Esben Lunde lukker SU-råd

RO: Studerende angriber uddannelsesminister Esben Lunde Larsen for at lukke kritisk stemme i SU-debatten. Rådsformand bakker ministeren op.

Danske Studerendes Fællesråd kritiserer uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) for at lukke SU-rådet midt i udrulningen af den seneste reform af SU'en. Ministeren mener, rådet har udspillet sin rolle. <br>
Danske Studerendes Fællesråd kritiserer uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) for at lukke SU-rådet midt i udrulningen af den seneste reform af SU'en. Ministeren mener, rådet har udspillet sin rolle.
Foto: Agnete Finnemann Scheel/Altinget.dk
Mads BangKasper Kaasgaard

SU-rådet er blevet lukket ved årsskiftet af uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V).

Rådet med repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner har siden 1970 rådgivet ministeren i SU-spørgsmål. Med gennemførelsen af den seneste SU-reform har rådet udspillet sin rolle, mener ministeren.

”SU-rådet har bidraget positivt til at skabe det nuværende SU-system, men nu har det udspillet sin rolle. Jeg vil selvfølgelig stadig meget gerne drøfte SU-politiske emner med blandt andre studenterpolitikerne, men der findes bedre fora til det formål end SU-rådet," siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse om lukningen, der blev meldt ud lige op til jul.

Hård kritik fra studerende
Danske Studerendes Fællesråd angriber uddannelsesministeren for at lukke en af de kritiske stemmer i SU-debatten midt i udrulningen af den seneste SU-reform.

Fakta
SU-rådet blev nedsat i 1970 for at rådgive ministeren om SU-forhold og har bestået af repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner, støttemodtagere og ministeriet.

Kilde: ufm.dk

”Det er arrogant at tro, at ministeren kan klare sig uden SU-Rådet. Rådet pointerede flere gange uhensigtsmæssigheder ved den seneste SU-reform, som senere viste sig at være rigtige,” siger næstformand Heidi Klokker.

Hun mener, at det er at problem, at der ikke findes et forum, som har specifikt fokus på SU-området.

Det er arrogant at tro, at ministeren kan klare sig uden SU-Rådet. Rådet pointerede flere gange uhensigtsmæssigheder ved den seneste SU-reform, som senere viste sig at være rigtige.

Heidi Klokker
Næstformand og uddannelsespolitisk ordfører, Danske Studerendes Fællesråd

”Det er en reduktion af demokratiet, når Esben Lunde Larsen (V) fjerner muligheden for at komme med input i et formelt organ. Nu er det op til ministerens lune, om han skal rådgives i spørgsmål om SU,” siger Heidi Klokker.

Lukker og slukker
Lukningen skete lige op til årsskiftet, hvor en række ændringer af SU-systemet trådte i kraft. Det er blandt andet reglerne om bonus til studerende, som afslutter deres uddannelse hurtigere end normeret, der træder i kraft nu.

Rådets sidste formand, tidligere studiechef på Aalborg Universitet, Preben Sørensen, mener også, at det giver mening at lukke rådet nu.

”Ministeren har ret i, at reformen stort set er gennemført. Der kunne komme nye ting, hvor det ville være praktisk for ministeren at få noget rådgivning,” siger Preben Sørensen, som grundlæggende dog bakker op om ministerens beslutning.

Det var mandag ikke muligt at få ministerens svar på kritikken fra de studerende, da han er bortrejst på ferie.

Læs hele historien på Altinget: forskning (kræver abonnement). Bestil et gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00