Efter strid i Venstre: Forslag om statslån til almene boliger skudt til hjørne

UDSKUDT: Et regeringsforslag om at omlægge almene boligers realkreditlån til statslån er skudt til hjørne hen over sommeren, efter forslaget har ført til interne stridigheder i Venstres folketingsgruppe.

Søren Gade og Jakob Ellemann Jensen til Folketingets åbning i 2016.
Søren Gade og Jakob Ellemann Jensen til Folketingets åbning i 2016.Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Regeringens forslag om, at nybyggeri og renovering af almene boliger skal finansieres af statslån i stedet for realkreditlån, er nu skudt til hjørne hen over sommeren, skriver Berlingske.

Udskydelsen sker, efter forslaget har ført til et større skænderi internt i Venstres folketingsgruppe. Et skænderi, der gav anledning til et telefonisk gruppemøde i partiet onsdag.

”På den måde prøver vi at finde ud af, hvad konsekvenserne af regeringens forslag vil være og se på andre forslag, som kan blive bragt i spil. Vi har sådan lidt skudt forslaget til hjørne eller i åben tænkeboks,” siger Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører for Venstre, til Berlingske.

Fra debatindlæg til mail-diskussion
Meldingen kommer, efter regeringen den 21. juni udsendte en pressemeddelelse med forslaget om at omlægge realkreditlån til nybyggeri og renovering af landets almene boliger til statslån. Her fremgik det, at omlægningen ville give en årlig besparelse på mere end to milliarder kroner på sigt.

Forslaget fik ros fra Enhedslisten og SF, mens Venstres gruppeformand, Søren Gade, i et debatindlæg i Dagbladet Holstebro-Struer kaldte forslaget for ”socialistisk”. Han skrev samtidig, at forslaget ikke var blevet drøftet hos de borgerlige ordførere på området forud for fremsættelsen.

Efterfølgende blev Søren Gades indlæg sendt rundt i en intern mail til Venstres folketingsgruppe. Og det fik flere Venstre-medlemmer til at fare til tasterne.

En tabt underkæbe
I mailkorrespondancen, som Ekstra Bladet og TV 2 er i besiddelse af, bakker en række folketingsmedlemmer fra Venstre op om Søren Gades indlæg.

Blandt kritikerne af forslaget er tidligere transportminister Hans Christian Schmidt, Jan E. Jørgensen, Kristian Pihl Lorentzen, Erling Bonnesen, Peter Juel Jensen og Jakob Engel-Schmidt.

Førstnævnte skriver i sin mail til gruppen, at han er meget forundret over, at regeringen har fremsat et lovforslag, der ikke er blevet drøftet i folketingsgruppen.

”Jeg sidder i Transport-, Bygnings-, og Boligudvalget og er ikke blevet orienteret og heller ikke indkaldt til møde. Jeg synes ellers, det havde egnet sig godt til et møde for regeringspartiernes medlemmer,” skriver han ifølge Ekstra Bladet.

Jakob Engel-Schmidt supplerer med en mail, hvor han skriver, at han ”stadig er ved at finde sin underkæbe for at sætte den på plads”. Herefter kalder han Søren Gades indlæg både passende og nødvendigt.

Undervejs i mailtråden forsøger Jakob Ellemann-Jensen at afslutte diskussionen ved at opfordre til, at debatten tages mundtligt.

Efter den omstridte mailkorrespondance har Venstres næstformand og finansminister Kristian Jensen (V) sendt en mail til folketingsgruppen, hvori han kalder det ”beklageligt”, at boligordførerne i regeringspartierne ikke er blevet underrettet, før transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) præsenterede forslaget i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00