DF vil slå Undervisnings- og Uddannelsesministeriet sammen

SAMMENHÆNG: Der er brug for mere sammenhæng i vores skole- og uddannelsessystem, og derfor foreslår Dansk Folkeparti nu, at man lægger Undervisnings- og Uddannelsesministeriet sammen. “Det ville tvinge os alle til at tænke i sammenhæng,” lyder det fra DF’s Alex Ahrendtsen.

Står det til Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, bør man slå Undervisnings- og Uddannelsesministerierne sammen.
Står det til Dansk Folkepartis undervisningsordfører, Alex Ahrendtsen, bør man slå Undervisnings- og Uddannelsesministerierne sammen.Foto: ft.dk
Per Bang Thomsen

Der er brug for at se grundskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser i en større sammenhæng, og derfor nytter det ikke noget, at undervisnings- og uddannelsessystemet hører hjemme i to forskellige ministerier.

Det mener Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen, som nu foreslår, at man slår Undervisningsministeriet sammen med Uddannelsesministeriet.

“Vores uddannelsessystem hænger ikke godt nok sammen, og derfor er der brug for at tænke hele systemet igennem forfra. Det ville gøre processen mere smidig og effektiv, hvis man havde ét ministerium, som dækkede fra børnehaveklassen til de videregående uddannelser. Det ville tvinge os alle til at tænke i sammenhæng,” siger Alex Ahrendtsen og fortsætter:

“Alene det, at der sidder en socialdemokrat i det ene ministerium og en radikal i det andet, gør, at der bliver trukket i forskellige retninger. Det bør vi gøre op med, for der er brug for at anlægge det lange syn på uddannelserne,” siger han.

Det ville gøre processen mere smidig og effektiv, hvis man havde ét ministerium, som dækkede fra børnehaveklassen til de videregående uddannelser.

Alex Ahrendtsen (DF)
Undervisningsordfører

Væk med ad hoc-politik
Meldingen kommer i kølvandet på et debatindlæg, Alex Ahrendtsen skrev tidligere på ugen på Altinget.

Her efterlyste DF-ordføreren en samlet reform af grundskolen, ungdomsuddannelserne og de videregående uddannelser fremfor for de mange delreformer på uddannelsesområdet, som regeringen har lavet, siden den trådte til for tre år siden.

Alex Ahrendtsen har selv været med til at indgå både folkeskolereformen og reformen af erhvervsuddannelserne. Han savner selv, at reformerne var blevet tænkt mere sammen, end han mener, det var tilfældet.

“Vi mener eksempelvis, at flere unge skal tage en erhvervsuddannelse og fortsætte på de korte eller mellemlange videregående uddannelser. I stedet for at tage reformerne hver for sig, skulle vi på en gang have styrket hele linjen fra folkeskolen over erhvervsuddannelserne til akademi- og professionsuddannelserne. Alt hænger jo sammen i uddannelsessystemet, og derfor nytter det ikke noget at lave ad hoc politik, som det har været tilfældet her,” siger Alex Ahrendtsen.

Er der ikke en risiko for, at det bliver et stort og uoverskueligt ministerium, hvis det skal favne så bredt?

“Jo, men alternativet er, at vi fortsætter med den opdeling, vi har i dag. Hvis vi får en minister, der har viden om stoffet, og som kan lave gennemtænkte reformer, så kan det godt lade sig gøre,” siger Alex Ahrendtsen.

V: Man kan vel godt arbejde sammen
Selv om vi i dag har to ministerier til at tage sig af undervisnings- og uddannelsesområderne, har det ikke altid været sådan.

Det var nemlig først i 1993, at det nuværende Uddannelses- og Forskningsministerium så dagens lys. Dengang hed det Forsknings- og Teknologiministeriet, og det har skiftet både ham og størrelse flere gange i de godt 20 år, det har eksisteret.

Senest ved regeringsdannelsen i 2011, hvor den nye regering blandt andet valgte at rykke hele SU-området samt en række af de korte og mellemlange videregående uddannelser fra Undervisningsministeriet over til Uddannelsesministeriet.

Hos landets størsteparti, Venstre, har uddannelsesordfører Peter Juel Jensen ingen holdning til, om de to ministerier skal lægges sammen.

Han understreger, at det er op til den enkelte statsminister at bestemme, hvor mange ministerier der skal være. Derudover afhænger det af, hvad der kommer til at stå i et givent regeringsgrundlag, siger han.

“Jeg har dog den klare forventning, at selv om man ikke arbejder under samme tag, så kan man godt arbejde tværfagligt og se tingene i en sammehæng,” understreger Peter Juel Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00