Enhedslisten går til kamp mod stemmespild

STEMMESPILD: Et nyt forslag fra Enhedslisten skal sikre, at stemmer på Alternativet til det kommende folketingsvalg ikke går til spilde, hvis Uffe Elbæks nye parti ikke kommer ind. 

Enhedslistens Stine Brix vil have undersøgt, hvordan man undgår stemmespild ved folketingsvalg. 
Enhedslistens Stine Brix vil have undersøgt, hvordan man undgår stemmespild ved folketingsvalg. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Cecilie Gormsen

Med nyheden om at Uffe Elbæks nye parti Alternativet havde fået samlet nok vælgererklæringer sammen til at blive opstillet til det kommende folketingsvalg, meldte nye panderynker sig hos rød blok. 

De seneste meningsmålinger har været pæne for Alternativet, hvor partiet ligger til op mod 1,7 procent af stemmerne - altså lige under spærregrænsen på to procent. Men selv om rød blok samlet er gået en lille smule frem i disse meningsmålinger, taber de mandater. Det sker, fordi Alternativet ikke kommer over spærregrænsen på de to procent, og de stemmer, som partiet måtte få, er spildt.

"Vi vil have et demokrati, hvor Folketingets sammensætning kommer så tæt som muligt på, hvordan befolkningen stemmer. Det er faktisk ikke tilfældet i dag, hvor alle, som stemmer på partier, der ikke opnår to procent, slet ikke bliver talt med," siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix, i en pressemeddelelse. 

Hun mener, at det er udemokratisk, at man kan ende i en situation, hvor et flertal i befolkningen ønsker en rød regering, men på grund af de nuværende regler kan ende med en blå regering - og omvendt.

Enhedslisten til regeringen: Undersøg det!
Enhedslisten kommer derfor nu med et beslutningsforslag, som skal pålægge regeringen at undersøge forskellige modeller, der skal mindske risikoen for stemmespild. Blandt andet vil Enhedslisten have undersøgt, om man kan indføre valgforbund ved folketingsvalg som ved kommunal- og Europa-Parlamentsvalg, ligesom partiet vil have undersøgt muligheden for at afskaffe spærregrænsen på to procent. 

"Jeg synes, det er oplagt at bruge erfaringerne fra for eksempel kommunalvalg og valg til Europaparlamentet, hvor vi har valgforbund, som betyder, at ingen stemme går til spilde. Det har vi ikke til et folketingsvalg i dag. En anden mulighed er at kigge på spærregrænsen. Det vigtigste er, at vi finder en model, hvor alle stemmer så vidt muligt bliver afspejlet i hvordan Folketinget bliver sat sammen," siger Stine Brix.

Dokumentation

Til folketingsvalg skal et parti have to procent af stemmerne for at sikre sig en plads i Folketinget. To procent af stemmerne svarer til fire mandater.

Hvis to eller flere partier går sammen i valgforbund kan de undgå stemmespild, fordi overskydende stemmer går til det andet/de andre parti(er) i valgforbundet.

Som reglerne er i dag, går stemmer på et parti, der ikke kommer over spærregrænsen på to procent, til spilde.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

0:000:00