Et år efter valget: Vælgerne dumper regeringen

MÅLING: Næsten halvdelen af vælgerne mener, at regeringens første år ved magten er gået dårligt. Det er chokerende ringe tal, mener politisk kommentator Erik Holstein.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Tirsdag er det et år siden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterede sin nye regering for dronningen og den danske befolkning.

Den selvsamme befolkning er dog ikke særlig begejstret for det arbejde, regeringen har lagt for dagen i løbet af året.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget.

45 procent mener, at regeringen har klaret sit første år dårligt eller meget dårligt. Blot 18 procent synes, at det er gået meget godt eller godt. 34 procent giver regeringen middelbedømmelse på hverken godt eller dårligt.

Det er chokerende ringe tal – selv for en et-parti regering - lyder det fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Svigtende opbakning fra blå vælgere
Han understreger, at der ikke er noget underligt i, at oppositionens vælgere er meget kritiske. Men det er den manglende begejstring blandt de borgerlige vælgere, der er problemet:

"Undertallene for Venstres vælgere siger alt: Når kun 13 procent af deres egne vælgere synes, det er gået ”meget godt”, så man altså ikke ramt lige i skiven," siger han og tilføjer:

"Og blandt vælgere, der stemmer DF eller Konservative, er der ligefrem flere negative end positive."

Blandt Dansk Folkepartis vælgere mener 28 procent, at regeringen har gjort det dårligt eller meget dårligt, mens kun 22 procent giver regeringen gode karakter. Hos Konservative er det 32 procent, som vurderer, at regeringens første år er gået dårligt.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Regeringen slår dog sig selv op på, at den har fået meget fra hånden i løbet af det første år i regeringskontorerne. Men Erik Holstein er ikke lige så overbevist, når han ser tilbage på året, der gik.

"Venstre-regeringen har udgivet et helt hæfte om dens resultater, og det er korrekt, at den har indgået en hel række forlig og samarbejdet bredt. Men helhedsindtrykket har alligevel ikke været overbevisende," siger han.

Løkkes mislykkede landbrugspakke-bluff
Erik Holstein fremhæver krisen med landbrugspakken, hvor han mener, at Løkke var ved at spille sig selv af banen.

"At true med valg om miljøpolitikken var absurd i betragtning af, at regeringen har størstedelen af befolkningen imod sig her. Løkke er normalt en dygtig pokerspiller, men her var hans bluff alt for gennemskueligt," siger han.

Sagen om landbrugspakken startede med, at Konservative sammen med blå blok erklærede mistillid til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), fordi de mente, at hun havde fejlinformeret Folketinget om regnemetoderne bag landbrugspakken.

Men Løkke ville ikke lade sin minister gå, og han truede med, at et valg kunne blive konsekvensen, hvis det ikke var muligt at genskabe Konservatives tillid. Det lykkedes ikke, og Eva Kjer endte med at trække sig.

Asylkrisen blev heller ikke klaret til UG
Den vigtigste krise i løbet af året var dog asylkrisen, mener Holstein. Men heller ikke den klarede regeringen til topkarakter, lyder dommen:

"Regeringen har optrådt inkonsekvent og haft svært ved at placere sig i spændfeltet mellem DF og Merkel. Regeringen var for fodslæbende med at indføre grænsekontrol, mens smykkeloven var et stilrent selvmål," siger han.

Derudover måtte regeringen sluge et nej ved folkeafstemningen om en ændring af retsforbeholdet i december. Det er dog et nederlag, som regeringen deler med en del af Folketingets partier.

"Man kan med en vis ret sige, at Thorning bærer en del af ansvaret for nej’et, fordi hun alt for sent anerkendte problemerne om velfærdsturisme – og dermed fik akkumuleret generel modstand mod EU," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Men et sådant nederlag rammer altid den siddende regering hårdest."

Manglende lyst til reformer
Endelig spiller Løkkes ønsker om reformer på velfærdsområdet også en rolle for helhedsbilledet, lyder det fra Erik Holstein. Venstre gik blandt andet til valg på nulvækst i den offentlige sektor, og i løbet af året har regeringen blandt andet indført et såkaldt moderne kontanthjælpsloft. Det skal få flere væk fra overførselsindkomster og i arbejde ifølge regeringen.

Men det vinder Løkke ikke mange point på:

”Det havde han held med for fem år siden, men i dag er det med til at trække regeringen ned, fordi der overhovedet ikke er samme vilje til reformer som under den økonomiske krise,” siger Erik Holstein.

Dokumentation

Fakta om målingen

Sådan har vi spurgt:

Regeringens et års jubilæum nærmer sig. Hvordan synes du generelt, at regeringen har klaret sig?

  • Meget godt: 4 procent
  • Godt: 14 procent
  • Hverken godt eller dårligt: 34 procent
  • Dårligt: 25 procent
  • Meget dårligt: 20 procent
  • Ved ikke: 4 procent

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.002 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 2. til 6. juni 2016.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00