EU-chef: Folket skal høres, mens unionen er i modvind

INTERVIEW: Den Folkehøring om EU, som afholdes i weekenden, giver noget at pejle efter og er noget som chefen for EU-kommissionen i Danmark, Stina Soewarta, kan bruge i sit arbejde. Se interviewet her.

Redaktionen

"Folkehøringen om EU kommer på et godt tidspunkt, udenfor en folkeafstemning, men med EU i modvind," sådan lyder vurdering fra chef for EU-Kommissionen i Danmark Stina Soewarta.  

Meldingen kommer op til, at Folketinget i weekenden er vært for en folkehøring om EU, som for første gang foregår udenfor rammerne af en folkeafstemning.

Høringen involverer 200 repræsentativt udvalgte danskere, som på den måde repræsenterer et mini-Danmark, som kan give input til politikerne og debattere EU.  

Selvom EU-Kommissionen ikke er direkte involveret i høringen, er det noget som chefen for EU-Kommissionen i Danmark, Stina Soewarta, kan bruge til noget.  

"Det giver mig blandt andet noget at pejle efter, så jeg ved, hvad jeg skal tale med folk om," siger hun blandt andet.  

Ved sidste folkehøring i forbindelse med afskaffelse af retsforbeholdet, følte 16 procent af deltagerne, at de blev presset til at tage stilling.  

"Det er klart, at man kan føle, at man bliver presset. Det er ikke altid lige bekvemt, men i et demokrati er man nu engang nødt til at tage stilling til tingene," lyder det fra Stina Soewarta.

Se interviewet ovenfor.

 

Dokumentation

En folkehøring
Deltagerne er repræsentativt udvalgt, så de svarer til et ”mini Danmark”. Før høringen har deltagerne svaret på et spørgeskema, om hvad de f.eks. mener, er de største udfordringer for EU og dansk EU-politik. Under høringen diskuterer deltagerne med hinanden og formulerer spørgsmål til politikere og forskere. Og efter folkehøringen svarer deltagerne så på de samme spørgsmål igen og stemmer om de pejlemærker, de synes, der er vigtigst for dansk EU-politik. Folkehøringen vil vise, hvad hele Danmarks befolkning ville stemme – hvis den havde været igennem det samme forløb.

Der er tre gange tidligere afholdt folkehøringer i Danmark. Første gang forud for folkeafstemningen om euroen, anden gang i forbindelse med EU’s tænkepause i 2006 og tredje gang forud for folkeafstemningen om retsforbeholdet i 2015.

Kilde: Folkehøring.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stina Soewarta

Kabinetschef hos Margrethe Vestager, Europa-Kommissionen
cand.jur. (Københavns Universitet og Raoul Wallenberg Instituttet i Sverige. 1993)

0:000:00