DF og røde partier indgår alliance: Kræver mere åbenhed om partistøtte

PARTISTØTTE: En bred og anderledes skare af Folketingets partier går sammen i en ny alliance, hvor de lover hinanden at stemme for mere åbenhed om partistøtten efter næste folketingsvalg. LA er enig, men vil ikke tilslutte sig.

Fem oppositionspartier vil fastholde hinanden på at stemme tiltag igennem, der kan give mere åbenhed økonomisk støtte til politiske partier, såfremt de får flertal efter et folketingsvalg.
Fem oppositionspartier vil fastholde hinanden på at stemme tiltag igennem, der kan give mere åbenhed økonomisk støtte til politiske partier, såfremt de får flertal efter et folketingsvalg.Foto: Mads Nissen/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Der er dannet en ny alliance på Christiansborg, og det er en usædvanlig en af slagsen.

Dansk Folkeparti er i selskab med Enhedslisten, SF, Alternativet og Radikale blevet enig om, at det skal være mere gennemskueligt, hvor politiske partier får deres støttekroner fra.

”Det skal være ens for alle, så hvad enten der er tale om bidrag i kroner og øre, indirekte bidrag eller bidrag fra erhvervsklubber og lignende, så er det vigtigt, at vælgerne kan se, hvem der har bidraget med hvad til de politiske partier, når beløbet er højere end 10.000 kr,” siger Susanne Eilersen, kommunalordfører for Dansk Folkeparti, i en pressemeddelelse.

Udmønter forligsaftale
Meldingen kommer i forbindelse med torsdagens førstebehandling af et lovforslag, som skal give mere åbenhed om økonomisk støtte til partier, kandidatlister og enkeltkandidater.

Lovforslaget udmønter aftalen, som regeringspartierne indgik med Socialdemokratiet tilbage i februar.

Læs også: Overblik: Her er den nye aftale om privat partistøtte

Forslaget lyder blandt andet, at der på alle niveauer i partierne – herunder kommunale og regionale kandidatlister – skal indføres et forbud mod at modtage anonyme bidrag på mere end 20.000 kroner. Hvor meget beløbet overstiger 20.000 kroner skal dog ikke oplyses.

Modtages sådanne bidrag skal de, hvis bidragsyderen kan identificeres, tilbageføres til bidragsyder eller alternativt overføres til statskassen.

Beløbsgrænsen på 20.000 kroner skal samtidig pristalsreguleres, mens bidrag over 20.000 kroner også skal offentliggøres af regionen og kommunen. Ligeledes indføres der en revisionspligt af partiernes landsorganisationers regnskab. 

Læs også: Professor: Aftale om partistøtte er ikke god nok

Vælgerne fortjener åbenhed
Alliance-partierne støtter forslaget, men kritiserer det samtidig for ikke at give nok åbenhed om, hvor partier henter støttekroner fra.

”Den nye partistøttelov spænder reelt ben for ambitionerne om mere åbenhed. Derfor er vigtigt, at vi nu opstiller et klart alternativ, som forhåbentlig kan samle et flertal uden om Venstre, Socialdemokratiet og Konservative efter et valg. Demokratiet og vælgerne fortjener åbenhed om, hvem der finansierer politikerne,” siger Maria Reumert Gjerding, demokratiordfører for Enhedslisten.

Partierne vil nu holde hinanden op på, at de efter næste folketingsvalg vil stemme for den nødvendige åbenhed omkring partistøtte.

Dertil har alliancen lavet et fælles betænkningsbidrag, hvor de lover hinanden at arbejde for at samle flertal for at ændre reglerne (se betænkningsbidraget i faktaboksen).

Under torsdagens førstebehandling spurgte Alternativets Torsten Gejl Venstres gruppeformand, Søren Gade, hvorfor befolkningen ikke må vide, hvor stort et beløb fra bidragsyderen er.

”Det er en politisk aftale, og i den politiske aftale står der, at vi offentliggør navne på mennesker og organisationer, der giver over 20.000. Jeg anerkender, at der er et mindretal i Folketinget, der gerne vil have, at man skulle opgive beløbet på alt over 20.000. Det er der ikke flertal for nu,” svarede Søren Gade (V).

LA: Det ser meget fornuftigt ud
Liberal Alliance har længe ønsket mere gennemsigtighed i partiernes økonomi. Derfor roser gruppeformand Leif Mikkelsen (LA) også partiernes forslag, men han vil ikke tilslutte sig pagten, eftersom Liberal Alliance sidder i regering.

”Det ser meget fornuftigt og fredsommeligt ud i forhold til vores hovedsynspunkter om så stor åbenhed som muligt og gennemsigtighed, så man i dagslys kan se, hvem der støtter hvem. Det har vi argumenteret tydeligt for, så det kunne vi sådan set godt medvirke til,” siger Leif Mikkelsen til DR.

Han fastslår, at Liberal Alliance i forbindelse med forhandlingerne forud for lovforslaget forsøgte at få mere åbenhed, men der ikke var flertal for det blandt forligspartierne.

”I øjeblikket er vi i regering og bundet af den regeringsdeltagelse, så vi flirter ikke med de andre i øjeblikket,” tilføjer han.

Dokumentation

Betænkningsbidrag til lovforslag om åbenhed om partistøtte
Et mindretal i partistøtteudvalget (DF, EL, RV, ALT og SF) støtter lovforslaget, men mener ikke, det giver tilstrækkelig åbenhed om privat partistøtte i Danmark. Partierne finder åbenhed omkring privat partistøtte helt centralt i et ethvert demokrati, og mener derfor ikke, de nye regler er det danske demokrati værdigt.

Partierne vil derfor arbejde aktivt for at skaffe et flertal i Folketinget, der kan gennemføre følgende forbedringer udover dette lovforslag:

- At beløbsgrænsen for offentliggørelse af private bidrag sænkes fra 20.000 kr. til 10.000 kr.

- At den præcise størrelse af det samlede private bidrag over beløbsgrænsen fra hver enkelt donor kræves offentliggjort.

- At fristen for regnskabsaflæggelse fremrykkes fra 12 til 4 måneder efter regnskabsårets afslutning.

- At der indføres revisionspligt for landsorganisationerne sådan, at regnskaberne revideres af en godkendt revisor.

- At der for visse foreninger, sammenslutninger m.v., som anvender mere end 50 pct. af dets årlige indtægt til at yde støtte til politiske partier, indføres en særlig oplysningspligt i form af oplysninger om, hvem der ved kontingent, donationer m.v. har indbetalt mere end beløbsgrænsen.

Disse forslag er i overensstemmelse med anbefalingerne fra betænkning nr. 1550 om åbenhed om økonomisk støtte til partier. Partierne bag denne betænkning forpligter desuden hinanden på at gennemføre ændringerne, såfremt de skulle få flertal i Folketinget.

Kilde: Alliance-partierne


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Leif Mikkelsen

Fhv. landsformand (LA), fhv. MF (V og LA), gruppeformand & medlem af Folketingets Præsidium
landmand (Asmildkloster Landbrugsskole 1973)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

Susanne Eilersen

Byrådsmedlem og viceborgmester (DF), Fredericia Kommune, landskasserer, Dansk Folkeparti
merkonom (Grenaa Handelsskole og IBC Fredericia. 1997), bestyrelsesuddannelse (Aros Board/ Erhvervsakadami Aarhus 2021)

0:000:00