Venstre kan se frem til én landmand på tinge

SAMMENSÆTNING: Efter valget kan Venstre ende næsten uden landmænd i folketingsgruppen, viser Altingets prognose. 

Foto: Kristoffer Hecquet/Altinget.dk
Morten ØyenCecilie Gormsen

Danmarks gamle landbrugsparti, Venstre, kan efter valget have bare én enkelt landmand i folketingsgruppen. 

Det viser en optælling baseret på valgforsker Søren Risbjerg Thomsens seneste geografiske prognoser og Altingets vurdering af, hvilke kandidater fra Venstre der står til at blive valgt til Folketinget.

Før 2011-valget var der fire landmænd i Venstres folketingsgruppe, men den eneste "rigtige" landmand, der blev valgt ind i 2011, var Henrik Høegh. Da Ulla Tørnæs skiftede Folketinget ud med Bruxelles og Europa-Parlamentet i 2014, blev hun erstattet af endnu en landmand, nemlig Jens Ejner Christensen.

Eftersom Henrik Høegh ikke genopstiller, og Jens Ejner Christensen ifølge Altingets prognose ikke står til at blive valgt ind, ser det ud til, at den nye folketingskandidat Benedikte Ask Skotte alene må løfte landmandsarven efter valget. Benedikte Ask Skotte er uddannet landmand og har overtaget Henrik Høeghs kandidatur i Sjællands Storkreds.

Baggrund ikke afgørende
Også hobby-landmand Troels Lund Poulsen ser ud til at være sikker på en plads i Folketinget efter det kommende valg. Han vurderer, det er godt for et parti at have en bredt sammensat folketingsgruppe. Men han mener ikke, de få landmænd i folketingsgruppen er et problem for Venstre.

Ifølge Troels Lund Poulsen har Venstre en lang række opstillingskredse, der vælger kandidater, som går op i landbruget og fødevarer. Og så er det politikernes holdninger, og hvad de stemmer i Folketinget, der betyder noget – ikke hvad de ellers har af social baggrund.

”Man kan ikke koge det, som definerer ens politik, ned til, om man har en bestemt uddannelse eller har et bestemt geografisk tilhørsforhold. Det er alt for simpelt,” siger Troels Lund Poulsen, der selv har studeret historie på universitetet.

Det gamle landsbrugsparti, Venstre, vil være domineret af akademikere, ligesom også Socialdemokraterne vil være det efter valget. Og det understreger den ulige fordeling af den politiske magt mellem samfundets sociale grupper, mener samfundsdebattør og forfatter Lars Olsen, der har skrevet bogen ”Eliternes triumf”.

”Baggrunden behøver ikke betyde noget for, om man er en dygtig politiker. Men der er en erfaringsverden, som forsvinder, når det bliver den her akademiker-dominans,” siger Lars Olsen og peger på, at folk, der har en universitetsgrad, stadig udgør under ti procent af befolkningen som helhed.

Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg her (kræver abonnement).

Dokumentation

Sådan har vi gjort:

Optællingen er baseret på valgforsker Søren Risbjerg Thomsens seneste geografiske prognoser og Altingets gennemgang og vurdering af Venstres kandidater. Partiet står til omkring 40 mandater i Folketinget i de nuværende meningsmålinger, og optællingen omfatter de 45 første kandidater, som Altinget vurderer kæmper om mandaterne.
Du kan se Altingets vurdering af Venstre her.

Venstre

Statskundskab
Anne Kathrine Melvig, Bertel Haarder, Martin Geertsen

Øvrige akademikere
Anders Broholm, Benedikte Ask Skotte, Claus Hjort Frederiksen, Ellen Trane Nørby, Esben Lunde Larsen, Eva Kjer Hansen, Hans Andersen, Inger Støjberg, Jacob Jensen, Jakob Ellemann-Jensen, Jakob Engel-Schmidt, Jan E. Jørgensen, Jane Heitmann, Karsten Lauritzen, Lars Løkke Rasmussen, Louise Schack Elholm, Mads Rørvig, Morten Dahlin, Preben Bang Henriksen, Sophie Løhde, Søren Pind, Torsten Schack Pedersen, Troels Lund Poulsen

Andre fag
Anne-Mette Winther Christiansen, Anni Mathiesen, Carl Holst, Christian Thoning, Erling Bonnesen, Fatma Øktem, Hans Chr. Schmidt, Karen Ellemann, Karsten Nonbo, Kim Andersen, Kristian Jensen, Kristian Pihl Lorentzen, Lars Chr. Lilleholt, Mariann Nørgaard, Michael Aastrup Jensen, Morten Løkkegaard, Peter Christensen, Peter Juel Jensen, Thomas Danielsen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

0:000:00