EU barsler med ny kulturarvs-strategi

KULTURARV: Den europæiske kulturarv skal beskyttes, lyder det fra Bruxelles, og derfor barsler EU-Kommissionen med en ny strategi, som skal styrke området.
Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

EU-Kommissionen barsler med en ny strategi, der skal sikre og fremme kulturarven i de 28 medlemslande.

Det er meldingen fra kulturkommissær Androulla Vassiliou, som i sidste uge talte under en større kulturarvs-konference i den græske hovedstad, Athen.

Her slog hun fast, at Europas kulturarv er en af unionens stærkeste værdier, og at der derfor er brug for, at de enkelte medlemlandene og EU som helhed gør en aktiv indsats for at beskytte og bevare deres nationale klenodier.

"Det er vores fælles ansvar at beskytte vores kulturarv og sikre, at vi får udnyttet dens potentiale til fulde," sagde kulturkommissæren under konferencen.

Hvis vi ønsker at overleve som europæere og beskytte vores kultur, er det nødvendigt at beskytte vores kulturarv. Der er hverken tale om luksus eller en ekstra omkostning.

Androulla Vassiliou
Kulturkommissær

Skabe vækst og job
Strategien, som forventes vedtaget til maj, vil blandt andet have fokus på, hvordan kulturarven kan styrke sammenhængskraften i både de enkelte medlemslande og på tværs af landegrænserne.

Men den vil også fokusere på, hvordan den kan bruges til at skabe vækst og nye job i det kriseramte Europa.

Det skal blandt andet ske gennem EU's nye kulturstøtteprogram, "Et Kreativt Europa", som løber til og med 2021.
Her er der blevet afsat 10,9 milliarder kroner til at støtte det europæiske kulturliv, og en del af dem skal fremover gå til kulturarven, understreger kulturkommissæren. Derudover støtter EU også kulturarvsprojekter igennem unionens strukturfond.

"Vores fælleseuropæiske kulturarv er en afgørende del af vores fælles identitet. Den fremmer vækst og social integration, og den hjælper til med at opbygge tillid i lokalsamfundene. Derudover tiltrækker kulturarven turister og bygger bro mellem fortiden og nutiden, det lokale og det globale," sagde Androulla Vassiliou, der selv er græker.

"Hvis vi ønsker at overleve som europæere og beskytte vores kultur, er det nødvendigt at beskytte vores kulturarv. Der er hverken tale om luksus eller en ekstra omkostning," understregede hun.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00