EU-Kommissionen vil udvide grænsekontrol i op til tre år

SCHENGEN: EU-Kommissionen foreslår at opdatere reglerne for EU’s grænseløse Schengen-område, så der kan indføres midlertidig grænsekontrol i længere tid i tilfælde af for eksempel terrortrusler.

Foto: /ritzau/Kenneth Lysbjerg Koustrup
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: De seneste års terrortrusler får nu EU-Kommissionen til at udvide muligheden for at indføre intern grænsekontrol inden for Schengen-området.

”Vi skal balancere mellem to vigtige principper: Fri bevægelighed og behovet for at adressere store sikkerhedstrusler,” sagde EU’s migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, da han onsdag fremlagde forslaget.

De nye regler vil blandt andet forlænge muligheden for at lukke grænserne i op til tre år, hvis der er tale om vedholdende trusler mod den interne sikkerhed.

Til gengæld vil der hvile et større krav på landene om at levere solide begrundelser for de pågældende terrortrusler. De vil også i højere grad skulle konsultere deres nabolande, de skal forklare, hvilke tiltag der gøres på hjemmebanen for at rette op på situationen, ligesom de skal have de øvrige EU-landes godkendelse, hvis grænsekontrollen skal forlænges mere end et år.

Vil tage tid
Reglerne skal nu vedtages af EU’s parlamentarikere og ministre, før de bliver en realitet. Derfor bliver det heller ikke dem, der løser det problem for Danmark og en håndfuld andre lande, der indførte grænsekontrol med henvisning til efterveerne af flygtningekrisen i 2015, og som til november har nået loftet for mulige forlængelser.

EU-Kommissionen understreger dog, at landene under de gældende regler kan ansøge om en forlængelse af kontrollen. Men det skal ske med en anden begrundelse.

”Alle medlemsstater har mulighed for at introducere grænsekontrol på grund af andre trusler,” sagde Avramopoulos, der dog understregede, at det kun må ske undtagelsesvis og som sidste udvej.

Den danske regering har endnu ikke ansøgt om en forlængelse, men har gjort klart, at den ikke mener, at det er forsvarligt at ophøre med de stikprøvekontroller, der pt. foregår ved den tyske grænse.

Danskerne vil bevare kontrol
Fra Dansk Folkeparti får Kommissionens forslag en blandet modtagelse.

”Fint med forlængelse af grænsekontrol, men det er vanvittigt, at personer i Bruxelles skal bestemme det,” skriver DF’s medlem af Europa-Parlamentet Anders Vistisen på Twitter.

Ifølge en ny måling fra Norstat for Altinget vil 59 procent af danskerne beholde kontrollen ved grænsen. Kun 29 procent ønsker grænsekontrollen ophævet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dimitris Avramopoulos

Fhv. EU-kommissær for migration, interne anliggender og medborgerskab (Liberale Parti, Grækenland)
ba i offentlig lov og statskundskab (Athens Uni. 1978), master i europæiske studier (Bruxelles Uni. 1986)

0:000:00