DF roser regeringens klimakurs: Gå videre endnu

NEDSKÆRINGER: Dansk Folkeparti roser regeringen for at lægge an til besparelser på det grønne område. Ifølge forsker ændrer 340 millioner ikke på kursen, hvorimod slingren på de langsigtede ambitioner vil få stor betydning.

”Jeg vil stærkt opfordre regeringen til at kigge videre og se, om der kan findes mere," siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker, i forbindelse med regeringens bebudede besparelser på klima- og energiområdet.
”Jeg vil stærkt opfordre regeringen til at kigge videre og se, om der kan findes mere," siger Dansk Folkepartis klima- og energiordfører, Mikkel Dencker, i forbindelse med regeringens bebudede besparelser på klima- og energiområdet.Foto: Colourbox
Kasper Kaasgaard

Samlede besparelser på 340 millioner kroner over fire år, herunder tilbagerulning af en række grønne projekter og puljer.

Det er ifølge et lækket dokument til Information regeringens ambitioner på det grønne område frem mod de kommende finanslovsforhandlinger, og selv om de grønne nedskæringer møder kritik fra mange fronter, bliver det mødt med roser fra regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti. Klimaordfører Mikkel Dencker kalder det sundt, at regeringen har set området efter i sømmene.

”Klimaområdet har været et ideologisk projekt for den tidligere regering. Der har der efter vores mening været et ukritisk pengeforbrug på det. Derfor bakker vi op om, at man har kastet et kritisk blik på det for at se, om der er noget, der kan undværes,” siger Dencker. 

Regeringens foreslåede besparelser på klima- og miljøområdet i det kommende finanslovforslag er en del af den generelle spareøvelse, hvor regeringen har lagt op til, at også andre hidtil fredede områder nu må holde for. 

Jeg vil stærkt opfordre regeringen til at kigge videre og se, om der kan findes mere. Man kan tage fat i nogle af de store klumper og se på alle støtteordningerne til den grønne energi. De koster meget på PSO-afgiften.

Mikkel Dencker (DF)
Klima- og energiordfører

Find flere områder
Mikkel Dencker opfordrer Venstre til at tage en endnu mere kritisk indgang og se, om der kan spares yderligere.

”Helt grundlæggende synes vi, at der bliver brugt for mange penge på det her område. Nogle af tingene har været luksusudgifter, som godt kan undværes,” siger han og fortsætter:

De 340 millioner vælter ikke læsset i forhold til, hvor grønne Danmark er eller bliver lige her og nu.

Brian Vad Mathiesen
Professor, Aalborg Universitet

”Jeg vil stærkt opfordre regeringen til at kigge videre og se, om der kan findes mere. Man kan tage fat i nogle af de store klumper og se på alle støtteordningerne til den grønne energi. De koster meget på PSO-afgiften.”

Mikkel Dencker mener ikke, 340 millioner er mange penge på området, men han kalder regeringens planer en god begyndelse.

Konkrete forslag udgør lille del
Ifølge Brian Vad Mathiesen, energiforsker og professor ved Aalborg Universitet, vil de konkrete spareplaner ikke ændre det store i den grønne linje.

”De 340 millioner vælter ikke læsset i forhold til, hvor grøn Danmark er eller bliver lige her og nu. Men det er nogle strategiske satsninger, som betyder noget for antallet af arbejdspladser på de forskellige områder på sigt, da det kan få hul på bylden i forhold til at skubbe på en udvikling med eksempelvis at få varmepumper ind i fjernvarmen eller på økologi,” siger han.

Den erfarne energianalytiker fortæller, at Danmark bruger mellem 50 og 80 milliarder kroner på energisektoren om årligt.

Signalværdiens betydning
Ud over regeringens konkrete forslag til årets finanslov lægger det lækkede dokument op til et opgør med nogle af de mere langsigtede klimamål.

Først meldte klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) ud, at Venstre ikke ønsker at gå efter 40 procents CO2-reduktion i 2020. Efter alt at dømme er turen nu kommet til blandt andet målet om 100 procent vedvarende energi i 2050. Her er den danske eksport af grøn energi modregnet, således at det vil være tilladt at bruge en tilsvarende mængde energi fra fossile brændsler.

Den linje får opbakning fra Mikkel Dencker.

”Dansk Folkeparti har heller aldrig bakket om de her målsætninger på klimaområdet. De er alt for dyre, og vi har hele tiden sagt, at det er unødvendigt at have disse målsætninger,” siger DF-ordføreren.

Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet er dog uenig. Han fortæller, at det er vigtigt for branchen, at man ikke vakler, når det kommer til de overordnede strategier, særligt 2050-målet.

”Hvis den ambition vakler, sender det nogle signaler, som gør det svært for virksomheder at vide, hvilke områder de skal satse på i forhold til at skabe arbejdspladser og nye produkter. Både i forhold til strategisk vigtige investeringer herhjemme, men også i forhold til hvor man kan komme ind på markedet i udlandet.

International betydning
En del af kritikken går på, at det er skadeligt op mod det kommende klimatopmøde i Paris sidst på året. En kritik, der meget vel kan være berettiget ifølge Brian Vad Mathiesen.

”Der er enormt mange lande, herunder Tyskland og andre store europæiske lande, der ser på Danmark og lærer af, hvordan vi kan gøre det her, uden det koster os ekstra. At vi kan have en økonomisk udvikling, hvor vi har lave energipriser, samtidig med at vi får meget vedvarende energi,” siger han.

Mikkel Dencker mener omvendt ikke, at de ting bør blandes sammen, eller at de har noget med hinanden at gøre.

”Selv om der er et klimatopmøde senere på året, betyder det ikke, man nødvendigvis skal have den mest ambitiøse klimapolitik i hele verden eller noget, der ligner,” siger han.

K er kritiske
Ud over Venstre og Dansk Folkeparti er Liberal Alliance også positivt indstillede over for besparelser på miljø- og klimaområdet. Det er Konservative derimod ikke, og dermed kan det blive svært at finde flertal for besparelserne på 340 millioner kroner og de sænkede klimamål.

”Det er godt nok deprimerende læsning,” siger Konservatives miljø- og klimaordfører, Mette Abildgaard, til Ritzau, og hun peger på, at Konservative ikke umiddelbart er klar til at lægge stemmer til det:

”Det vidner i den grad om en regering, som ikke har nogen ambitioner på det her område, og som ikke ønsker en grøn omstilling.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00