En uge tilbage: Stadig ingen EU-beslutning om Roundup

KEMI: For fjerde gang mislykkedes det fredag EU-landene at blive enige om, hvorvidt sprøjtemidlet glyphosat fortsat skal være godkendt i EU. Nu lander beslutningen på EU-Kommissionens bord, og det haster, for den nuværende godkendelse udløber 30. juni.

Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

Igen og igen og igen har politikerne i EU udskudt den endelige beslutning om, hvorvidt den aktive ingrediens i det populære ukrudtsmiddel Roundup, glyphosat, fortsat skal være godkendt i EU.

Og det er ikke slut endnu.

Fredag skulle et appeludvalg bestående af repræsentanter for EU-landene tage stilling til sagen igen, og endnu engang er det mislykkedes for EU-landene at blive enige om en beslutning. Det skriver Frankrigs EU-viceambassadør på Twitter

Med 19 EU-lande, der stemte for, to EU-lande imod og syv EU-lande, der undlod at stemme, blev det igen ikke til et kvalificeret flertal for at få glyphosat godkendt. Et kvalificeret flertal skal repræsentere 55 procent af EU-landene og 65 procent af befolkningen i EU.

Godkendelsen for glyphosat udløber 30. juni, og gennem foråret har de 28 EU-lande gentagne gange forsøgt at blive enige om, hvorvidt EU skal lave en ny godkendelse. Først for en periode på 15 år, senere ni år og i allersidste omgang 12 til 18 måneder, mens EU’s kemikalieagentur ECHA skulle vurdere de eventuelle sundhedsskadelige risici ved glyphosat. På intet tidspunkt er det lykkedes at få et kvalificeret flertal.

Kommissionen skal tage stilling næste uge
Nu er det så op til EU-Kommissionen at tage en beslutning. Det har længe set ud til, at det ville ende på Kommissionens bord, selvom sundheds- og fødevaresikkerhedkommissær Vytenis Andriukaitis har advaret EU-landene mod den løsning:

“Jeg beder nu landene om ikke at gemme sig bag Kommissionen. For den demokratiske proces kræver gennemsigtighed og ansvarstagen fra os alle sammen,” sagde han i dagene op til, EU-landene skulle diskutere sagen for tredje gang.

EU-mediet Euractiv erfarer, at sagen om glyphosat nu kan komme op på EU-kommissærernes ugentlige møde på onsdag 29. juni. Beslutter EU-Kommissionen, at der skal tages en beslutning, vil en godkendelse blive vedtaget 30. juni – altså lige præcis dagen før, den nuværende godkendelse udløber.

Striden om godkendelsen af glyphosat kommer, efter verdenssundhedsorganisationen WHO’s kræftforskningsenhed sidste år placerede glyphosat på listen over muligt kræftfremkaldende stoffer. EFSA, som er EU’s egen fødevaresikkerhedsagentur, er dog uenig i vurderingen af, at glyphosat skal kunne være årsag til kræft.

I denne omgang var det Frankrig og Malta, som stemte imod en godkendelse af glyphosat. Tyskland, Italien, Portugal, Østrig, Luxembourg, Grækenland og Bulgarien undlod at stemme, mens de resterende 19 EU-lande stemte for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00