DF vil betale en million tilbage til EU

EU-PENGE: Dansk Folkeparti vil betale 955.210 kroner tilbage til Europa-Parlamentet. Det sker efter en intern gennemgang af skandalesagerne om muligt misbrug af EU-støttemidler. Partiet erkender "rod, sjusk og lemfældig administration".

Anders Vistisen fremlægger redegørelse om muligt misbrug af EU-støttemidler, selvom han selv er involveret i sagen. Han har selv fået kritik for at bruge EU-midler til en studietur for sine kampagnefolk. 
Anders Vistisen fremlægger redegørelse om muligt misbrug af EU-støttemidler, selvom han selv er involveret i sagen. Han har selv fået kritik for at bruge EU-midler til en studietur for sine kampagnefolk. Foto: Christian Lilliendahl/Scanpix
Frederik Tillitz

"Der har været en løsagtig omgang med formalia i MELD og FELD. Det indtryk, der har bredt sig i offentligheden, hvor der er tegnet et billede af rod, sjusk og lemfældig administration, har i min gennemgang vist sig at være et gennemgående problem."

Det siger leder af DF's gruppe i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, efter Dansk Folkeparti har gennemgået alle sager om EU-støtte, som partiet har modtaget igennem det europæiske parti MELD og den tilhørende fond FELD. En række eksperter har tidligere sået tvivl om, hvorvidt Dansk Folkeparti har modtaget nogle af midlerne uberettiget.

Nu vil Dansk Folkeparti betale 955.210,38 kroner tilbage til EU, som partiet har modtaget i perioden 2012 til 2015.

Jeg håber, at danskerne vil tage imod min uforbeholdne undskyldning for, at vi ikke har levet op til hverken de formelle eller de moralske standarder, som man med rette kunne have forventet af os.

Anders Vistisen (DF)
Leder af Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet

Se også: Oversigt over alle DF's EU-støttede aktiviteter.

Det dækker alle støttemidler, som partiet har modtaget fra MELD og FELD, oplyser partiet.

Undskyld
Blandt udgifterne er refusion af en række middage og frokoster samt støtte til udgivelse af en bog forfattet af EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) om "EU ́s spild af dine penge".

"Jeg håber, at danskerne vil tage imod min uforbeholdne undskyldning for, at vi ikke har levet op til hverken de formelle eller de moralske standarder, som man med rette kunne have forventet af os. Det har ikke været godt nok, og det beklager jeg dybt," siger Anders Vistisen, der selv har siddet som kasserer i MELD siden november 2014.

Han understreger, at der ikke nødvendigvis er tale om, at sagerne indeholder ulovligheder eller problematiske mangler. Beslutningen bunder "alene i en vurdering af, at det tjener Dansk Folkeparti som helhed bedst at lade sig separere fra disse europæiske organisationer," siger han i pressemeddelelsen.

Mandag vil Anders Vistisen fremlægge sit forslag om tilbagebetaling for Europa-Parlamentets finansielle kontor DG Finans.

Mens den interne undesøgelse fra Dansk Folkeparti nu er afsluttet, udestår stadig den formelle EU-undersøgelse af den mulige misbrug af EU-midler. EU’s anti-svindelenhed OLAF er gået ind i sagen og afhører i efteråret flere DF-politikere om sagen.

Finder OLAF, at der er begået misbrug, kan det i yderste konsekvens føre til, at sagen forfølges som en straffesag ved en domstol i et EU-medlemsland.

Nye sager
I løbet af de sidste dage er der kommet nye oplysninger frem om, at Dansk Folkeparis stemmesluger ved Europa-Parlamentsvalget, Morten Messerschmidt, i en række tilfælde har haft en lempelig omgang med støttemidler hentet gennem det europæiske parti MELD.

Det gælder blandt andet finansierieng af DF's sommergruppemøder, medietræning til DF's europaparlamentarikere og et folketingsmedlem for DF og avisannoncer i MetroXpress.

Anders Vistisen, der er blevet sat i spidsen for at udrede sagen, er også kommet under lup, da det er kommet frem, at han har fået betalt en studietur for sine kampagnefolk til Bruxelles af EU.

Læs også: Vistisen ny leder i Bruxelles

Sagerne begyndte at rulle mandag, hvor det også kom frem, at EU's antisvindelenhed, OLAF, gik ind i sagen om 200.000 kroner fra den europæiske gruppe MELD, som muligvis er gået til partiets sommergruppemøder.

Som konsekvens blev Morten Messerschmidt smidt ud af partiets ledelse.

Læs også: Medier: DF vil betale 500.000 kroner tilbage

Thulesen Dahl var advaret
Torsdag var der igen nyt i sagen, da Ekstra Bladet kunne offentliggøre en række e-mails, som EU-parlamentariker og tidligere medlem af DF, Rikke Karlsson, havde sendt til partiformand Kristian Thulesen Dahl.

Her advarede hun i klare vendinger om, at hun var usikker på, hvordan MELD- og FELD-konstruktionerne var skruet sammen, og at hun ikke kunne få overblik over "hvordan midlerne i MELD/FELD er blevet brugt".

I en skriftlig udtalelse afviste Kristian Thulesen Dahl torsdag, at han havde siddet advarsler overhørig.

"Både Søren Espersen og jeg lyttede bestemt til Rikke Karlssons bekymringer. Men vi havde grund til at tro, at det var et dårligt samarbejdsklima med Morten Messerschmidt, der drev hende," lød det fra DF-formanden til Ekstra Bladet

Få det store overblik over sagen og dens udvikling her:

Koster vælgere
I kølvandet på sagerne har Dansk Folkeparti fået hug i flere meningsmålinger og ligger nu til at få den laveste vælgeropbakning siden folketingsvalget i 2015.

Ifølge valgforsker ved Aarhus Universitet, Rune Stubager, vil partiet formentlig blive ramt endnu hårdere af vælgerflugt i kommende målinger. 

”Det er første gang, der for alvor er rod i butikken i DF. Det har i lang tid stået som partiet, der tager den lille mands parti imod de traditionelt regeringsbærende partier. Nu viser det sig, at de muligvis har været endnu værre end de andre partier,” sagde han til Altinget torsdag.

Læs også: Valgforsker: Vælgerflugt fra DF bliver endnu værre

Dokumentation

Hvad er MELD og FELD?
Movement for a Europe of Liberties and Democracy (MELD) og Foundation for a Europe of Liberties and Democracy (FELD) var en bevægelse og en tilhørende fond, der fra 2011 samlede en række europæiske partier på den nationalistiske højrefløj, herunder Dansk Folkeparti.

Morten Messerschmidt var formand for de to organisationer, indtil de blev afviklet med udgangen af 2015, da de ikke længere kunne mønstre medlemmer fra en fjerdedel af EU's medlemsstater, sådan som det er påkrævet for at kunne få adgang til midler fra EU.

Den slags partisammenslutninger kan få støtte fra Europa-Parlamentet til deres aktiviteter. Men de må ikke bruge de penge på kampagner, der spiller ind i nationale valg eller folkeafstemninger. Og netop det bliver vigtigt senere i forløbet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00