DF: Nyt musikudspil for mangfoldighed er i strid med loven

DIVERSITET: Statens Kunstfond vil med nyt charter skabe større mangfoldighed inden for køn og etnicitet. Men det er i strid med loven, mener Dansk Folkeparti, der opfordrer kulturministeren til at afsætte udvalgsformand.

JazzCamp for Piger er et af de initiativer, der de seneste år har sat fokus på den manglende kvindelige repræsentation i rytmisk musik.
JazzCamp for Piger er et af de initiativer, der de seneste år har sat fokus på den manglende kvindelige repræsentation i rytmisk musik.Foto: Jens Nørgaard Larsen/scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Diversiteten i dansk musikliv har vanskelige kår. Sådan lyder konklusionen hos Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg for musik, der tidligere på måneden udgav charteret ”Fold musikken ud”, hvis formål er at skabe større mangfoldighed inden for køn, etnicitet, alder og sociale forhold i musiklivet.

Men det er i strid med loven, mener Alex Ahrendtsen, der er kulturordfører for Dansk Folkeparti.

”Som jeg ser det, har de ikke hjemmel til at gøre det, de gør. Loven er meget klar. Der er to ting, man skal tage hensyn til, og det er kunstnerisk kvalitet og geografi. Alt andet er uvedkommende,” siger Alex Ahrendtsen.

Ifølge ”Lov om Statens Kunstfonds virksomhed” fra 2013 skal tilskuddene ”ske på grundlag af en vurdering af kunstnerisk kvalitet og talent”, mens den endvidere i sin støttevirksomhed skal ”tilstræbe at tilgodese alle kunstnerisk væsentlige genrer”, ”fremme geografisk spredning” og ”tilgodese produktion og formidling af kunst over for børn og unge”.

Alex Ahrendtsen hæfter sig altså ved, at der ikke står noget i loven om at tilstræbe en bestemt fordeling af køn og etnicitet.

Snæver læsning af loven
Formanden for Statens Kunstfonds projektstøtteudvalg, Bente Dahl, mener ikke, at charteret er lovstridigt.

"Det er en meget snæver læsning af loven. Der står, at vi har til formål at fremme musikken i Danmark og dansk musik i udlandet. Men der står også, at vi kan yde støtte til andre aktiviteter, der kan fremme lovens formål. Det mener vi, at en øget diversitet er med til, og derfor har vi fuldt belæg for at foretage os det, vi har gjort," siger Bente Dahl.

Ubevidst bias
I forbindelse med præsentationen af charteret udtalte Bente Dahl, at "vi ofte bliver fanget i vores egne fordomme og antagelser".

"Det gælder for eksempel antagelsen om, at en komponist må være en mand, hvorved udtrykket ”kvindelig komponist” kommer til at fremstå som en modvægt. Ingen ville nok finde på at bruge udtrykket mandlig komponist om nogen," lød det fra Bente Dahl i Statens Kunstfonds egen pressemeddelelse.

Den udtalelse er ifølge Alex Ahrendtsen en indrømmelse af, at formanden for projektstøtteudvalget er fordomsfuld, hvorfor han opfordrer kulturministeren til at udnævne en anden formand. 

Men ifølge Bente Dahl er emnet for vigtigt til den slags ordkløveri.

"Jeg vil selvfølgelig stå ved, at det, jeg laver, er inden for lovens rammer. Vi er sat i verden til at fremme dansk musikliv. Og det er alt for vigtigt til at dykke ned i enkelte ord i en pressemeddelelse," siger Bente Dahl.

Kulturminister Mette Bock (LA) oplyser, at hun ikke mener, at charteret er i strid med loven, ligesom hun ikke har tænkt sig udnævne en ny formand.

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

CHARTER FOR DIVERSITET I DANSK MUSIKLIV

På baggrund af en række undersøgelser har Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik lavet et charter, der blandt andet skal bidrage til at udligne den skæve kønsfordeling i musikbranchen.

Statens Kunstfond skriver selv, at charteret er "tænkt som oplysning og inspiration til musiklivet".

Læs hele charteret her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bente Dahl

Fhv. MF (R), formand for menighedsrådet Marmorkirken, bestyrelsesmedlem for Forhenværende Folketingsmedlemmers Forening
musikpædagog (Vestjysk Musikkonservatorium 1981), bioanalytiker (1969)

0:000:00