Debat

Elberth: Justitsmord på sociale medier?

KLUMME: Forskningsminister Esben Lunde til Bond-premiere efter finanslovsforhandlinger. Politiske studenter-modstandere tværer ham ud på sociale medier. Dementiet sker for døve ører, når lemmingerne ruller på sociale medier, mener Benjamin Rud Elberth.

Inden Esben Lunde Larsen har nået at se rulleteksterne på Bond-filmen til ende, er en større storm under opsejling på sociale medier. 
Inden Esben Lunde Larsen har nået at se rulleteksterne på Bond-filmen til ende, er en større storm under opsejling på sociale medier. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Klokken 20.21 tirsdag aften. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) poster et billede fra Bond-premiere sammen med Morten Østergaard (R) og Jacob Ellemann-Jensen (V) i smoking. Problem?

Åbenbart for HUM-rådet, hvis forkvinde ikke undlader at fortælle Lunde Larsen på sociale medier, at det er forkasteligt, at han ikke har deltaget i stormøde hos dem om besparelser. HUM-rådet skriver endda, at Lunde Larsens sekretær har givet urigtige oplysninger, da han har meldt fra med henvisningen til, at mødet startede 17.15, og at der var programsat finanslovsforhandlinger.

Inden ministeren har nået at se rulleteksterne på filmen til ende, er en større storm under opsejling på sociale medier. Hykleri-vinklen fra HUM-rådet går viralt. I en grad, så et tweet om Lunde Larsens ”løgn” bliver ugens mest retweetede i Danmark. Imens forsøger både ministeren og særlig rådgiver Marie Hjortdal at forklare sagens rette sammenhæng på Facebook og Twitter.

Det lykkes ikke, men sagens rette sammenhæng bliver til gengæld klar for de journalister, der ringer for at få ministerens genmæle – de dropper historien, for der er ingen konflikt i den – den hykleriske minister er tilsyneladende i sin gode ret til at sætte sig i biografen og nyde premieren.

Ministeren og den særlige rådgiver er reelt chanceløse. Selvom de skal smide alt, hvad de har i hænderne, på grund af en storm med turbobenzin på, kan de slet ikke følge med – de har simpelthen ikke stor nok digital rækkevidde og alliancepartnere nok. 

Benjamin Rud Elberth

Det bekræfter SF’s Jacob Mark, der fuldkommen usædvanligt for dansk politik går ind og agerer defensor for Lunde Larsen på Facebook – ved at understrege, at hetzen er urimelig – se selv hele stormens udvikling her – trin for trin. Ministeren har siddet i forhandlinger indtil kort før 20.00. HUM-rådets møde var fra 17.15-18.30.

Ingen journalister berigtiger en ikke-historie, når den ikke er skrevet
Er det problematisk for ministeren, at historien ender i en storm, når nu ingen journalister skriver den? I allerhøjeste grad.

Lunde Larsen er i forvejen presset af, at han skærer ned, er under pres fra demonstrationer mv. Dette kan være endnu et slag på fortællingen om Lunde, der indtil videre har leveret perfekt social media-storm-materiale ved at bruge ordet ”kornfed” om uddannelser.

Facebook-opdateringen fra HUM-rådet tirsdag aften. Fredag eftermiddag opdaterer HUM-rådet opslaget med en rettelse. 
Facebook-opdateringen fra HUM-rådet tirsdag aften. Fredag eftermiddag opdaterer HUM-rådet opslaget med en rettelse.  Foto: Facebook

Sådan et ord vandrer på de sociale medier og sætter sig ned i diskursen om ministeren – den måde, vi taler om ham på. Søndag aften var den herskende opfattelse på nettet stadig, at ministeren havde optrådt arrogant og havde løjet for de studerende. Hvis det sætter sig i meningsdanneres og journalisters opfattelse, at Lunde Larsen har brændt de studerende af på grund af en Bond-premiere, sætter det sig på hans omdømme.

I skrivende stund har over 4000 danskere på Facebook delt et opslag, hvor Lunde kaldes hykler. Twitter-brugere med over 100.000 følgere har stadig hykleri-tweetet stående på deres Twitterprofil.

Ministre i ny medievirkelighed
Ministeren og den særlige rådgiver er reelt chanceløse. Selvom de skal smide alt, hvad de har i hænderne, på grund af en storm med turbobenzin på, kan de slet ikke følge med – de har simpelthen ikke stor nok digital rækkevidde og alliancepartnere nok. Man skal være en Messerschmidt, en Løkke eller en Samuelsen for at kunne levere et stærkt nok modtryk til sådan en storm.

Eller også skal man aktivere sit partis digitale stormtropper. I en sag, hvor de tilsyneladende grundløst er blevet lagt ned af en and, der har fået vinger og er begyndt at kvidre som Twitter-fugl. På et tidspunkt, hvor de holder fri.

De kan starte med at sende Jacob Mark en flaske Martini og et sæt biografbilletter. For journalisterne skriver selvfølgelig ikke historien, når den ikke er der. Rubrikken ”Lunde Larsen lagt uretmæssigt for had på sociale medier” er ikke en nyhed, der kan sælge eller bære en artikel.

Og den ville aldrig blive delt lige så meget som forargelsen over Lundes hykleri. For danskerne deler forargelse og ikke dementier. Det har vi utallige eksempler på – vi trykker på dele-knappen i dansk politik, når der er et tydeligt monster, en hykleri-historie eller noget, vi forarges over.

Det er synd for ministeren. For her var han tilsyneladende offer, selvom han havde passet sit job.

---
Benjamin Rud Elberth er digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00