Debat

Elberth: Udenrigsministerens fjollede netafstemning

KLUMME: Der er udbrudt regulær digital krig mellem Socialdemokratiet og Liberal Alliance, hvor Astrid Krag (S) og Thyra Franks (LA) bodyguards er hovedaktører. Men ingen vinder, skriver Benjamin Rud Elberth. 

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En strawpoll!

Sådan en afstemning, man kan lave på nettet på et minut, der bliver sat op med skrifttypen Comic Sans. Kører man ordene Comic Sans igennem Google Translate giver det ”komiske sans”. Det er cirka lige så validt og dumt som selve afstemningen, og der er ingen i det politiske landskab, der tager sådan en kommunikation seriøst.

Laura Lindahl fra Liberal Alliance er afsender på afstemningen, og til Lindahls forsvar skal det understreges, at hun på ingen måde er ansvarlig for, hvad resten af Liberal Alliance gør med sådan en undersøgelse. En undersøgelse, der mest af alt minder om noget ”ja, nej, måske”-noget, man sendte til sine klassekammerater i Folkeskolen, når man sendte drillekærestebreve eller frøsnappere, hvor der stod ”Du er sød” eller ”Du er dum” til sidst.

Alligevel er den endt som status fra udenrigsministeren på Facebook. Poll’en har i øvrigt rundet 4.200 stemmer – hvoraf størstedelen vil være de LA-tilhængere, der kigger med på Laura Lindahl og udenrigsministerens Facebook-sider.

Udenrigsministeren eller Anders?
Det er med vilje, at jeg ikke skriver ”Anders Samuelsen” (LA) ovenfor, selvom Facebook-siden og Twitter-kontoen er Anders' private ejendom og ikke en ministeriel, officiel side. Når politikeren Anders Samuelsen sender sådan en status af sted, som om det skulle være en valid, repræsentativ undersøgelse, glemmer han og Liberal Alliance, at de inden for det seneste halve år er trådt væsentligt op ad rangstigen.

De befinder sig i en helt ny position, hvor de ikke længere bare kan skyde på alt og skrive alt det frække. Med den position følger ministeransvar, troværdig kommunikation, som et oprørerparti skal kæmpe for at få greb om, og ingen drengestreger. Allerhøjst et ”snappy comeback” med overskud og smil på læben.

Men når man smider en Comic Sans-afstemning af sted på den måde, risikerer man at blive Komiske Sans-ministeren uden humor, der lader sig provokere af ligegyldigheder og skyder igen på alt, hvad der rører sig. Det bliver ikke bedre af, at Liberal Alliance igen forsøger at råbe, at ”de andre tyrer,” når de igen forsøger at sætte fokus på, hvordan Joachim B. Olsen (LA) og Thyra Frank (LA) må lægge ryg til utallige slag. Imens LA-folk forsøger at pinge journalister på nettet og vise dem ”den valide undersøgelse” i håb om, at journalisterne skriver opfølgningshistorien.

Det var Liberal Alliance i øvrigt verdensmestre i for et par år siden: Lav en netafstemning, eller find en på en avis, vind den med digitalt tryk fra tilhængerne og fortæl, hvor entydigt resultatet er. Det går bare ikke længere.

Sovset ind i pres
Hvad er der sket her? Liberal Alliance er ved at blive sovset ind i et klassisk trick, som især Venstre og Socialdemokratiet har været ekstremt dygtige til at bruge igennem tiden: Magtforskydningstricket.

Man tager et folketingsmedlem, der er tilpas bidsk i sin kommunikation, på et væsentligt lavere magtforhold end den, man skal genere, og så sender man dem efter ham eller hende. Det kan for eksempel være en ordfører, som stresser ministeren i samråd med spørgsmål, kronikker, videoer, Facebook-opdateringer, tweets, lidt hovedrysten i Folketingssalen og generelt pres.

Det er det, Astrid Krag præsterer lige nu – og det ligner ren besættelse: Krag har ifølge Ekstra Bladet stillet Thyra Frank 12 §20-spørgsmål, tre udvalgsspørgsmål, kaldt hende i tre samråd og lavet 16 Facebook-opslag om hende, deriblandt videoer produceret af den socialdemokratiske pressetjeneste.

I årene, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) var lagt ned af sin første bilagssag, var Socialdemokratiets Rasmus Prehn en af de MF’er, der konsekvent lagde pres på Løkke. Det har utvivlsomt ikke altid været verdens sjoveste opgave, men det har været væsentligt hårdere for Løkke. Og der er ingen grund til at have ondt af Løkke på den baggrund. Løkkes Venstre var selv med til at give Helle Thorning-Schmidt den hårdeste medfart, en socialdemokratisk partiformand har fået i nyere tid.

Når man lader sig provokere
Anders Samuelsen har igen og igen følt sig kaldet til at forsvare sin Thyra. Og hun er Liberal Alliances smertensbarn. Hende, man skal beskytte, fordi hun ikke er formet af de samme hårde politiske år og kår, som resten af LA-gruppen er. Men LA lader sig provokere lige nu, og når de vælger en minister som afsender på en strawpoll, får deres vigtigste taktiske kort – partiformanden og udenrigsministeren – så meget mudder på hænderne, at det bliver svært at sende noget som helst seriøst eller visionært af sted.

Provokationen lader til at have kronede dage i disse år på Christiansborg – Esben Lunde (V) fik også hvirvlet sig ind i noget, der ligner 2016’s største politiske shitstorm, da han lod sig provokere af Ida Auken (R). Når Løkke lader sig provokere på nettet, skriver han uovervejet og bringer potentielt sit parti i problemer.

Når man lader sig provokere, taber man hovedet. Og det er det, modstanderen vil. Det er en velkendt teknik. Men Socialdemokratiet vinder ikke kampen. For den har kun tabere lige nu.

---
Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier. Han er direktør i firmaet Digitaltaktik.dk og tidligere digital chef for Socialdemokraterne. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere og rådgiver politikere på kommunalt plan. Hver torsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Benjamin Rud Elberth

Digital direktør, Operate
cand.mag. i nordisk sprog og litteratur (Aarhus Uni. 2004), master i tværmedial kommunikation (Københavns Uni. 2008)

Thyra Frank

Fhv. ældreminister, MF (LA), fhv. forstander, OK-Hjemmet Lotte (1988-2011)
sygeplejerske (Frederiksberg Sygeplejeskole 1982), diplom i ledelse (Danmarks Sygeplejehøjskole 1991)

0:000:00