Esben Lunde vil gøre København til fødevarernes Davos

TOPMØDE: Miljø- og fødevareministeren har igen i år inviteret fødevareeliten til København. Topmødet skal brande Danmark som fødevarenation og forbedre byboeres kostvaner og forståelse for mad.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) holder her en velkomsttale ved fødevaretopmødet i København sidste år.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) holder her en velkomsttale ved fødevaretopmødet i København sidste år.Foto: Miljø- og Fødevareministeriet
Sine Riis Lund

Kakaomælk stammer fra brune køer.

Sådan svarede syv procent af voksne amerikanere i en rundspørge tidligere i år bestilt af Innovation Center of U.S. Dairy ifølge det amerikanske magasin Food & Wine.

De fleste voksne danskere vil trods alt nok grine af svaret, men eksemplet rummer også en alvorlig pointe.

“Niveauet af uvidenhed om, hvor fødevarer stammer fra er absolut forbløffende. Folk forstår ikke mad. De ved ikke, hvor det kommer fra, og hvad der er godt for dem,” siger britiske Carolyn Steel, arkitekt og forfatter til bogen The Hungry City om, hvordan der bliver spist i byerne.

På bare et år er det lykkedes os at skabe en international ramme, som man kan parallelisere til det store møde om økonomi i Davos. Vi vil gerne lave et tilsvarende Davos for fødevarer i København.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

Carolyn Steel understreger, at uvidenheden er mere udtalt i USA og Storbritannien end andre steder, men i takt med den globale urbanisering er menneskers grundlæggende bevidsthed og forståelse for, hvor deres mad kommer fra generelt svækket.

“Og siden industrialiseringen er afstanden kun blevet større,” siger Carolyn Steel.

Niveauet af uvidenhed om, hvor fødevarer stammer fra er absolut forbløffende. Folk forstår ikke mad. De ved ikke, hvor det kommer fra, og hvad der er godt for dem.

Carolyn Steel
Forfatter til bogen 'The Hungry City'

Satser på fire indsatser
I denne uge står Danmark i spidsen for et event, der vil forsøge at gå op imod denne udvikling.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er vært for det internationale topmøde World Food Summit – Better Food for More People. Topmødet sætter fokus på, hvordan gastronomi kan løse globale udfordringer på fødevareområdet og får deltagelse af såvel topkokke, embedsmænd, politikere, bloggere, eksperter og internationale virksomheder.

Bedre oplysning er netop et af fire indsatsområder.

“Jeg er selv meget optaget af informationsdelen og at man kan forstå sine fødevarer, og hvad man kan bruge det til. Det skal gerne føre til, at man kan få en sundere levevis på baggrund af mad,” siger Esben Lunde Larsen.

De andre tre indsatsområder er bedre fødevaresikkerhed, mindre madspild og mere diversitet i måltidet.

Fødevarernes Davos
For Esben Lunde Larsen har topmødet overordnet to målsætninger. Det handler om at forbedre verden ved at skabe rammerne for erfaringsdeling og konkretisering af effektive løsninger på de fire indsatsområder.

Og så handler fødevaretopmødet om at brande Danmark som en fødevarenation. Verden skal se til Danmark, når man diskuterer fødevare- og madtrends.

Miljø- og Fødevareministeriet har i år afsat i alt 1,4 millioner kroner til topmødet. Det er betydeligt mere end sidste år, hvor der blev brugt 780.000 kroner, heraf 60.000 kroner fra Udenrigsministeriet.

Ambitionerne fejler da heller ikke noget. Og Esben Lunde Larsen mener, at der er noget at have det i, når man ser på de deltagere, som det er lykkedes at få til at komme.

“På bare et år er det lykkedes os at skabe en international ramme, som man kan parallelisere til det store møde om økonomi i Davos. Vi vil gerne lave et tilsvarende Davos for fødevarer i København,” siger han.

Topmødet foregår 24. og 25. august på Christiansborg.

Læs mere om, hvordan urbaniseringen allerede haft flere uheldige indvirkninger på folks spisevaner på Altinget: fødevarer (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00