Esben Lunde skyder på embedsværket: Mangelfuld rådgivning ryster mig

RÅDGIVNING: Zigzag-kursen om det uønskede antibiotikum tetracyklin skyldes mangelfuld rådgivning, fastholdt miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i aften-samråd. “Jeg vil meget nødigt ryge på en sag, hvor der er ting, der ikke er forelagt mig korrekt,” sagde han.

Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Lasse Lange

Det var mangelfuld rådgivning fra embedsværket, der var skyld i, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i juni besluttede at nedtone den planlagte indsats over for et et frygtet antibiotika.

Og det er et stort problem, sagde ministeren, da han i denne uge var i et sent samråd om sagen.

“Det ryster mig, når jeg ikke får forelagt alt i en sag,” sagde Esben Lunde, der understregede, at sagen bekymrer ham.

“Jeg er meget glad for mit job som miljø- og fødevareminister. Jeg vil meget nødigt ryge på en sag, hvor der er ting, der ikke er forelagt mig korrekt,” fortalte han Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Jeg vil meget nødigt ryge på en sag, hvor der er ting, der ikke er forelagt mig korrekt.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

Ikke fyldestgørende
Sagen handler om antibiotikummet tetracyklin, som et politisk flertal vil udfase hurtigst muligt, fordi det formodes at spille en rolle i udviklingen af husdyr-MRSA – en variant af stafylokokker, som er resistent overfor mange typer antibiotika og kan smitte til mennesker.

På den baggrund og efter konsultation med eksperter, landbrug og industri foreslår Fødevarestyrelsen i maj 2016, at tetracyklin fremover skal vægte med faktor 1,5 i landbrugets medicinregnskaber.

Fremover skal netop dette antibiotikum altså tælle 50 procent mere end de fleste andre antibiotika, hvilket skal få særligt svineproducenterne til at vælge det fra.

Tre centrale aktører protesterer dog imod de planer. En faktor på 1,5 var alt for voldsom, argumenterede Landbrug & Fødevarer, Den Danske Dyrlægeforening og Veterinærmedicinsk Industriforening. Samtidig fik Esben Lunde Larsen fra sit embedsværk besked om, at der ikke var videnskabelig evidens for at sige, hvordan en ændret faktor ville påvirke forbruget af tetracyklin. På den baggrund beslutter han i juni 2016 – kort tid inden den nye ordning skal træde i kraft – at faktoren kun skal sættes op til 1,2.

Det viser sig dog at være en sandhed med modifikationer.

Efter massiv pressedækning, særligt fra DR, kommer det nemlig i september 2016 ministeren for øre, at eksperterne fra DTU Veterinærinstituttet har fortalt en af Esben Lunde Larsens embedsmænd i Fødevarestyrelsen, at udfasningen af tetracyklin “må forventes at tage længere tid med en lavere faktor”, hvilket er i strid med den politisk vedtagne handlingsplan fra 2015.

“Jeg bliver klar over, at der er noget i mit dossier, der ikke har været fyldestgørende belyst,” forklarede Esben Lunde til samrådet.

Tilbage i september vælger miljø- og fødevareministeren på den baggrund, at faktoren fra nytår skal skal sættes op til 1,5, så det omdiskuterede antibiotikum – som oprindeligt planlagt – kommer til at vægte med 50 procent ekstra.

Jeg står til ansvar
Hele sagen undrer Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup.

“Det lyder bare ikke rigtigt. Hvis advarslerne først kommer frem til ministeren i september, så er der noget galt. Der er noget, der ikke virker rigtigt der,” som han bemærkede til samrådet.

Og ja, der er noget galt, erkendte Esben Lunde.

“Simon Kollerup siger, at der er noget, der tyder på, at der er noget galt,” anerkendte ministeren.

“Det er netop derfor, at jeg har bedt om at få en kulegravning af Fødevarestyrelsen. For når jeg ser en dokumentar som den, der har været fremme – og når jeg ser en praksis som den, der nu gør, at jeg må øge en omregningsfaktor, så er der da også noget i min verden, der ser ud til, at der er noget galt. Det er derfor, at jeg prøver at komme til bunds i det,” fortsatte Esben Lunde Larsen.

Han har således allerede bedt Fødevarestyrelsen om en redegørelse på baggrund af DR-dokumentaren “Den dag penicillinen ikke virker”, hvori Fødevarestyrelsen beskyldes for at tilbageholde en række andre anbefalinger omkring antibiotika og MRSA for flere fødevareminister.

Problemerne i Fødevarestyrelsen bekymrer miljø- og fødevareministeren, fortalte han miljø- og fødevareudvalget til samrådet.

“Det ryster mig, når jeg ikke får forelagt alt i en sag, for jeg står til ansvar for, hvad jeg meddeler til forligspartier og til Folketinget. Det bliver jeg da vældigt bekymret over. For hvis der er noget, der kan hidse folketingsmedlemmer op, så er det, hvis ikke de får belyst en sag ordentligt. Og det er det samme som minister,” sagde han og fortsatte:

“Som minister bliver jeg nødt til at kunne stole på, at det, der foregår i mine styrelser, følger bogen. Derfor forstår jeg godt, at der er Folketingsmedlemmer, som sidder og tænker: Hvad sker der egentligt her?”

Simon Kollerup fra Socialdemokratiet, der havde indkaldt samrådet, giver ikke meget for miljø- og fødevareministerens skyden skylden på embedsværket.

“Det ligner en minister, der er voldsomt presset, når man har behov for at skyde embedsværket frem for sig,“ sagde Simon Kollerup, da Altinget fangede ham efter samrådet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00