Enhedslisten starter opgør om grundskyld i rød blok

BOLIGSKAT: Spørgsmålet om den stigende grundskyld er nu også kommet til rød blok, hvor Enhedslisten med et nyt forslag vil hjælpe lavtlønnede familier. Regeringen afviser.

Foto: Andreas Bro/Enhedslisten
Cecilie Gormsen

Ind til nu har det været de borgerlige partier, som har krydset klinger på spørgsmålet om den stigende grundskyld. Men med et nyt forslag tager Enhedslisten diskussionen med over i rød blok. 

Enhedslisten foreslår i et nyt beslutningsforslag, at lavtlønnede familier skal kunne udskyde betaling af grundskylden, til de sælger deres bolig. Ifølge partiets skatteordfører, Frank Aaen, risikerer mange lavtlønnede familier at komme i vanskeligheder, fordi der de seneste år har været store og pludselige stigninger i grundpriserne.

"Mange familier har sat sig lige til kanten, og hvis du har et lavtlønnet job, eller fx rammes af arbejdsløshed, så kan du jo ikke bare øge dine indtægter tilsvarende. Vi skal ikke have et skattesystem, der kan tvinge almindelige lønmodtagere ud af deres bolig," siger Frank Aaen i en pressemeddelelse. 

I dag kan pensionister vente med at betale grundskyld, til huset bliver solgt. Det betyder, at man kan blive boende, selv om grundskylden stiger år for år. Den model vil Enhedslisten udbrede til alle lavtlønnede, og partiet foreslår ifølge Jyllands-Posten den gennemsnitlige pædagogløn som indtægtsgrænse. I 2013 var den på 27.730 kr.

"Jeg håber meget, at regeringen vil se positivt på vores forslag, alternativt er vi parate til at danne flertal uden om regeringen, hvis partierne på højrefløjen vil støtte vores forslag," siger Frank Aaen. 

Ifølge Jyllands-Posten er SF positivt stemt over for forslaget, men både Socialdemokraterne og Radikale afviser, at forslaget kan blive til virkelighed.

»Det er nu engang sådan, at der er skat på jord i Danmark. Sådan hænger vores system sammen. Det er vilkårene, når man er husejer,« siger Socialdemokraternes skatteordfører Astrid Krag til Jyllands-Posten.

Konservative har tidligere gjort det klart, at en fastfrysning af grundskylden vil være et af partiets allervigtigste krav, hvis blå blok kommer til magten efter folketingsvalget. Liberal Alliance er enig, men Venstre har afvist, fordi partiet fastholder, at man vil prioritere skattelettelser i bunden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Frank Aaen

Økonomisk konsulent, Enhedslisten, medlem, Landsskatteretten
Cand.oecon. (Aalborg Uni. 1985)

0:000:00