Debat

DF: Kamp om at holde EU ude af vores vandhaner

DEBAT: Et såkaldt borgerinitiativ vil give Kommissionen mandat til at blande sig i nationalstaternes vandpolitik for at sikre vand som en menneskeret. Rent vand er vigtigt, men det bør være op til landene alene at klare den opgave, skriver Jørn Dohrmann (DF).

EU skal ikke blande sig i nationalstaternes vandpolitik, skriver Jørn Dohrmann (DF).
EU skal ikke blande sig i nationalstaternes vandpolitik, skriver Jørn Dohrmann (DF).Foto: Ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørn Dohrmann (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Er vand en menneskeret? Selvfølgelig er det det. Er det EU's job at forholde sig til en universal rettighed og blande sig i national vandpolitik? Det mener jeg bestemt ikke.

Mit politiske arbejde i Europa-Parlamentet har været i gang i et år, og jeg har så småt tilvænnet mig det politiske liv på gangene i Bruxelles. Ovenstående spørgsmål er en af sagerne, jeg senest har arbejdet med. Sagen illustrerer, hvorfor Dansk Folkepartis tilstedeværelse i Europa-Parlamentet er en bydende nødvendighed. 

Jeg har været såkaldt 'skyggerapportør' på rapporten 'Right2Water', et initiativ, der kort fortalt er taget af en række EU-borgere til at opfordre EU-Kommissionen til, at den gennem ny lovgivning bør fritage vand fra kommercielle formål. Vand er en menneskeret, lyder argumentet, og må derfor ikke komme i hænderne på private virksomheder.

Fakta
Deltag i debatten! 
Send dit indlæg til [email protected] 

Selvfølgelig mener jeg og Dansk Folkeparti, at alle skal have adgang til rent drikkevand. Ingen skal tørste ihjel.

Bør være op til landene selv
Når det så er sagt, giver det konkrete politiske ønske dog anledning til bekymring. For den irske venstrefløjspolitiker, som er tovholder på rapporten, er nemlig gået langt på borgernes vegne og vil give Kommissionen mandat til at blande sig i nationalstaternes vandpolitik for at sikre vand som en menneskeret. Rent vand er vigtigt, men det bør være op til landene alene at klare den opgave.

Det er vigtigt, at Dansk Folkeparti er så velrepræsenterede hernede, for der skal være nogle til at stå imod dem, der uden at stille spørgsmål føjer EU-systemet.

Jørn Dohrmann (DF)
Medlem af Europa-Parlamentet

Som skyggerapportør er det mit job i samarbejde med min stab at få henstillet til DF's gruppe, Europæiske Konservative og Reformister, hvad den bør stemme, men samtidig at forsøge at skabe alliancer på tværs af grupperne. Rapporten føres af Den Europæiske Venstrefløjs Fællesgruppe og Det Nordisk Grønne Venstre, der har solid opbakning fra en række andre grupper, hvorfor de kan danne et flertal og gå imod vores ønske.

I dette tilfælde har jeg forsøgt at række ud til kristendemokraterne og de liberale, hvor jeg har forsøgt at samle disse parter omkring et kompromis, hvor vi støtter op om signalpolitikken i anerkendelsen af vands betydning for borgerne, men samtidig står imod, at Kommissionen skal lave ny restriktiv lovgivning på området.

Der aftales møder, ringes rundt, og vi trækker på vores kontakter, hvor jeg og mine folk forsøger at sælge vores argumenter så godt som muligt.

Gehør, når DF taler politik 
Men det er svært. For beklageligvis er det langt fra alle hernede, der ejer samme skepsis over for øget EU-indflydelse som os. Når blandt andre socialdemokrater, socialister og de grønne kan enes om tingene, har de ofte flertal. Sådan er politik. Det er ikke altid lige let, og det er også derfor vigtigt, at Dansk Folkeparti er så velrepræsenterede hernede, for der skal være nogle til at stå imod dem, der uden at stille spørgsmål føjer EU-systemet.

Forløbet omkring Right2Water viste, at der blandt kristendemokraterne og liberale var tilslutning til vores kompromis, mens vores tidligere gruppe, det EU-skeptiske EFD, havde deres grunde til at støtte op om rapporten. Det var svært at skabe den påkrævede blå alliance, og rapporten blev stemt igennem.

Stadig er Kommissionen dog ikke forpligtet til at følge op på Right2Water-initiativet, mens forløbet samtidig viste, at der er gehør rundt omkring i Parlamentet, når Dansk Folkeparti taler politik. Vores relativt lille delegation nyder stor respekt og spiller en vigtig rolle i Parlamentets tredje største gruppe. Et år er gået, efter én DF'er i Parlamentet blev til fire, og med ny vigtig erfaring fra sager som Right2Water bygger vi løbende oven på vores politiske indsats.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørn Dohrmann

fhv. MEP (DF), fhv. MF
automatikmekaniker (1988)

0:000:00