Et skridt nærmere: EU-udvalg siger god for Europol-aftale

EUROPOL: Der er taget endnu et skridt mod en dansk Europol-aftale, efter Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg har stemt for aftalen.

Foto: Brian Bergmann/Scanpix
Cecilie Gormsen

En dansk særaftale om Europol er kommet et skridt nærmere.

Europa-Parlamentets Borgerrettighedsudvalg behandlede tirsdag formiddag forslaget til en dansk Europol-aftale, og med 51 stemmer for blev der sagt god for aftalen. En stemte imod og en afstod fra at stemme.

1. maj – altså om 19 dage – ryger Danmark ud af det europæiske politiarbejde, hvis ikke der når at falde en aftale på plads inden.

Dagens godkendelse var næstsidste skridt i Danmarks bestræbelser på at blive i Europol, og nu bliver den danske særaftale sendt videre til Europa-Parlamentet, som skal stemme om den sidst på måneden. Derefter skal EU-medlemslandene underskrive papirerne, inden vi rammer 1. maj, som er deadline for at nå en aftale.

Aftale har været under tidspres
Både EU og den danske regering har gennem hele forløbet med at finde en Europol-løsning vidst, at det ville blive presset. I december 2016 appellerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til sine EU-kolleger om en hurtig forhandling af dansk særstatus i politisamarbejdet Europol.

”En aftale kræver, at der bliver truffet en række beslutninger både i Europol og i Rådet (EU-landene, red.) – plus det kræver et hjælpsomt Europa-Parlament," sagde Lars Løkke Rasmussen i december og fortsatte:

"Hvis man i Europa-Parlamentet insisterer på at bruge al den tid, der er, så når vi det ikke til 1. maj.”

Men tidsplanen ser ud til at flaske sig i forhold til Danmarks fortsatte deltagelse i det europæiske politisamarbejde.

Da danskerne i december 2015 stemte nej til en tilvalgsordning og ja til at beholde retsforbeholdet, stod det klart, at Danmark 1. maj 2017 ville ryge ud af Europol-samarbejdet, hvis ikke der blev forhandlet en særaftale på plads. I forslaget til en særaftale fremgår det blandt andet, at dansk politi ikke får direkte søgeadgang i Europols databaser som i dag. I stedet får politiet adgang til oplysninger via dansktalende personale.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00