Debat

Djøf: En hån mod alle offentligt ansatte

REPLIK: At påstå at embedsmænd alene agerer ud fra selviske karriereambitioner, er en hån mod alle de offentligt ansatte, der arbejder hårdt på at forbedre den offentlige service, skriver Djøf i en replik til tidligere ambassadør Niels Erik Andersen.

"Fejl og sager
til trods har Danmark en embedsmandskultur af særdeles høj kvalitet. Vi kan noget, som andre lande misunder os
– og kan lære af. Til trods for at der sker fejl," lyder det fra Djøfs Sara Vergo og Henning Thiesen.
"Fejl og sager til trods har Danmark en embedsmandskultur af særdeles høj kvalitet. Vi kan noget, som andre lande misunder os – og kan lære af. Til trods for at der sker fejl," lyder det fra Djøfs Sara Vergo og Henning Thiesen.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sara Vergo og Henning Thiesen
Henholdsvis formand for Djøf Offentlig og formand for Offentlige Chefer i Djøf

Tidligere ambassadør Niels Erik Andersen bruger hårde ord om tilstanden i det danske embedsværk her i Altinget den 8. maj. Faktisk går han så vidt som til at sige, at ”der aktuelt ikke findes en embedsmandskultur, som Danmark kan være bekendt”.

En embedskultur af høj kvalitet
Heldigvis ser virkeligheden knap så dramatisk ud. Jovist sker der fejl. Desværre. Ærgerlige og irriterende fejl, vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at forebygge. Men uanset hvilke systemer man bygger op, vil der ske fejl.

Ingen systemer er bedre end de mennesker, der skal navigere i systemerne. Nogle fejl bliver udråbt til politiske skandaler, når de – ivrigt sekunderet af medierne – hvirvles ind i magtspilet og positioneringen, der altid vil finde sted mellem en regering, dens støttepartier og oppositionen – uanset farve.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Fejl og sager til trods har Danmark en embedsmandskultur af særdeles høj kvalitet. Danmark topper listen fra Transparancy International over de mindst korrupte lande i verden. Og OECD fremhæver Danmark som et land med en særdeles effektiv og veldreven offentlig sektor. Vi kan altså noget, som andre lande misunder os – og kan lære af. Til trods for at der sker fejl.

Fokus på grundlæggende forvaltningsmæssige principper
Skal vi så stille os tilfreds med det? Nej, naturligvis ikke.

Kære Niels Erik Andersen: Tingene er ikke så sorte, som du beskriver. Der er vilje og håb forude.

Sara Vergo og Henning Thiesen
Henholdsvis formand for Djøf Offentlig og formand for Offentlige Chefer i Djøf

Det er vigtigt hele tiden at have fokus på, at kvaliteten af sagsbehandlingen er i top. Og at embedsmændene forstår deres ansvar og opgaver i et demokrati, hvor de skal kunne betjene den til enhver tid siddende regering, blå, rød, gul eller grøn, så regeringen og Folketinget forhåbentlig kan træffe deres politiske beslutninger på et sagligt og oplyst grundlag.

Niels Erik Andersen opremser en række sager, der har præget centraladministrationen de senere år, og det var da også ”sagerne”, der førte til, at Djøf i foråret 2014 nedsatte Bo Smith-udvalget for at kulegrave samspillet mellem politikere og embedsmænd.

Helt grundlæggende var det udvalgets konklusion, at Danmark har et sundt, godt og effektivt embedsapparat – men at det selvfølgelig kan blive bedre. Bl.a. er der er behov for at styrke fokus på embedsmændenes (og politikernes) bevidsthed om de helt grundlæggende forvaltningsmæssige principper om lovlighed, sandfærdighed, faglighed og partipolitisk neutralitet.

En god anledning til debat
Derfor er vi i Djøf godt tilfreds med regeringens udspil ”Syv centrale pligter for embedsmænd i centraladministrationen – Kodex VII” og det forhold, at debatten nu også er bredt ud til kommuner og regioner. En pjece gør det ikke i sig selv, men hvis man ønsker en større opmærksomhed om en problemstilling, kan et sådant initiativ være en god anledning til at få sat forholdet til debat og ikke mindst få debatten til at leve i dagligdagen på de enkelte arbejdspladser. Og pligterne / dyderne er da også sat til debat på alle de statslige arbejdspladser efterfølgende, ligesom de drøftes i kommuner og regioner.

Der er vilje og håb forude
I Djøf er vi også på vej med en ny embedsmandsuddannelse. Der er efter Djøfs opfattelse i visse sammenhænge behov for at uddanne embedsmændene bedre, og vi håber med initiativet, at også kommende generationer af embedsmænd bliver så dygtige, at de kan fastholde og videreudvikle den høje kvalitet, embedsværket har allerede i dag.

Det første hold starter til efteråret, og vi oplever allerede nu en stor interesse for uddannelsen.

I Djøf tror vi ikke på ufejlbarlighed. Men at påstå at embedsmænd alene agerer ud fra selviske ønsker om at fremme egen karriere, er simpelthen en hån mod alle de offentligt ansatte, der hver dag arbejder ud fra et stærkt ønske om at forbedre den offentlige service til gavn for borgere og virksomheder. Og tænk, det er faktisk sådan, det er at være embedsmand i Danmark.

Så kære Niels Erik Andersen: Tingene er ikke så sorte, som du beskriver. Der er vilje og håb forude.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Thiesen

Selvstændig rådgiver, fhv. formand for Djøf
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00