EU klar til sanktionskrig mod USA

SANKTIONER: EU-ledere frygter, at nye amerikanske sanktioner mod Rusland vil ramme europæiske virksomheder. Sker det, er EU klar med modreaktioner, lyder det fra Bruxelles.

Den amerikanske kongres vil straffe Rusland for at annektere Krim og blande sig i den amerikanske valgkamp, men sanktionerne vil også ramme EU.
Den amerikanske kongres vil straffe Rusland for at annektere Krim og blande sig i den amerikanske valgkamp, men sanktionerne vil også ramme EU.Foto: Evan Vucci / ritzau
Mette Pabst

Tirsdag forventes Repræsentanternes Hus at stemme for et lovforslag, der skærper USA's sanktioner mod Rusland.

EU-ledere frygter, at sanktionerne mod Rusland også vil ramme europæiske virksomheder. Sker det, vil EU ikke tøve med modreaktioner, lyder det fra Bruxelles.

Formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, har ifølge nyhedsmediet Financial Times indkaldt til et hastemøde, hvor det skal besluttes, hvordan EU konkret skal reagere, hvis europæiske firmaer rammes af de amerikanske sanktioner.

Stort flertal bag forslag
Bag det amerikanske lovforslag står både Republikanerne og Demokraterne. Forslaget skal straffe Rusland for annekteringen af Krim og for at blande sig i den amerikanske præsidentvalgkamp, skriver Reuters. 

Bliver loven vedtaget, vil loven blandt andet begrænse præsident Donald Trumps muligheder for at ophæve eller lempe sanktioner mod Rusland uden om Kongressen.

Som det ser ud nu, vil sanktionerne dog også ramme europæiske virksomheder. Derfor skal EU-ledere på et hastemøde onsdag beslutte, hvordan EU skal reagere, såfremt loven vedtages.

I et notat til et møde i EU-Kommissionen onsdag, som Financial Times har læst, foreslås det, at EU først og fremmest skal forsøge at få en officiel forsikring fra Trump-administrationen om, at sanktionerne ikke vil skade EU's interesser.

Lykkes det ikke, skal europæisk lov forsøge at forhindre sanktionerne i at blive anerkendt og håndhævet i EU, og handelssanktioner mod USA kan også komme på tale, står der i det notatet.

Russisk gasledning
Det er især de europæiske energiselskaber, der er involveret i arbejdet med den russiske gasledning Nord Stream 2, der forventes at lide under de amerikanske sanktioner. 

Gasrørledningen vil gøre det muligt for det statsejede russiske selskab Gazprom, der ejer selskabet Nord Stream 2, at eksportere mere gas til det europæiske marked. Over 200 firmaer fra 17 lande – heraf mange europæiske – er involveret i projektet. Samtlige selskaber vil være i fare for at blive ramt af sanktionerne, lyder det fra Bruxelles.

Tyskland har allerede officielt været ude at kritisere sanktions-forslaget.

”Det kan ikke være rigtigt, at sanktionerne nu bliver misbrugt til at fortrænge russisk gas fra markedet for i stedet at kunne sælge amerikansk gas. Det er ikke formålet med sanktionerne,” siger den tyske udenrigsminister Sigmar Gabriel ifølge Mandag Morgen.

Udover europæiske energiselskaber forventes det også, at sanktionerne kan ramme europæiske virksomheder, der samarbejder med Rusland indenfor brancher som transport, finans eller shipping.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

0:000:00