En stemme på Radikale kan være en stemme på Dansk Folkeparti

ALLIANCER: Radikale og Dansk Folkeparti indgår i flere kommuner i samme valgforbund. Dermed kan en stemme på Radikale ende som støtte til Dansk Folkeparti - og omvendt. OPDATERET.
I fire kommuner indgår Radikale og Dansk Folkeparti i samme valgforbund. Radikales foretrukne alliancepartnere er dog SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne.
I fire kommuner indgår Radikale og Dansk Folkeparti i samme valgforbund. Radikales foretrukne alliancepartnere er dog SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne.Foto: Colourbox
Kim RosenkildeDavid Vestergaard Eriksen
Hvis man som Radikal vælger i Kalundborg, Slagelse, Rødovre eller Guldborgsund har betænkeligheder ved at bakke op om Dansk Folkeparti, skal man tænke sig om en ekstra gang ved det kommende kommunalvalg.

Her indgår de to partier nemlig i samme valgforbund og kan på den måde komme til at afgive stemmer til hinanden. Og da Radikale hverken blev valgt ind i Slagelse, Guldborgsund eller Rødovre ved sidste valg, er det særligt her sandsynligt, at partiets stemmer kan komme til at tynge i Dansk Folkepartis vægtskål.

Det viser en opgørelse, Altinget.dk har lavet over valgforbund indgået op til kommunalvalget 19. november.

"Der er fordele og ulemper ved at indgå valgforbund. Og hvis man stemmer på os, kan det ende med at gå til Dansk Folkeparti. Det vil jo bare være ærgerligt, men sådan er virkeligheden," siger Jon Ahrensbøll, Radikales spidskandidat i Slagelse.

Ingen forlovelse
Han understreger, at der er tale om et rent teknisk valgforbund, der ikke skal forveksles med en politisk forlovelse. Men han mener grundlæggende set ikke, at der er noget kontroversielt i, at de to partier kan udveksle stemmer, selv om de indimellem har det som hund og kat på den landspolitiske scene.

Fakta

Oplysninger om partiernes valgforbund er indsamlet i perioden medio september til ultimo oktober.

Altinget.dk tager derfor forbehold for eventuelle ændringer i valgforbundene, der måtte være sket op mod fristen den 28. oktober.

Artiklen er opdateret 8. november med oplysninger fra de fire kommuner, der mandag den 4. november endnu ikke havde offentliggjort eventuelle valgforbund.


Kilde: Altinget.dk

Det mener Radikales spidskandidat i Kalundborg, Ole Glahn, heller ikke. Han peger på, at den landspolitiske virkelighed ofte er meget anderledes end den lokalpolitiske, hvor samarbejdet spiller en anden rolle end den ideologiske profilering.

"Vi valgte at indgå i valgforbundet, fordi det er sammen med partier, vi har arbejdet med i de sidste fire år. Vi kender naturligvis risikoen, lige som de ved, at vi kan komme til at få glæde af deres stemmer," siger Ole Glahn.

Der er fordele og ulemper ved at indgå valgforbund. Og hvis man stemmer på os, kan det ende med at gå til Dansk Folkeparti. Det vil jo bare være ærgerligt, men sådan er virkeligheden.

Jon Ahrensbøll (R)
Radikal spidskandidat i Slagelse

Fordel for DF
Heller ikke fra Dansk Folkepartis side ser man samarbejdet med Radikale som noget, der risikerer at skubbe potentielle vælgere væk. Det er i hvert fald ikke noget, som har fyldt i tankerne hos partiets spidskandidat i Rødovre Kommune, Niels Spittau.

"Nogen vinder og nogen taber, sådan er spillet. Jeg er endnu ikke blevet mødt med et eneste kritisk spørgsmål til samarbejdet, og man skal huske, at der er himmelvid forskel på, hvordan man arbejder lokalt, og hvordan der arbejdes på Borgen," siger Niels Spittau.

Han mener, at der er stor sandsynlighed for, at Radikales stemmer i Rødovre vil blive fordelt mellem Dansk Folkeparti og de øvrige borgerlige partier i valgforbundet, der tæller både Liberal Alliance, Venstre og Konservative.

Ekko af Bondam
De lokale Radikales alliancer med Dansk Folkeparti får fuld opbakning fra partigruppen på Christiansborg. Her mener Radikales politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, at det ligger helt i tråd med partiets linje i valgkampen om at samarbejde med "dem, der vil".

Hun afviser, at det skaber signalforvirring i forhold til linjen på Christiansborg:

"Jeg har tillid til, at vores folk ude lokalt selv træffer de bedste beslutninger om, hvordan man sikrer mest mulig radikal indflydelse for sine stemmer. Det er ikke noget, vi blander os i fra folketingsgruppen," siger Sofie Carsten Nielsen.

Ved sidste valg skabte det en del postyr, da Klaus Bondam sikrede Radikale en borgmesterpost i Københavns Kommune på støtte fra Dansk Folkeparti. Men netop det forløb illustrerer ifølge Sofie Carsten Nielsen fuldt ud, hvad der kan komme ud af et sådan samarbejde.

"Det er jo et klasseksempel på, at det ikke handler om, hvem man samarbejder med, men hvad man samarbejder om. Og det har i de seneste år sikret, at vi har kunnet få mest mulig radikal politik igennem," siger Sofie Carsten Nielsen.

SF foretrækkes
Mens valgforbund traditionelt indgåes mellem partier inden for samme politiske blok, så har netop Radikale en historik for at kunne spille på begge heste.

Ved valget i 2009 var det således først og fremmest Radikale, som både indgik forbund med de borgerlige og venstrefløjens partier. Dengang var der dog kun en enkelt alliance med Dansk Folkeparti.

Altinget.dk's opgørelse viser, at partiet også ved dette valg indgår forbund til både højre og venstre. Mest populært er samarbejdet med venstrefløjspartierne med SF som den mest udbredte alliancepartner, tæt forfulgt af Socialdemokraterne og Enhedslisten.

Blandt de borgerlige er der særligt mange forbund med Konservative og Liberal Alliance, mens Venstre kun indgår i relativt få.

Ifølge forskning foretaget af Jørgen Elklit, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, og hans professor-kollega på SDU, Ulrik Kjær, så er der en tendens til, at valgforbund mellem små og store partier ofte er den største fordel for det store parti.

Dokumentation

Antal radikale valgforbund med:

Enhedslisten -28

SF - 33

Socialdemokraterne - 35

Venstre - 8

Konservative -23

Dansk Folkeparti - 4

Liberal Alliance - 15

Lokallister - 23

Kristendemokraterne og Miljøpartiet Fokus - 17

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Ole Glahn

Fhv. byrådsmedlem (R), Kalundborg Kommune, fhv. MF
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

0:000:00