Det sker i EU: Tysk valg og Mays Brexit-kurs

OVERBLIK: Bruxelles er i denne uge tømt for både EU-ministre, parlamentarikere og en god del af EU-kommissærerne. Til gengæld bliver der holdt skarpt øje med både det tyske valg og en længe ventet Brexit-tale fra den britiske premierminister, Theresa May.

Der bliver holdt øje med både den britiske premierminister, Theresa May (t.v.) og den tyske kansler Angela Merkel (t.h.) fra Bruxelles i denne uge.
Der bliver holdt øje med både den britiske premierminister, Theresa May (t.v.) og den tyske kansler Angela Merkel (t.h.) fra Bruxelles i denne uge.Foto: /ritzau/AP/Bernd von Jutrczenka
Rikke Albrechtsen

Mandag 18. september
EU-Kommissionen præsenterer sin nye industripolitik, som er en del af den dynge nye forslag, EU-Kommissionen har barslet med, i kølvandet på kommissionsformand Jean-Claude Junckers årlige såkaldte State of the European Union-tale i sidste uge.

En god portion af EU-kommissærerne er dog stukket til New York for at deltage i det politiske cirkus, der omkranser FN's årlige generalforsamling.

EU-parlamentarikerne er i denne uge hjemme og passe valgkredsene, hvis de da ikke er på rejse med deres udvalg. Grupper af folkevalgte gæster El Salvador, Tunesien, Polen og Ungarn. Til gengæld har Udvalget for international handel droppet en tur til Myanmar på grund af den etniske udrensning af landets muslimske Rohingya-minoritet, der er kommet i søgelyset på det seneste.

Tirsdag 19. september
Grækenland har slæbt EU-Kommissionen for EU-Domstolen for at få den til at annullere et krav om, at grækerne skal betale en halv milliard kroner tilbage i landbrugsstøtte, hvilket dommerne i Luxembourg vil afgøre tirsdag.

Onsdag 20. september
Danmarks EU-kommissær Margrethe Vestager giver en TED Talk i New York, mens EU’s energiministre mødes i Tallinn for i to dage at diskutere omvæltningerne på det europæiske elektricitetsmarked, som den såkaldte Ren energi-pakke, de forhandler om lige nu, kommer til at resultere i. Transportministrene er til samme møde for at tale om fremtiden for det europæiske transportpolitiske flagskib TEN-T.

Fredag 22. september
Den britiske premierminister, Theresa May, holder en spændt afventet tale i Firenze om briternes retræte fra EU. Ifølge rygtebørsen vil May blandt andet give tilsagn om, at hun gerne vil have en overgangsordning, der lader briterne blive i en stor del af EU’s programmer et par år efter Brexit-dag, og at hun er villig til at betale for det.

Søndag 24. september
Alle forventer en sejr til siddende kansler Angela Merkel ved det tyske valg søndag. Mere spændende bliver det, hvordan de øvrige kandidater klarer sig, herunder ikke mindst det stærkt indvandringskritiske Alternative für Deutschland, der kan få sin debut i Forbundsdagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Angela Merkel

Fhv. forbundskansler, Tyskland (CDU)
Fysiker, doktorgrad i kvantekemi

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00