DF om Europol-aftale: Stemmeret alligevel ikke afgørende

TV: Det eneste lille 'men' ved den nye Europol-aftale er, at Danmark ikke kan stemme i Europol-bestyrelsen, "hvor man alligevel aldrig stemmer", sagde DF-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Henrik Axel Lynge Buchter

Folketinget vedtog torsdag formiddag den særaftale om dansk deltagelse i Europol, som regeringen har forhandlet sig frem til med EU-Kommissionen.

Alle stemte for aftalen, men Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth var særligt glad for udfaldet.

Det eneste 'men', ordføreren fandt frem til, var, at Danmark fremover ikke kan stemme ved bestyrelsesmøderne i Europol.

"I praksis har Danmarks stemme aldrig været afgørende ved en afstemning i Europols bestyrelse. Og hvor tit stemmer man så overhovedet i Europols bestyrelse? Det gør man stort set heller ikke," sagde Kenneth Kristensen Berth og tilføjede:

"Så det har sådan set ikke så stor betydning."

Den udlægning var Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, dog ikke enig i. 

"Altså det er jo nonsens. Det er medlemmerne, der bestemmer, og observatører, der observerer, hvad de andre bestemmer," lød det fra Jan E. Jørgensen.

Udover Folketinget stemte Europa-Parlamentet også for, at Danmark kan få en særaftale om Europol, der træder i kraft fra 1. maj.

Læs også: EU-Parlamentet godkender dansk Europol-aftale

Dokumentation

Europol-aftalen

Danmark vil ikke længere være medlem af Europol pr. 1 maj på grund af retsforbeholdet. For at sikre fortsat samarbejde, har regeringen indgået en aftale med Europol , der sikrer Danmark adgang til det europæiske politisamarbejde ”som minimum på linje med det, som andre tredjelande har”.

Dertil kommer en række forhold, der er særlige for Danmark. Europol vil udnævne dansktalende Europol-ansatte og udstationerede nationale eksperter til at udveksle informationer med de danske myndigheder. Op til otte dansktalende medarbejdere vil arbejde med at tage sig af de danske forespørgsler 24 timer i døgnet.

Danmark vil blive inviteret med til møder i blandt andet Europols styrelsesråd som observatør, men uden at have stemmeret.

Danmark vil betale ind i Europols budget efter en fordelingsnøgle, der bestemmes af vores bruttonationalindkomst

Aftalen er afhængig af Danmarks Schengen-medlemskab. Forlader Danmark Schengen-samarbejdet, vil aftalen ophøre samme dag.

Senest 31. oktober 2020 skal EU-Kommissionen have lavet en vurdering af aftalens effektivitet, og om Danmark lever op til kravene til databeskyttelse. Senest 30. april 2021 skal den komme med anbefaling om, hvorvidt aftalen skal erstattes af en egentlig tredjelandsaftale.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00