst, Rom-traktaten, har den italienske regering inviteret de europæiske stats- og regeringsledere til topmøde. Det beskedne mål er at lægge en kurs for Europas fremtid. Samtidig forbereder de italienske politikere sig på ballade, når demonstranter mødes for at vise, at heller ikke alle er tilfredse med den europæiske nutid.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00