Esben Lunde: ”Jeg har ingen forhadte vandløb i mit land"

HIRTSHALS: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen deltog fredag i debat om ”de forhadte vandløb” på Naturmødet i Hirtshals. Her tog han afstand fra tidligere miljøminister Eva Kjer Hansens retorik. 

Esben Lunde Larsen benyttede dagens debat til at tage afstand fra Eva Kjer Hansens 'forhadte vandløb'. 
Esben Lunde Larsen benyttede dagens debat til at tage afstand fra Eva Kjer Hansens 'forhadte vandløb'. 
Daniel Bue Lauritzen

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) var fredag taget til Hirtshals for at deltage i Naturmødet 2017. Her var han blandt mange fjender og få venner og deltog i en debat om de såkaldte ’forhadte vandløb’. 

Men den hadske retorik tog den nuværende miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, afstand fra allerede første gang, han fik ordet under fredagens debat:

”Jeg har ingen forhadte vandløb i mit land. Jeg bruger ikke betegnelsen, og jeg er ikke enig i den,” sagde han. 

Og den melding blev taget godt imod både af teltets tilskuere og af Enhedslistens paneldeltager Maria Reumert Gjerding:

"Det er dejligt, at Esben gør op med retorikken om 'de forhadte vandløb'. Men vi skal være enormt skarpe på, hvorfor den oprindeligt opstod. Vi har lagt alt for mange arealer under plov i Danmark. Det skaber oversvømmelser, og de skal ikke håndteres ved, at vi graver vandløbene bredere og dybere," sagde Maria Reumert Gjerding.

Striden om vandløbene begyndte tilbage 2015 under den daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen. Hun var i en pressemeddelelse kommet for skade at kalde 8500 kilometer vandløb for ”forhadte”. Det fik dengang naturentusiasterne til tasterne, og i dag har en gruppe på Facebook kaldet ”Bevar de forhadte vandløb” næsten 15.000 likes.

Slap ikke for havbrug
Selvom debatten egentlig udelukkende skulle handle om vandløb, slap ministeren ikke for spørgsmål om en af naturområdets andre store sager: de havbrug, der med den nye lov om kompenserende virkemidler kommer til at ligge i Danmarks indre farvande.

Hvad ville ministeren sige til de kommuner omkring Djursland, der længe har arbejdet med forurening og vandløb, når de skal til at forholde sig til ny forurening fra havbrug? 

Her valgte Esben Lunde Larsen et næsten trodsigt svar:

"Jeg siger til dem, at de for en gangs skyld har fået en ansvarlig regering." 

Det udløste en overdøvende buh'en fra publikum, men Esben Lunde Larsen holdt fast:

"Desværre er der en fejlagtig debat om havbrugene. Hvad er det, vi gør med lovændringen? Vi etablerer renseanlæg til havs. Vi kræver netop, at havbrugsejerne skal fjerne mere, end de udleder," sagde han med henvisning til de muslingeopdræt, der skal kompensere for havbrugenes forurening. 

Flertal uden om Venstre
Senere på eftermiddagen kunne Maria Reumert Gjerding præsentere et nyt menings-flertal uden om Esben Lunde Larsens eget Venstre. Flertallet vil udlægge fri natur på statens områder.

Efter i Altinget at have læst, at Liberal Alliance ønsker færre menneskelige indgreb i statens natur, kunne Maria Reumert Gjerding med begejstring melde naturflertal.

”Det er noget, Enhedslisten vil. Konservative vil gerne være med, og Liberal Alliance har lige skrevet et indlæg på de statslige arealer. Så tillader jeg mig at gætte på, at resten af rød blok også synes, at det er en spændende idé,” sagde Maria Reumert Gjerding.

Esben Lunde Larsen var til gengæld mere forbeholden. Han mente ikke, at driften af statens områder bare kunne omlægges: 

”Der er mange forskellige hensyn, der skal tages – blandt andet til skovdrift. Men som en del af vores indsatser ser vi på, hvordan naturen kan blive endnu mere fri, samtidig med at vi øger tilgængeligheden,” sagde han efter sin åbningstale, til Altinget. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00