Enhedslisten siger nej til EU-opstilling

VALG: Et flertal på Enhedslistens landsmøde har besluttet, at partiet ikke skal stilles op til Europa-Parlamentet. Partiet vil fortsat anbefale at stemme på Folkebevægelsen mod EU.
Per Clausen var en af de varmeste fortalere for, at Enhedslisten skulle opstilles.
Per Clausen var en af de varmeste fortalere for, at Enhedslisten skulle opstilles.Foto: Maibritt Kerner
Hjalte T. H. KragesteenMorten Øyen

Folkebevægelsen kan ikke med sit tværpolitiske grundlag præsentere lige så klare socialistiske løsninger. Men det er socialistiske løsninger, som Europa har brug for.

Rosa Lund, (EL)
Folketingsmedlem
Fakta
Enhedslistens 24. årsmøde finder sted i Kulturkaj Docken på Østerbro i København. Årsmødet startede fredag eftermiddag og slutter søndag kl. 13.

158 for, 220 imod.

Enhedslisten årsmøde har netop vedtaget, at partiet ikke stiller op til Europa-Parlamentet. Man fortsætter traditionen med at anbefale Folkebevægelsen mod EU.

Dermed endte partiets delegerede med at bakke op om linjen fra baglandets urafstemning, hvor et lille flertal afviste, at Enhedslisten skulle stille selvstændigt op.

Inden afstemningen havde over 100 partimedlemmer været på talerstolen på årsmødet, og givet deres indspark til debatten. Med afstemningen blev det også vedtaget, at Enhedslisten stadig vil anbefale at stemme på Folkebevægelsen mod EU.

”Det var en klar forudsætning, at hvis vi skulle stille selvstændigt op, så skulle der være et stærkt mandat. Og det var der ikke med urafstemningen,” sagde medlem af Folketinget, Henning Hyllested, der har været en af de mere prominente modstandere af forslaget.

En betydelig grund, til at Enhedslisten skulle tage stilling til spørgsmålet, er bekymringen over om Folkebevægelsen mod EU fortsat vil kunne opnå et mandat ved næste valg. Denne bekymring er blevet større efter Søren Søndergaard har meddelt, at han ikke genopstiller. Søndergaard vil i stedet forsøge at blive valgt til Folketinget for Enhedslisten.

”Jeg er lidt en bangebuks. Jeg har simpelthen ikke nerver til, at Folkebevægelsen skal kunne trække et mandat alene,” sagde medlem af hovedbestyrelsen Signe Færch fra talerstolen.

Andre har ønsket en mere klar rød stemme i parlamentet.

”Folkebevægelsen kan ikke med sit tværpolitiske grundlag præsentere lige så klare socialistiske løsninger. Men det er socialistiske løsninger, som Europa har brug for,” sagde folketingsmedlem Rosa Lund.

Ved det seneste valg til Europa-Parlamentet fik Folkebevægelsen 7,2 procent af stemmerne. I en ny måling for Altinget.dk ville Folkebevægelsen kun få 3,1 procent, hvis Enhedslisten ville stille op. Et mandat til Europa-Parlamentet kræver godt 7 procent af stemmerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Hyllested

Fhv. MF (EL), transportordfører, landdistrikts- og øordfører, turismeordfører
Havnearbejder (Esbjerg Havn)









0:000:00