DF om udspil til finanslov: Der skal mere til velfærd

FL18: DF er ikke tilfredse med regeringens udspil til finansloven for 2018 - 500 millioner ekstra til velfærd er ikke nok, hvis vi skal stemme for, lyder det fra regeringens støtteparti. Også rød blok er utilfredse.

René Christensen (i midten) skal som DF's finansordfører forhandle en finanslov på plads med regeringen.
René Christensen (i midten) skal som DF's finansordfører forhandle en finanslov på plads med regeringen.Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

Dansk Folkeparti vil have flere penge til velfærd end de 500 millioner kroner, som VLAK-regeringen har lagt op til at give ekstra til området. 

Derfor kan Dansk Folkeparti ikke, som udspillet er nu, stemme for, lyder det fra René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti, der bliver afgørende for at få flertal for den endelige finanslov for 2018. 

”Med det forslag, der er kommet fra regeringen, tror jeg ikke, at de kan finde 90 mandater. Derfor står vi i en situation, hvor vi spørger os selv, hvad vi vil i Dansk Folkeparti. Og hvad kan vi lave sammen med regeringen,” siger han til Altinget.

Særligt regeringens forslag om 500 ekstra millioner kroner til velfærd på sundheds- og ældreområdet er ikke nok.

”Det beløb skal vi have større,” siger René Christensen og påpeger, at der er afsat for meget til skattelettelser i regeringens oplæg til finansloven for 2018:

”Der er sat 23 milliarder kroner af til skattelettelser og 500 millioner om året til velfærd. Det er sådan set ikke en fordeling, vi synes er rigtig.”

Grænsekontrol
Danmark forlængede i foråret grænsekontrollen i et halvt år, men ifølge René Christensen er det vigtigt at forlænge den igen, når tilladelsen fra EU udløber til november. Det betyder, at der er behov for at afsætte midler på finansloven til grænsekontrollen.

”Det lykkedes også sidste år, hvor vi jo fandt 220 millioner kroner til at opretholde grænsekontrollen, som vi har i dag. Det vil vi da kæmpe videre for,” siger han.

Er det et ultimativt krav fra jer til forhandlingerne?

”Vi har aldrig ultimative krav, men det er et meget, meget stort ønske fra os. Og det gør vi selvfølgelig meget klart for regeringen.”

Velfærd og skattelettelser
Hos oppositionen i rød blok er man meget kritisk overfor finanslovsforslaget fra regeringen. På Facebook skriver S-formand, Mette Frederiksen, at regeringen snyder danskerne, når den bruger penge fra det økonomiske råderum til skattelettelser, og at det skader befolkningens tillid til politikerne:

SF-formand, Pia Olsen Dyhr, er skuffet over en finanslov, der ifølge hende mangler fokus på ældre.

”Når regeringen giver skatterabatter i toppen og lavere aktiebeskatning, sker det på bekostning af investeringer i velfærd. Det vil ramme de ældre og kvaliteten i vores daginstitutioner,” siger hun i en pressemeddelelse.

Også på klimaområdet savner Pia Olsen Dyhr ambitioner.

”Det er en meget fattig og kortsigtet vision for Danmark. Lad os i stedet investere i uddannelse, en god start i livet for alle børn, en værdig ældrepleje og en ambitiøs klimaindsats til gavn for grønne danske virksomheder og arbejdspladser,” lyder det videre.

Hos Alternativet er der ligeledes stor utilfredshed med klimaambitionerne i forslaget. 

EL: Løftebrud og vælgerbedrag
Hos Enhedslisten er de langt fra tilfredse med regeringens udspil.

"Finanslovsforslaget viser med al tydelighed, at regeringen plejer de riges interesser. Velfærden skal holde for, mens pengene bruges på skattelettelser til de mest velbjergede," siger partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Det er stik imod alle de løfter, der er blevet givet under krisen, hvor der blev delt skattelettelser ud og skåret i dagpenge, efterløn og kontanthjælp."

Særligt prioriteringen mellem skattelettelser og velfærd er Pernille Skipper utilfreds med.

Forhandlingerne om finansloven for 2018 fortsætter og afsluttes som regel sidst i november.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00