Det sker i EU: Kinesisk præsident på anspændt europæisk visit

Xi Jinping lander i Paris på et tidspunkt, hvor forholdet mellem EU og Kina er særdeles anspændt. Regeringen inviterer til international konference om det europæiske asylsystem, som den kalder ”dybt dysfunktionelt.

Det er ikke første gang, at den franske og den kinesiske præsident mødes. Men stemningen mellem de to kontinenter er ikke blevet bedre siden sidst.
Det er ikke første gang, at den franske og den kinesiske præsident mødes. Men stemningen mellem de to kontinenter er ikke blevet bedre siden sidst.Foto: Ng Han Guan/AP/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

Mandag 6. maj

Mens spændingerne mellem EU og Kina tager til, kommer den kinesiske præsident, Xi Jinping, på statsbesøg i Frankrig. Her skal han mandag holde møde med præsident Emmanuel Macron og EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, hvor emner som handelshindringer, statsstøtte og teknologibeskyttelse vil lure i baggrunden, ligesom den kinesisk støtte til Rusland også er svær at komme udenom.

Derefter drager Xi videre til Serbien og Ungarn, som begge ses som mere venligt stemt over for autokratiske styrer.

Uden for egentlig EU-regi bliver den større europæiske forsamling af 46 europæiske lande i Europarådet fejret på Christiansborg. Det skyldes, at Europarådet fylder 75 år, hvilket markeres i Landstingssalen med fokus på organisationens kerneområder, nemlig at sikre menneskerettigheder, demokrati og retsstatens velbefindende på kontinentet.

{{toplink}}
Læs også

Kort derfra i Statsministeriet får Mette Frederiksen (S) besøg af den finske premierminister, Petteri Orpo. Det er Ukraine, der er i fokus, og dermed også landets behov for mere krudt og flere kugler for at stå imod den russiske invasion.

Imens har to af hendes socialdemokratiske ministerkolleger, Dan Jørgensen og Kaare Dybvad Bek, inviteret internationale eksperter og beslutningstagere fra Europa, Mellemøsten og Afrika til konference.

Her skal de tale om det, ministrene beskriver som ”nye løsninger for det europæiske asylsystem og styrkelsen af ligeværdige partnerskaber”. Hvilket kan tolkes som en blød omskrivning af den Rwanda-model, som Socialdemokratiet har forsøgt at fremme på EU-plan i flere år.

Læs også

Kvinders økonomiske uafhængighed og deres rolle i det offentlige liv er på bordet, når de europæiske ligestillingsministre kommer til møde i Bruxelles tirsdag. Her skal de diskutere repræsentation på ledelsesplan og styrkelse af kvinders økonomiske status.

0:000:00