Analyse af 
Sine Riis Lund

DF's svære dilemma

ANALYSE: Esben Lunde Larsens (V) fremtid er lagt i hænderne på Dansk Folkeparti, og det er en ganske prekær sag for regeringens støtteparti. Nye oplysninger mandag hjælper ikke miljø- og fødevareministerens sag.

Esben Lunde Larsen (V) afventer sin ministerskæbne efter et samråd fredag, hvor miljø- og fødevareministeren kun kom i yderligere problemer. 
Esben Lunde Larsen (V) afventer sin ministerskæbne efter et samråd fredag, hvor miljø- og fødevareministeren kun kom i yderligere problemer. Foto: Jens Astrup/Scanpix
Sine Riis Lund

Offentligheden afventer med spænding, om Dansk Folkeparti denne uge vil trække miljø- og fødevareministeren til det politiske skafot.

Esben Lunde Larsen (V) er nemlig faldet i unåde i sagen om de såkaldte kvotekonger.

Han bliver beskyldt for at have løjet om kendskabet til nogle forslag, der kunne bruges til at stramme op over for de magtfulde storfiskere, der imod lovens intentioner tilraner sig meget store kvoter af havets fisk.

Efter fredagens hastesamråd fastholder fiskeriordfører Ib Poulsen (DF) fra regeringens støtteparti den skrappe retorik, og derfor er sagen landet hos ledelsen i Dansk Folkeparti.

Her er to ord helt centrale. Tillid eller mistillid. Det er dog ikke nødvendigvis nogen helt simpel beslutning for partiet.

Dårligt samarbejde
Flere forskellige afvejninger synes nemlig at stå over for hinanden.

På den ene side skriver forløbet omkring fiskeriaftalen sig ind i hele fortællingen om et dybt frustreret Dansk Folkeparti, der mener, at flere af regeringens ministre har et alvorligt attitudeproblem, at regeringens støtteparti bliver inddraget alt for lidt, og at Dansk Folkeparti alt for ofte må læse om politiske udspil i aviserne frem for om kaffebordet i ministerierne.

Den stigende utilfredshed med Esben Lunde Larsen kulminerede for Dansk Folkeparti i december sidste år, hvor de endte med at indgå en fiskeriaftale uden om regeringen sammen med Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF.

Blandt andet oplevede Dansk Folkeparti, at Esben Lunde Larsen havde mere fokus på at gå ud og tage æren for nogle af de positive tiltag fra forhandlingsbordet i stedet for at løse de to helt store tilbageværende knaster omkring kvotefordelingen i kystfiskerordningen og hele problematikken om kvotekonger.

Flere ministerstorme
Siden da er det dårlige forhold imidlertid eskaleret. For nylig fik det Ib Poulsen til at give Esben Lunde Larsen karakteren dumpet for sin ageren. Det gælder ikke mindst ministerens korslagte arme, når det kom til at være behjælpelig med at implementere flertallets fiskeriaftale.

På fredagens samråd lød det da også ganske sarkastisk fra Ib Poulsen, at han var tættere på ministerens embedsmænd, end han havde været længe.

Kvote-sagen kommer i kølvandet på særligt to andre ministerstorme, hvor Dansk Folkeparti har ført an i kritikken af ældreminister Thyra Frank (LA) og transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Den seneste sag endte som bekendt med en stor næse til transportministeren, men forløbet affødte kritiske røster om et støtteparti, der puster sig op og truer, men derefter falder ned som et blidt lam.

Spørgsmålet er, om Dansk Folkeparti efterhånden føler sig nødsaget til at vise, at de er i stand til at sætte handling bag ordene i en så speget sag som kvotekongerne, hvis deres kritik skal blive ved med at blive taget alvorligt.

Og dette hensyn er bestemt ikke blevet mindre, efter det mandag kom frem, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i efteråret 2016 havde fremlagt fire mulige initiativer til at imødegå uhensigtsmæssig kvotekoncentration, som Esben Lunde Larsen kunne inddrage i sine politiske forhandlinger om en fiskeriaftale. Det var dog kun to af initiativerne, der blev lagt frem.

Forsoningsproces under pres
Over for disse afvejninger står imidlertid hensynet til Dansk Folkepartis samarbejde med regeringen. De højlydte frustrationer skulle have affødt en udstrakt hånd fra venstretoppen og startet en proces, som begge partier håber, kan blive en ny start.

En ministerfyring ville ikke ligefrem være befordrende for en sådan forsoningsproces. Derfor kommer sagen ganske meget på tværs.

I sidste uge skulle Dansk Folkeparti og Venstre da også have givet hinanden håndslag på, at regeringen kunne få lov at tiltræde den indgåede fiskeriaftale uden om regeringen. Pressemeddelelsen herom var skrevet og manglede blot de sidste afgørende nik for at kunne ryge ud. Sådan skulle det dog ikke gå.

I stedet kom et hastesamråd, yderligere beskyldninger og en dybt presset minister, hvis ministerskæbne nu ligger i hænderne på regeringens støtteparti.

Måske behøver afgørelsen dog ikke vente så længe. 4. april holder Dansk Folkeparti nemlig gruppemøde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Ib Poulsen

Byrådsmedlem (DF), Thisted Kommune
skibsfører (Svendborg Navigationsskole 1989)

0:000:00