Eks-diplomat: EU-ministre melder sig ud af det politiske arbejde

REPRÆSENTATION: EU’s ministre bruger stadig mindre energi på EU-arbejdet i Bruxelles og overlader vigtige beslutninger til embedsmænd, mener tidligere EU-topdiplomat Poul Skytte Christoffersen. Det skaber ansvarsforflygtigelse og manglende ejerskab til politiske beslutninger blandt ministrene, lyder advarslen.

Danmarks forhenværende EU-ambassadør Poul Skytte Christoffersen (t.v.) med kollega fra Udenrigsministeriet, Ib Petersen, til rådsmøde i Bruxelles uden minister.
Danmarks forhenværende EU-ambassadør Poul Skytte Christoffersen (t.v.) med kollega fra Udenrigsministeriet, Ib Petersen, til rådsmøde i Bruxelles uden minister.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: De kommer. De læser højt af deres forberedte talepapirer. Og så rejser de igen.

Sådan – groft sagt – opererer de 28 EU-landes ministre i stadig højere grad, når de kommer til Bruxelles, ifølge tidligere EU-ambassadør og Bruxelles-veteran, Poul Skytte Christoffersen.

I et indlæg på Altinget beskriver han, hvordan arbejdet i Ministerrådet i højere grad end før er blevet ”en klar bibeskæftigelse” for de ministre, der med varierende mellemrum stiller i Bruxelles i deres respektive rådsformationer for at forholde sig til alt fra liberalisering af togdrift til vandrammeplaner.

”Konsekvensen er en vis grad af ansvarsforflygtigelse og manglende anstrengelse fra ministrenes side for at opnå resultater,” vurderer han i indlægget.

Rådet taber terræn
Den tidligere mangeårige embedsmand i både Ministerråd, Kommission og EU’s Udenrigstjeneste, der i flere omgange har været den danske regerings mest højtstående udsending til Bruxelles som EU-ambassadør, understreger, at kritikken ikke går specifikt på danske ministre.

Den går på Rådet som politisk instans, som i øjeblikket er ved at tabe terræn, i takt med at både EU’s stats- og regeringschefer i Det Europæiske Råd og EU-Parlamentet er trådt mere i karakter, vurderer han.  

Det har blandt andet den konsekvens, at vigtige politiske forlig ikke længere i så høj grad fremkommer blandt fagministrene selv.

”Gennem tiden har der udviklet sig en kultur, hvor Ministerrådet bliver mindre og mindre af et forhandlingsorgan og mere af et organ, man bruger til at udsende politiske budskaber, hvor beslutningerne derfor enten skubbes opad til Det Europæiske Råd eller nedad til embedsværket,” uddyber Poul Skytte Christoffersen.

”Det har en effektivitetskonsekvens – i og med at der er visse ting, som ministrene er bedre til at finde ud af end både embedsmændene og Det Europæiske Råd. Men et endnu større problem er, at der bliver så lidt ejerskab til beslutningerne. Hvis du ikke har været med til at kæmpe de slag igennem og til at indgå de kompromiser, der er nødvendige, så bidrager det til følelsen af, at Bruxelles er noget fjernt, som man ikke er en del af,” siger han.

Kræver politisk tæft
Den nu pensionerede ambassadør peger på, at mange af de mest glohede emner i EU-debatten netop nu er spørgsmål, som både er meget tekniske og meget politiske. Det gælder spørgsmål som migration, energi og klima, frihandelsaftale med USA og udvikling af et indre marked for digitale tjenester, som alle har brug for både teknisk forhandling og en politisk fast hånd, hvis der skal kunne findes fælles fodslag i EU-kredsen. På en måde, som embedsmændene ikke kan levere.

”Tingene kører ikke rigtig frem med den hastighed, som udviklingen kræver,” siger Poul Skytte Christoffersen.

På Institut for Statskundskab ser lektor Rebecca Adler-Nissen også en udvikling mod et svagere Ministerråd. Hun gør dog klart, at det ikke bare er personligt engagement hos enkelte fagministre, der mangler. Hun peger også på den betydeligt større indblanding fra Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes statsministerkolleger i særdeleshed på det økonomiske område, som ikke mindst eurokrisen har været med til at fremme.

”Der er blevet sat nogle rammer, som har så vidtrækkende konsekvenser, at beslutningerne faktisk kun kan træffes på stats- og regeringschefsniveau. Det kan vi også se ved, at der nu er langt flere topmøder. Den kontekst er med til at indhegne Ministerrådet,” siger Rebecca Adler-Nissen.

EU ikke populært
Hun ser dog også en generel politiker- og EU-lede i landene som en årsag til, at pressede europæiske ministre har svært ved at komme til Bruxelles med klar politik i tasken.

”Det gør det meget sværere for regeringerne at formulere nationale interesser, fordi mange af de politiske partier selv er i krise,” siger hun og påpeger, at det heller ikke nødvendigvis er i deres interesse, fordi EU ikke ligefrem er noget, der giver vælgerpoint lige nu.

”Tværtimod er EU blevet så betændt et emne, at politikerne risikerer at blive straffet for at gå ind i EU-sager, hvilket man måske ikke så tidligere,” siger hun.

Konsekvensen er fremmedgørelse
Europaudvalgets formand, Eva Kjer Hansen (V), ser en udvikling mod et ministerrådsarbejde, der bliver mere teknokratisk og mindre politisk. Det kan få negative konsekvenser for den politiske proces omkring EU-politikken i Danmark, mener hun.

”Det bider sig selv i halen, fordi så mangler vi et engagement i europaudvalget, fordi det er jævnt kedeligt at gå dagsordenen igennem, og så er vi inde i den negative spiral, hvor vi siger, at det der EU også bare er langt væk og alt for besværligt at have med at gøre. Jeg synes, vi herhjemme mangler en erkendelse af, hvor meget EU faktisk fylder, og hvor store konsekvenser det har for andre initiativer i Danmark,” siger hun.

Men hun forstår også godt, hvorfor det ikke altid er EU, der er ministrenes førsteprioritet.

”Der er ingen tvivl om, at tilstedeværelse, synlighed og engagement betyder noget for, hvordan EU-reglerne kommer til at se ud. Men den store udfordring her er, at det ikke giver genvalg, hvis man bare beskæftiger sig med EU-politik,” siger Eva Kjer Hansen.

Socialdemokraternes EU-ordfører, tidligere justitsminister Morten Bødskov, er dog ikke enig i kritikken.

”Det er ikke et billede, jeg genkender. Jeg skal ikke afvise, at der er en enkelt minister eller to, som har haft et tilbagelænet rådsmøde – det kan ske for enhver. Men jeg mener, at det er helt ved siden af skiven at tegne et billede af, at man ikke bruger kræfter på det, og at man bare bralrer et talepapir af. Det ville jeg i hvert fald ikke have været en del af,” siger Morten Bødskov. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Poul Skytte Christoffersen

Seniorrådgive, Macroadvisory Partners og European Policy Centre
cand.polit. (Københavns Uni. 1973)

0:000:00