Efter 117 års ægteskab: Alternativ arbejdsgiver-organisation har fundet ny mage

AFTALE: Efter bruddet med Krifa har Kristelig Arbejdsgiverforening nu indgået overenskomst med Det Faglige Hus. Aftalen er så god, at den vil forhindre en ny Vejlegård-konflikt, mener huset.

Aftalen med KA er så god, at en ny Vejlegård-sag kan undgås, mener Johnny Nim, landformand for Det Faglige Hus. På billedet ses Amin Skov fra Restaurant Vejlegården.
Aftalen med KA er så god, at en ny Vejlegård-sag kan undgås, mener Johnny Nim, landformand for Det Faglige Hus. På billedet ses Amin Skov fra Restaurant Vejlegården.Foto: Torkil Adsersen/Scanpix
Lasse Lange

Kristelig Arbejdsgiverforening er kommet videre.

Efter 117 års ægteskab med Krifa, har KA således indgået overenskomst med Krifas konkurrent Det Faglige Hus.

“Vi er meget tilfredse med, at vi nu har indgået en aftale med Det Faglige Hus,” Karsten Høgild, direktør i KA.

Også i Det Faglige Hus er glæden stor.

“Det er vores første landsdækkende overenskomst, så det er en stor dag for os,” siger Johnny Nim, landsformand for Det Faglige Hus.

Erstatter Krifa-aftale
Kristeligt Dansk Fællesforbund blev stiftet som en sammenslutning af arbejdsgivere og lønmodtagere i 1899, der holdt indtil 1931, hvor de to parter flyttede fra hinanden ved opdelingen i Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og Kristelig Fagbevægelse (Krifa).

I de seneste 85 år har de to organisationer således været overenskomstparter, men snart er det slut. Med henvisning til, at de ikke ville være med til at lave “discount-overenskomst”, opsagde Krifa således samarbejdet i efteråret 2016.

Men nu har KA altså fundet en ny partner, der kan afløse Krifa, når skilsmissen mellem KA og Krifa fuldbyrdes ved den gamle overenskomsts ophør i september 2017.

Bliver den indgåede aftale godkendt af baglandene i KA og Det Faglige Hus, vil den træde i kraft 17. september 2017 – samme dag, som overenskomsten mellem KA og Krifa udløber.

Special situation
I KA har der været en vis ængstelighed siden Krifa opsagde overenskomsten i efteråret, erkender KA-direktør Karsten Høgild.

“Det satte os i en meget speciel situation,” siger direktøren, og fortsætter:

“For man kan da godt spørge, om det giver mening at være arbejdsgiverforening, hvis man ikke har en overenskomst?”

Hvordan fremtiden for KA havde set uden uden aftalen med Det Faglige Hus, er ikke til at sige. Men det havde ikke været det samme.

“Det ville have været en anden måde at arbejde på. Det politiske ville nok være kommet til at spille en mindre rolle, og vi ville blive svækket af, at vi ikke længere ville kunne føre sager ved det arbejdsretlige system,” siger Karsten Høgild, der håber, at samarbejdet med Det Faglige Hus kan strække sig i lige så mange år, som samarbejdet med Krifa gjorde det.

Ikke mere Vejlegård?
Det Faglige Hus håber, at mange af de medarbejdere, der er ansat i virksomheder organiseret i KA, nu vil melde sig ind i Det Faglige Hus.

“Vi kan se frem til at få 15.000 nye medlemmer. Vi går jo ud fra, at de medlemmer, der er omfattet af en overenskomst, melder sig ind i den organisation, der har overenskomsten. Og vi har da også allerede fået 700 nye medlemmer, selv om aftalen først gælder fra september,” siger Johnny Nim fra Det Faglige Hus.

Han mener, at de forbedringer, der ligger i aftalen, vil betyde, at en ny Vejlegaard-sag kan undgåes.

“Vi har ikke ønsket at kunne ryge ud i en sag som Vejlegård-sag,” siger Johnny Nim, med henvisning til sagen om Restaurant Vejlegården, der blev udsat for en faglig blokade fra 3F efter at have tilsluttet sig en KA-/Krifa-overenskomst.

“Det var problemer omkring lønnen, der var galt der. Derfor har vi også forbedret aftalen betydeligt. Vi har både fået nogle rigtigt fine lønstigninger og en bedre pensionsdækning,” siger Johnny Nim.

“Det, der har været vigtigt for os, er, at vi matcher de LO-aftaler, der er.”

Altinget ville gerne have spurgt 3F, hvordan organisationen ser på den nye aftale, men 3F har ikke ønsket at forholde sig til den, før den fulde aftale er lagt frem, hvilket ventes at ske i begyndelsen af marts, når den er blevet endeligt godkendt i de to organisationer.

I KA føler man sig dog ikke overbeviste om, at den nye aftale betyder, at 3F nu vil blande sig uden om forholdene på det alternativt organiserede arbejdsmarked.

“Det er jo ikke kun lønniveauet, der er afgørende for 3F,” konstaterer Karsten Høgild.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00