Enhedslisten vedtager nyt feministisk program

VEDTAGET: Enhedslisten har vedtaget et nyt feministisk program på sit årsmøde, hvor kun kvinder kunne være ordstyrere og oplægsholdere. Tre medlemmer er ikke i tvivl: Der er brug for sådan et program.

Med overvældende flertal vedtog Enhedslistens medlemmer, at partiet skulle have et feministisk delprogram.
Med overvældende flertal vedtog Enhedslistens medlemmer, at partiet skulle have et feministisk delprogram.Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Cecilie Gormsen

KØBENHAVN: Efter mere end seks timers debat vedtog Enhedslisten lørdag et feministisk delprogram på sit årsmøde på Nørrebro i København.

Det nye program fastslår ifølge Signe Færch, der sidder i Enhedslistens hovedbestyrelse, at feminisme er et frigørelsesprojekt.

”Det er ikke kvinders kamp mod mænd på bekostning af det ene køn, men det er en fælles kamp for frigørelse, så vi kan leve vores liv, som vi gerne vil – uafhængigt af, hvilket køn vi har, eller hvordan vi definerer os selv,” siger Signe Færch.

Enhedslistens medlemmer skulle vælge mellem to forskellige feministiske programmer, nemlig hovedbestyrelsens forslag og et alternativt forslag. I sidste ende blev hovedbestyrelsens program vedtaget – dog med en række ændringer – og det er et program, som ifølge mange medlemmer er "lidt mere tilgængeligt."

Det nye program kommer ifølge Signe Færch til at betyde noget for Enhedslisten som parti, fordi det blandt andet skal være med til at sætte skub i at få flere kvnder frem til for eksempel det forestående kommunalvalg i efteråret.

Samtidig skal det også appellere til folk uden for Enhedslistens egne rækker.

”Jeg tror, at der er mange i Danmark, som ikke definerer sig selv som feminister,” siger Signe Færch og fortsætter:

”Men jeg tror, at de fleste vil erklære sig enige i, at man skal tjene det samme for det samme arbejde, at der skal være lige ret til at have barsel, og at partnervold skal bekæmpes.”

Kun kvindelige ordstyrere
Og feminisme har da også været det altoverskyggende tema på årsmødet. Ud over den lange debat om og vedtagelsen af det feministiske delprogram har kvinderne været sat i første række på årsmødet.

Der har nemlig kun været kvindelige dirigenter, oplægsholdere og ordstyrere. Mandlige medlemmer har selvfølgelig også kunnet gå på talerstolen og give deres meninger til kende i alle de politiske debatter, men først når de indledende ord var sagt.

Og det tiltag har virket, fastslår Signe Færch.

”Vi har kaldt det et spark i røven til nogl af de kvinder, som skal tage sig sammen og komme op på talerstolen, og det må siges at have virket,” siger hun.

Signe Færch peger på, at mange flere kvinder har deltaget på dette årsmøde end tidligere.

”Selvom det har været lidt kontroversielt og jo lidt er et stunt, så har det haft en effekt,” siger hun.

Kommer I til at gentage det næste år?

”Nej. Vi vil gerne have både mænd og kvinder til at indlede vores debatter og deltage i vores parti, så det her er noget, vi har gjort som et benspænd for os selv et enkelt år, og næste år går vi tilbage til at have blandede hovedtalere,” siger Signe Færch.

Altinget har spurgt tre Enhedslisten-medlemmer, om der er brug for et feministisk program. 

Astrid Vang Hansen, medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse

Er der brug for et feministisk program i Enhedslisten?

I den grad. Der er rigtig mange problemstillinger i samfundet i forhold til ulighed mellem køn, og det rækker ind over alle mulige områder; i arbejdsmarkedpolitik, boligpolitik, familiepolitik, og overalt ser vi ulighed og undertrykkelse.

Som politisk parti skal vi kæmpe imod den ulighed og undertrykkelse, og der bliver vi selvfølgelig nødt til at formulere et program for, hvordan vi vil gøre det. Og jeg er så glad for, at vi har fået det vedtaget.

Hvad synes du om tiltaget med at sætte kvinder i første række på årsmødet?

Det har været en rigtig god ide, og jeg var selv med til at stemme for det i hovedbestyrelsen. Jeg er rigtig stolt af, at vi gjorde det. Det er rigtig fedt, at vi tør at sige, at vi gerne vil sætte nogle kvinder i front og til at lede møder og holde inspirationstaler, og det har betydet, at jeg har set nye kvinder oppe på talerstolen.

Kommer det nye feministiske program til at gøre en forskel?

Det kommer helt sikkert til at gøre en forskel. Der er rigtig mange konkrete visioner for, hvordan vi vil styrke ligestillingen i samfundet.

Selvom vi er et feministisk parti, så har det tidligere ikke stået helt tydeligt for os selv, hvad vi egentlig mente, og hvad vores visioner egentlig var, og hvordan vi skulle efterleve det i praksis. Og det står mere tydeligt nu.

 

Cecilie Roed Schultz, byrådsmedlem i Fredericia

Er der brug for et feministisk program i Enhedslisten?

Ja. Vi har nok ikke været gode nok til at få italesat det. Det er nogle gange druknet i mere akutte problemer som for eksempel angrebene på vores velfærd. Nu skal vi implementere og tale om, hvad det er, vi har vedtaget. Det er jo en masse menneskers holdninger, som er blevet samlet, og det har vi brug for at arbejde med, så vi får en større forståelse for hinandens udgangspunkter.

Hvad synes du om tiltaget med at sætte kvinder i første række på årsmødet?

Det har været en fin symbolsk handling, der får italesat og visualiseret et problem. Generelt i samfundet er der en tendens til at vælge en mand, og det her har været en måde at italesætte det, uden at det på nogen måde har haft indflydelse på de demokratiske procedurer, som vi har.

Kommer det nye feministiske program til at gøre en forskel?

Nogle gange har vi måske grebet lidt ud i luften, og folk har meget forskellige præferencer i forhold til teorier, og hvilke oplevelser man har. Vi har nok manglet noget, som vi var samlet om, og som vi er enige om at bruge som udgangspunkt for vores debatter om feminisme. Det har vi nu, og det, tror jeg, er rigtig sundt, så vi ikke skal tage debatten forfra hver gang.

 

Pelle Dragsted, MF, finansordfører

Er der brug for et feministisk program i Enhedslisten?

Det synes jeg. Vi har stadig nogle meget store problemer i vores samfund med ligestilling mellem kønnene. Vi kan se, at nogle af de fag som er typiske kvindefag, er lønnet lavere end fag, hvor det er samme uddannelseslængde, men hvor det typisk er mere traditionelle mandefag. Derfor er vi også kommet med et udspil i forbindelse med det her program, som vil lave et markant lønløft af de her grupper, som primært bestrides af kvinder.

Hvad synes du om tiltaget med at sætte kvinder i første række på årsmødet?

Det kan være fint, når vi nu har et årsmøde, der handler om ligestilling, at kigge på vores egne måder at organisere os på. Der er en tendens til, at flere mænd går op og tager ordet, og nu gør vi så et forsøg på at bryde med den kultur, og det, synes jeg sådan set, er udmærket.

Kommer det nye feministiske program til at gøre en forskel?

Enhedslisten har altid været et feministisk parti, så det er der ikke noget nyt i. Men jeg håber, at programmet kan være med til at huske os på at tænke over det. At vi både i kommunerne og på Christiansborg tænker over, hvilke konsekvenser et forslag har, og om der er nogle forskelle, vi skal være opmærksomme på. Det er jo det, som det i virkeligheden handler om.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pelle Dragsted

Politisk ordfører, MF (EL)
BA i historie (Københavns Uni. 2001), master i retorik og formidling, Aarhus Universitet 2016

0:000:00