EU-parlamentarikere vil smække pengekassen i for det yderste højre

GRANSKNING: En partialliance på den yderste højrefløj, der har modtaget EU-støtte, vil nu blive gransket for at se, om de lever op til EU’s grundlæggende værdier, besluttede Europa-Parlamentet torsdag.

Danskernes Partis formand Daniel Carlsen (i midten) trak sidste forår overskrifter, da han inviterede medlemmer fra Alliancen for fred og frihed til Folkemødet på Bornholm. Her det Georgios Epitideios fra græske Gyldent Daggry. Nu skal EU-Parlamentet afgøre, om det tværeuropæiske parti respekterer grundlæggende EU-værdier.
Danskernes Partis formand Daniel Carlsen (i midten) trak sidste forår overskrifter, da han inviterede medlemmer fra Alliancen for fred og frihed til Folkemødet på Bornholm. Her det Georgios Epitideios fra græske Gyldent Daggry. Nu skal EU-Parlamentet afgøre, om det tværeuropæiske parti respekterer grundlæggende EU-værdier.Foto: Scanpix / Nils Meilvang
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En alliance bestående af medlemmer af Danskernes Parti, græske Gyldent Daggry, tyske NPD og en håndfuld andre grupperinger på Europas yderste højrefløj bliver sat under lup af Europa-Parlamentet.

Det besluttede formændene for de europæiske politiske grupper i Parlamentet torsdag, efter mere end en fjerdedel af de 751 folkevalgte har skrevet under på, at de ønsker klarhed over, om det tværeuropæiske parti ved navn Alliancen for fred og frihed (APF) lever op til reglerne for tilgang til EU-midler.

APF har fra 2016 fået tildelt over fire millioner kroner fra Europa-Parlamentet på lige fod med den støtte, som andre tværeuropæiske politiske partier får, hvilket har vakt en del furore.

Derfor vil Parlamentet nu undersøge, om APF respekterer EU's friheds- og demokratiprincipper og respekt for grundlæggende rettigheder, hvilket er en forudsætning for, at de er berettiget til EU-millionerne.

Penge bruges på møde
APF huser en række kontroversielle skikkelser og partier, der for nylig blev beskrevet som ”de værste højrefløjsekstremister og nyfascister i Europa” af Manfred Weber, der er leder af Parlamentets store kristendemokratiske gruppe, EPP.

I bestyrelsen sidder blandt andre formanden for Danskernes Parti, Daniel Carlsen, der sidste år fik stor opmærksomhed, da han inviterede medlemmer af APF til debat på Folkemødet på Bornholm. Næstformand i partiet er Nick Griffin, der i 15 år var leder af British National Party, som han repræsenterede i Europa-Parlamentet. Han blev dog smidt ud af sit parti i 2014.

APF har fået 2,9 millioner kroner i EU-støtte til sin virksomhed samt yderligere knap 1,5 million kroner til sin tilknyttede tænketank, Europa Terra Nostra.

Nogle af EU-pengene skal bruges ved et kontroversielt politisk stormøde for nationalister i Stockholm 28. maj.

APF skal høres
Strukturen med parti og tænketank er den samme, som andre tværeuropæiske partier over hele det politiske spektrum benytter sig af for at få adgang til EU-midler, og som kendes igen fra Dansk Folkepartis omdiskuterede MELD/FELD-konstruktion, der den seneste tid har opnået verdensberømmelse i Danmark.

Reglerne for at få støtte er, at der skal være medlemmer fra mindst syv lande, og at disse skal være repræsenteret politisk på enten lokalt, nationalt eller europæisk plan.

Parlamentet har nu besluttet at starte en undersøgelse af alliancen, der blandt andet indebærer, at Parlamentets Forfatningsudvalg vil høre foreningens medlemmer og søge ekspertråd fra det, der beskrives som ”et udvalg af uafhængige, fremtrædende personer”.

Et samlet Parlament skal så tage stilling til, om alliancen lever op til kriterierne for at blive anerkendt som europæisk politisk parti med ret til EU-støtte.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00