Debat

Elberth: Politisk digital børnehave

KLUMME: De politiske partier er selv skyld i, hvis Pia Kjærsgaard (DF) i Folketingets formandsstol bandlyser sociale medier i folketingssalen og slukker for netadgangen til andet end mail, skriver Benjamin Rud Elberth.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF). 
Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF). Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Min fem-årige får ofte lov til at låne min iPad. Også med i skole. Hvis han lover, at han først tager den op af tasken og spiller på den, når han kommer over i fritidsordningen.

Der er kontant afregning, hvis han alligevel bryder sit løfte og spiller Minecraft midt i skoletiden: Læreren tager den fra ham. Han må i øvrigt heller ikke bruge iPad'en til at tage billeder af andre børn og lægge dem på en Instagram-profil. Og det er fuldkommen bandlyst at bruge iPad'en til at mobbe andre via Facetime eller andet.

Man har som folketingsmedlem lige nu lov til at tage sin iPad, sin telefon og sine sociale medier med ind i folketingssalen. De dygtigste partier bruger det som livline ned til deres folketingsmedlemmer og fodrer dem med spørgsmål, fakta og emner midt i debatten, så et folketingsmedlem reelt kan sidde der uden specielle forudsætninger, hvis de ellers kan rejse sig op og stille et spørgsmål eller trykke på en stemmeknap.

De dygtige ... 
Det fandt nogle partier hurtigere ud af end andre – at den der Messenger-funktion også kunne bruges som guide fra tilhørerlogen og ned til en minister i knibe.

Der er masser af eksempler på, at Mor Pia har stof nok til at kappe strømmen til Folketingets digitale børnehave eller i hvert fald tage iPad'en fra dem, der bedriver mobning, lægger billeder op af hinanden og spiller spil midt i skoletiden.

Benjamin Rud Elberth

De dygtigste politikere forstår også at inddrage borgerne i demokratiet – nuværende regionsrådsformand i Hovedstaden, Sophie Hæstorp (S), blev i 2010 kritiseret for at have opdateret sin Facebook-profil 59 gange under en debat, og det blev en kæmpediskussion i præsidiet, om Facebook skulle have plads i salen – Dansk Folkeparti mente allerede dengang, at sociale medier var blevet for meget, akkurat som de nu synes igen, når Pia Kjærsgaard skriver blogindlægget om sin klasselærerfunktion.

Sandheden er i øvrigt, at Sophie Hæstorp som folketingsmedlem for S havde brugt størstedelen af sine 59 opdateringer i et chatfelt på Socialdemokraternes hjemmeside til at guide borgere til at forstå demokratiet, hvad nordatlantiske mandater er, hvorfor der stod ”L” bag Lars Løkke, når han stod på talerstolen og meget mere, der øgede brugernes forståelse af Folketinget og mindskede vejen dertil. Simon Emil Ammitzbøll (LA) har også gjort det, da han fik hjælp fra jordemødre og forældre til en ordførertale via sociale medier. 

Og så er der de MF’er, der bruger det knap så dygtigt. Det er faktisk spil til et mål for Pia Kjærsgaard. Kan man ikke finde ud af at bruge sine medier til det, der var tiltænkt, må man acceptere – som min fem-årige søn – at ”the fun is over”.

... og de knap så dygtige
Vi fik i åbningsdebatten eksempler på en SF-politiker, der midt under debatten brugte sin iPad til at spille et NFL-spil og endda mente sig i sin gode ret til det. Andre politikere valgte at smide op på deres Facebook-profil, at de sad i forrummet og så fodboldkamp.

Begge tilfælde er ikke ligefrem en reklame til skatteyderne for de midler, de deponerer i at have en lovgivende forsamling – i et repræsentativt demokrati, hvor vælgerne har deponeret deres stemme i munden på et folketingsmedlem for at repræsentere dem bedst muligt.

Billedet af SF-politikeren endte i øvrigt på Ekstra Bladet, fordi en V-medarbejder tog billedet fra tilhørerlogen og satte strøm til det på Twitter. Ren mobning.

Vælgerne taber
”Jeg kan ikke erindre mig nogen mere fredfyldt, harmonisk og konstruktiv åbningsdebat end den, vi har haft i dag".

Citatet er Lars Løkke Rasmussens – det kan ikke have været den på sociale medier. Gense Altingets oversigt over de vigtigste citater fra Åbningsdebatten her, og vurdér selv, om du har lyst til at hoppe ind på #ftlive og se de ikke-vigtigste.

Der er masser af eksempler på, at Mor Pia har stof nok til at kappe strømmen til Folketingets digitale børnehave eller i hvert fald tage iPad'en fra dem, der bedriver mobning, lægger billeder op af hinanden og spiller spil midt i skoletiden.

Taberen er vælgerne, der ellers havde mulighed for, at folketingssalen åbnede sig. Og taberen er regeringens nye kommunikationsenhed, hvor målsætningen om Regeringen.dk og et mere åbent folketingsarbejde via sociale medier, bliver svært at argumentere for, når dem i salen trænger mest af alt til, at vi slukker strømmen.

---
Benjamin Rud Elberth er digital chef i Geelmuyden Kiese og fast politisk digital ekspert på TV 2. Han er tidligere digital chef for Socialdemokraterne og har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere. Hver tirsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00