Dødt løb på briternes skæbnedag

BREXIT: Remain og leave ligger side om side i meningsmålingerne, når Storbritannien torsdag afgør sin skæbne EU.

Det er ikke kun en skæbnedag for briterne, men også for premierminister David Cameron, når Storbritannien torsdag stemmer om sin fremtid i EU.
Det er ikke kun en skæbnedag for briterne, men også for premierminister David Cameron, når Storbritannien torsdag stemmer om sin fremtid i EU.Foto: Scanpix / Geoff Caddick
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Løbet er nærmest så dødt, som det kan blive.

De sidste meningsmålinger, der tikkede ind onsdag aften, vuggede frem og tilbage mellem leave og remain - de fleste af dem helt nede på marginalerne, inden briterne torsdag går til valgurnerne for at stemme om deres fremtid i EU.

Valgforskerne konstaterer, at det sving mod et ja til at blive i Unionen, som man troede at kunne konstatere hos briterne de seneste dage, ikke har materialiseret sig i deres tal. Omvendt er der heller ikke overbevisende medvind til leave-lejren

 

De britiske politikere og de britiske vælgere bliver nødt til at forstå, at der ikke vil blive nogen form for genforhandlinger med Storbritannien. Cameron fik det maksimale, han kunne få, og vi gav det maksimale, vi kunne give. Ud er ud.

Jean-Claude Juncker
Formand for EU-Kommissionen

Det seneste overblik over meningsmålingerne samlet af professor ved London School of Economics Simon Hix. 

 

De såkaldte poll of polls-meningsmålingssnit, der samler og vægter målingerne, ligger også fuldstændig lige, inden dørene klokken syv britisk tid slås op til stemmelokalerne tværs over Storbritannien.

Dermed er der ingen hjælp at hente hos statistikerne, selvom de har arbejdet hårdt på at kalibrere deres målinger, siden de ved sidste års britiske valg eklatant fejllæste folkestemningen og missede en tydelig valgsejr til de britisk Konservative.

Det er nu bare at vente på, at det bliver fredag morgen, og stemmerne er talt op i det, der spås til at være den mest betydningsfulde afstemning i EU’s historie.

Pundet under pres 
Mens der onsdag blev holdt nervøst øje med de sidste meningsmålinger, rapporterede britiske medier om køer uden for vekselkontorer i London i frygt for det skarpe fald, en britisk exit kan sende pundet ud i.

Leave-sidens frontfigur, tidligere London-borgmester Boris Johnson, afviste frygten for dårlige reaktioner fra finansmarkederne ved et nej.

”Det er alt sammen et forsøg på at skræmme folk. Jeg tror faktisk, at det vil foregå stille og roligt. Alle har allerede mere eller mindre taget forbehold for, at det kan gå begge veje,” sagde Johnson på kampagnens sidste dag ifølge nyhedsbureauet Press Association.

Ud er ud
Han og flere andre, der har kæmpet på ud-siden, har gjort det med en forestilling om, at der snarere end en klar exit fra Unionen kunne blive tale om en mere fordelagtig aftale med Unionen end den, som David Cameron forhandlede sig frem til i februar måned.

Det blev dog på det skarpeste afvist af EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

”De britiske politikere og de britiske vælgere bliver nødt til at forstå, at der ikke vil blive nogen form for genforhandlinger med Storbritannien. Cameron fik det maksimale, han kunne få, og vi gav det maksimale, vi kunne give,” sagde Juncker ved en pressekonference i Bruxelles.

”Ud er ud,” understregede kommissionsformanden.

Cameron: Jeg bliver
Den britiske premierminister, David Cameron, der selv er ophavsmand til ideen om at lade briterne forny eller forkaste deres medlemskab af Unionen, forventes at se udfaldet af afstemningen som en dom over hans fremtid i Downing Street.

Onsdag afviste han dog, at et nej til at blive i Unionen vil betyde enden for hans tid som premierminister.

”Jeg vil acceptere det britiske folks instrukser fredag morgen, og jeg vil være der til at føre dem ud i livet,” sagde Cameron onsdag til BBC.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Cameron

Udenrigsminister, Storbritannien, president, AlzheimerResearch UK
master i filosofi, politik og økonomi (PPE) (Oxford 1988)

Jean-Claude Juncker

Fhv. formand, Europa-Kommissionen (Kristelige Sociale Folkeparti, Luxemburg)
cand.jur. (Strasbourg Uni. 1979)

0:000:00