Enhedslisten vil skrotte au pair-ordning: Det er billig arbejdskraft

ARBEJDE: Når au pairer arbejder i Danmark, skal det være på overenskomstmæssige vilkår, mener Enhedslisten, der vil afskaffe den nuværende au pair-ordning.

Står det til Enhedslisten skal au pair-ordningen afskaffes.
Står det til Enhedslisten skal au pair-ordningen afskaffes.Foto: /ritzau/ Ditte Valente
Mette Pabst

Det skal være slut med at hyre au pairer til at lave mad, passe børn og ordne hus. Det mener Enhedslisten, der ønsker at afskaffe ordningen.

"Det er import af billig arbejdskraft til velhavende familier, der har behov for hjælp med det huslige arbejde," siger partiets beskæftigelsesordfører Finn Sørensen til TV2.

Færre au pairer i landet
Ifølge tal fra Udlændingestyrelsen er der givet opholdstilladelse til 505 au pairer i de første fem måneder af 2017. Det er langt færre end de seneste år, hvor der i 2016 blev givet 1.349 tilladelser og i 2014 var knap 2.000 au pairer med opholdstilladelse i Danmark.

Trods det faldende antal au pairer mener Enhedslisten stadig, at der er brug for at afskaffe ordningen helt.

Husligt arbejde er arbejde på lige fod med alt andet arbejde, og der burde være tale om, at de kvinder, der kom hertil, udførte arbejde på overenskomstmæssige vilkår.

Finn Sørensen
Beskæftigelsesordfører (EL)

"Husligt arbejde er arbejde på lige fod med alt andet arbejde, og der burde være tale om, at de kvinder, der kom hertil, udførte arbejde på overenskomstmæssige vilkår," siger Finn Sørensen til TV2.

FOA: Hæv lønnen
Hos fagforeningen FOA, der blandt andet organiserer rengøringspersonale, er formand Dennis Kristensen enig i, at ordningen ikke fungerer, som den ser ud i dag. Han foreslår i stedet en ordning, hvor au pair-lønnen hæves.

I stedet for de 4.150 kroner en au pair i dag får hver måned før skat, foreslår FOA at hæve beløbet til 5.355 kroner, der svarer til, hvad en serviceassistentelev, der udfører sammenlignelige opgaver, får, fratrukket værdien af kost og logi.

"Skal ordningen leve op til almindelig dansk anstændighed, skal au pairernes arbejde anerkendes som lige præcis det, det er: arbejde. Det skal både lønnen og deres vilkår i øvrigt afspejle," siger Dennis Kristensen.

I 2014 vedtog Socialdemokratiet og Radikale sammen med Enhedslisten, Dansk Folkeparti og SF nye regler for au pair-ordningen. Her steg lønnen fra 3.250 kroner om måneden til 4.000 kroner, og der blev givet en ekstra halv fridag om ugen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Finn Sørensen

Fhv. MF (EL), medlem, Enhedslistens hovedbestyrelse
student (1965)

0:000:00