Det sker i EU: Fuldt program i Bruxelles og Strasbourg

OVERBLIK: EU’s 751 folkevalgte mødes i Strasbourg med en dagsorden, der går fra hormonforstyrrende stoffer til fædrebarsel, mens fire forskellige rådsmøder trækker EU-ministre til Bruxelles i hobetal i ugen, der kommer.

EU-parlamentarikerne tager den månedlige tur til Strasbourg for blandt andet at markere Kvindernes Internationale Kampdag og tage imod Jordans Kong Abdullah II.
EU-parlamentarikerne tager den månedlige tur til Strasbourg for blandt andet at markere Kvindernes Internationale Kampdag og tage imod Jordans Kong Abdullah II.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen

Mandag 9. marts
EU-landenes justitskarakterbøger offentliggøres 
EU-Kommissionen præsenterer sin årlige såkaldte justits-resultattavle, der giver et praj om retstilstanden i de 28 EU-lande. Det er tredje gang, EU-Kommissionen udsender sit overblik over de europæiske retssystemers helbredstilstand målt på en række indikatorer, som denne gang inkluderer ting som alternative mæglingsinstanser og kønsbalance blandt dommere.

Grækenland igen på den økonomiske dagsorden 
Eurolandenes finansministre mødes mandag for at diskutere, hvordan de vil følge op på den nys indgåede forlængelse af den græske redningspakke med fire måneder.

Beskæftigelsesministre i Bruxelles 
Ingen dansk minister deltager, når de europæiske social- og beskæftigelsesministre mandag kommer til EU-hovedstaden for blandt andet at diskutere prioriteter på deres område i det såkaldte europæiske semester, der dikterer rammerne for landenes økonomiske koordination med EU-niveauet. Ministrene vil også tale om en rapport om reformer på arbejdsmarkeds- og socialområdet, ligesom de vil vedtage konklusioner om henholdsvis inklusion på jobmarkedet og om EU’s 7-årige arbejdsmiljørammeprogram. På socialområdet vil de diskutere en årlig rapport om den sociale situation i Europa samt en ny rapport om finansiering af velfærdssystemerne i medlemslandene.

Parlamentarikere ønsker svar om hormonforstyrrende stoffer 
EU’s folkevalgte vil have EU-Kommissionen til at forklare, hvorfor den halter bagefter med at levere en række kriterier til at identificere hormonforstyrrende stoffer. Kommissionen var juridisk forpligtet til at levere kriterierne inden december 2013.

Udvalg starter granskning af kreative skatteaftaler 
Et specialudvalg nedsat af EU-Parlamentet i kølvandet på de såkaldte Lux Leaks har første rigtige arbejdsmøde, efter det blev etableret i sidste måned. Udvalget skal granske de favorable skatteaftaler, som nogle lande har indgået for at tiltrække virksomheder. Jeppe Kofod (S) og Morten Messerschmidt (DF) er de danske medlemmer af udvalget, mens Rina Ronja Kari (N) er stedfortræder.  

Bankunion tilbage på dagsordenen 
EU’s finansministre skal diskutere etableringen af en 315-milliarder stor investeringsfond, inspicere implementeringen af EU’s bankunion og diskutere EU-Kommissionens landerapporter om tilstanden i medlemslandenes økonomier. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) deltager fra dansk side.

Tirsdag 10. marts 
Høring i DSB-sag 
Danmark vandt i 2013 en sag ved retten i Luxembourg over EU-Kommissionen, som mente, at Danmark havde udbetalt uretmæssig statsstøtte til DSB i en række tilfælde. Kommissionen har nu anket dommen til EU-Domstolen, hvor parterne skal høres på tirsdag.

Parlamentarikere vil have fædreorlov og anerkendelse af abortret 
I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag 8. marts vedtager Europa-Parlamentet en resolution, hvor de blandt andet opfordrer til indførsel af 10 dages betalt fædreorlov og anerkendelse af kvinders ret til abort og brug af prævention. Resolutionen har ikke lovgivende kraft, men er Parlamentets årlige vurdering af udviklingen på ligestillingsområdet.

Afstemning om mere sikre lastbiler 
EU’s folkevalgte stemmer om en aftale, der skal indføre mere sikre lastbiler på de europæiske landeveje. Fremover skal lastvognenes førerhuse være mere aerodynamiske og designes, så de gøres sikrere i tilfælde af færdselsuheld og eliminerer blinde vinkler.

Jordans kong Abdullah taler i Parlamentet. Kong Abdullah II af Jordan gæster Europa-Parlamentet og vil tale til EU's folkevalgte, der forventer, at han blandt andet vil komme ind på de problemer med radikaliserede islamister, som verden står over for. Det er fjerde gang, han taler for Parlamentet.

Onsdag 11. marts
Betalingskortgebyr skal godkendes af Parlamentet 
Nye regler om lofter over de gebyrer, som kan opkræves for brug af betalingskort, skal have et sidste blå stempel af det samlede Europa-Parlament, efter det lykkedes ministre og parlamentarikere at nå en foreløbig aftale om spørgsmålet sidste år. De nye regler skal gøre det lettere for forbrugerne at gennemskue, hvilke ekstra omkostninger de bliver pålagt i forbindelse med brugen af deres plastikkort.

Torsdag 12. marts
Terror på dagsordenen
EU’s justits- og indenrigsministre vil på et todagesmøde forsøge at sætte kød på nye anti-terrorinitiativer i kølvandet på hændelserne i København, Belgien og Paris. De vil også diskutere de sidste tendenser inden for flygtningestrømme til Europa. Fredag skal de også runde persondatabeskyttelsesforordningen, som går sin meget langsommelige gang gennem Ministerrådet. Justitsminister Mette Frederiksen (S) deltager.

Fredag 13. marts
Ministerrådsmøde i Bruxelles
Transportminister Magnus Heunicke (S) vil skulle diskutere den fjerde jernbanepakke med sine ministerkolleger, herunder ikke mindst udbud af national togdrift og ændringer i myndighedernes forvaltning af jernbanedriften. Begge dele volder Danmark en del problemer, ikke mindst fordi det sidste kræver en ændring af ejerskabet for DSB. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00