Efter reform: Stor stigning i ledige fleksjobbere

FLEKSJOB: Arbejdsløsheden blandt folk med nedsat arbejdsevne er steget kraftigt efter regeringens reform af førtidspension og fleksjob. Hvad sagde vi, lyder det fra kritikerne af reformen.
Foto: Colourbox
Jørgen Skadhede

Siden nytår er der kommet 1.200 flere fleksjobbere i arbejdsløshedskøen. Dermed er hver fjerde fleksjobber nu ledig med 17.300 arbejdsløse fleksjobbere på den såkaldte ledighedsydelse, der svarer til 89 procent af dagpengesatsen.

Regeringens reform af førtidspension og fleksjob har altså foreløbig ikke virket efter hensigten på fleksjobområdet, som giver mulighed for job til kronisk syge, handicappede og andre med nedsat arbejdsevne. 

Reformen trådte i kraft ved årsskiftet, og hensigten med reformen var, at færre skulle ende på førtidspension, og at de i stedet skulle i et fleksjob.  

Mens antallet af førtidspensionister helt efter de politiske hensigter har været faldende de seneste par år, så er der blevet flere ledige fleksjobbere.

Reformens intention var godt nok, at færre skulle på førtidspension. Men det var meningen, at disse mennesker skulle i fleksjob, ikke at de skulle parkeres på ledighedsydelse. Men det er det, der ser ud til at ske.

Hans Dankert
Formand for Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0AhsiE1AeMLozdDhOQTBXNlhYOHBDZEJvVC1Ua2oxRUE&transpose=1&headers=1&range=A1%3AT2&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"useFormatFromData":true,"title":"antal ledige fleksjobbere","minValue":10000,"viewWindowMode":"explicit","gridlines":{"count":"5"},"viewWindow":{"min":10000,"max":18000},"maxValue":18000},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null}],"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"12"},"booleanRole":"certainty","curveType":"","title":"Stigning i ledige fleksjobbere","animation":{"duration":500},"legend":"none","lineWidth":2,"hAxis":{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{},"width":443,"height":265},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":true,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram1"} </script>Kilde: Arbejdsmarkedsstyrelsens database jobindsats.dk

Flere ledige end nogensinde før
Antallet af ledige fleksjobbere har aldrig været højere end nu, og kritikerne af reformen advarede netop imod, at den ville føre til højere ledighed blandt fleksjobberne.

"Der er desværre sket det forventelige med en kraftig stigning af ledige fleksjobbere. Når det bliver sværere at få førtidspension, så bliver flere visiteret til fleksjob, men der er ikke blevet flere fleksjob at få. Konkurrencen om at få et fleksjob er bare blevet endnu hårdere" siger Hans Dankert, der er formand for Landsforeningen af Fleks- og Skånejobbere.

"Reformens intention var godt nok, at færre skulle på førtidspension. Men det var meningen, at disse mennesker skulle i fleksjob, ikke at de skulle parkeres på ledighedsydelse. Men det er det, der ser ud til at ske," siger Hans Dankert.

Han mener ikke, at der er blevet taget initiativer, der for alvor gør arbejdsmarkedet mere rummeligt, og som dermed kan skaffe det nødvendige antal fleksjob.

Det store spørgsmål er, om der er blevet skabt flere fleksjob, selvom der er blevet flere ledige fleksjobbere. Det vides endnu ikke, da Arbejdsmarkedsstyrelsen endnu ikke har offentliggjort tal for antallet af fleksjob i de første måneder af 2013.

DF: Vi advarede regeringen
Fleksjobordningen er vokset voldsomt siden indførelsen i 1997, og i dag er cirka 53.000 personer ansat i et fleksjob. Men ledigheden blandt fleksjobbere har hele tiden været skyhøj på mellem 20 og 25 procent.

Derfor er antallet af personer på ledighedsydelse bare vokset år efter år i takt med, at flere og flere med nedsat arbejdsevne bliver visiteret til fleksjobordningen af kommunerne.

Reformen blev vedtaget med et bredt flertal i Folketinget lige inden julen i 2012, men Enhedslisten og Dansk Folkeparti stemte imod. De er ikke overraskede over udviklingen.  

"Det er sket præcist det, vi sagde, ville ske. Der kan ikke skabes det nødvendige antal fleksjob. Det var en af de afgørende grunde til, at vi ikke gik med i reformen. Vi advarede netop om, at det ville føre til flere ledige fleksjobbere. Og det tal vil fortsætte med at stige," siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF).

EL: Forkert finansieringsmodel
Hos Enhedslisten er man også meget betænkelig ved udviklingen.

"Det bekræfter vores kritik af reformen. Nemlig at det vil blive sværere for fleksjobberne at bide sig fast på arbejdsmarkedet. Med den reform får vi aldrig løst problemet med de 17.000 ledige fleksjobbere. Der vil komme flere til i de kommende år, fordi mange flere vil blive visiteret til fleksjob i stedet for førtidspension," siger socialordfører Finn Sørensen (EL).

Han peger på, at regeringen burde have lavet en anden finansieringsmodel, hvor virksomhederne i højere grad blev belønnet for at ansætte fleksjobbere. 

"Hvis staten ikke vil bruge flere penge på det, så må man lave en arbejdsgiverfinansieret ordning i stil med arbejdsgivernes elevrefusion (AER red.).  Alle virksomheder skal betale et beløb per ansat, så man kan belønne de virksomheder, der ansætter fleksjobbere, mens de andre må betale, hvis de ikke vil være med til at løfte det sociale ansvar," siger Finn Sørensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra arbejdsmarkedsordførerne fra hverken Socialdemokraterne eller Radikale.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)









0:000:00