EU sår tvivl om den danske ferielov

EU: Danmarks ferielov er på kant med EU-lovgivningen, mener EU-Kommissionen. Borgere skal have ret til betalt ferie, som skal holdes samme år, som det optjenes. Den ret giver Danmark ifølge Kommissionen ikke i dag.

Måske skal der laves om på, hvordan danskerne optjener deres ferie.
Måske skal der laves om på, hvordan danskerne optjener deres ferie.Foto: colourbox
Kasper Kaasgaard

De danske regler for betalt ferie er i strid med EU-retten, mener EU-Kommissionen.

Fakta
En sag mellem EU og et medlemsland

Når EU-Kommissionen bliver opmærksomme på, at lovgivningen i et medlemsland strider mod en del af EU-lovgivningen, giver de landet besked. Det sker via en såkaldt åbningsskrivelse, som den Danmark har modtaget i denne sag.

Derfra har medlemslandet to måneder til at svare på, hvordan man forholder sig til henvendelsen. Typisk forsøger landene at komme med et juridisk argument for, at deres lovgivning ikke fejler noget. Hvis sagen er klokkeklar, kan de dog også vælge at rette ind og tilpasse lovgivningen.

Kommissionen vurderer svaret fra medlemslandet. Hvis den stadig mener, at landets lovgivning ikke er lovlig, svarer den med en såkaldt begrundet udtalelse. Herfra starter der forhandlinger, hvor man forsøger at nå til enighed.

Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal sagen afgøres ved EU-Domstolen. Et helt forløb tager typisk årevis.

Kilde: EU-Oplysningen

Ifølge EU-retten har EU's medlemsstater pligt til at sikre, at deres borgere får mindst fire ugers betalt ferie om året.

Men når man starter i et nyt job i Danmark, optjener man ferie, som man kan holde i næste ferieår. Det starter i maj året efter, og hvis man ikke har noget optjent ferie fra et tidligere arbejde, kan man altså ikke holde betalt ferie i det første stykke tid af sin ansættelse.

Derfor har EU-Kommissionen nu rettet henvendelse til Danmark, fordi den mener, at den danske ferielov ikke opfylder disse rettigheder. Henvendelsen sker i form af en såkaldt åbningsskrivelse, Altinget er kommet i besiddelse af.

For mig at se ligner det noget skrivebordsgeneraleri.

Flemming Dreesen
Ansættelsesretschef, Dansk Arbejdsgiverforening

I åbningsskrivelsen, som er sendt fra Bruxelles den 25. september, står der, at den danske ordning er i strid med formålet med EU's såkaldte arbejdstidsdirektiv. Når man starter i nyt job, kan reglerne 'medføre en forsinkelse i udøvelsen af retten til den optjente årlige ferie på mere end ét år', skriver Kommissionen i åbningsskrivelsen.

Den nævner også problemer i forbindelse med, at lønmodtagere går på pension. Som det er i dag, kan man ikke nå at holde den ferie, man optjener i sit sidste år. I stedet får man udbetalt penge for den. I EU-direktivet står ellers:

”Den minimale årlige betalte ferieperiode kan ikke erstattes med en finansiel godtgørelse, med mindre arbejdsforholdet ophører.”

Ferieår giver forskydning
Når man går på arbejde, optjener man ferie over et kalenderår – fra januar til januar. Den ferie kan man så holde i det kommende ferieår, som løber fra maj til maj. Det er derfor, Kommissionen skriver, at forsinkelsen kan blive over et år. Ifølge Flemming Dreesen, ansættelsesretschef i Dansk Arbejdsgiverforening, er det dog ikke væsentligt.

”Om man har ferie fra maj til maj eller januar til januar betyder stadig, at man får sin fulde ferie. Så for mig at se ligner det noget skrivebordsgeneraleri,” siger han.

Flemming Dreesen har skrevet en bog, hvor han gennemgår den danske ferielov. Han synes, det er fornuftigt, at der går lidt tid, inden man har optjent betalt ferie. Der opstår først et rekreationsbehov, når man har været et stykke tid på arbejdsmarkedet, siger han.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra LO og modtog følgende.

”Så længe LO ikke kender det præcise indhold af åbningsskrivelsen, ønsker vi ikke at forholde os til det. Men vi ser frem til at få en nærmere orientering/drøftelse med Beskæftigelsesministeriet,” oplyser LO’s kommunikationsafdeling.

Overordnet set er Flemming Dreesen fra DA ikke overbevist af Kommissionens argumenter. Han har dog et løsningsforslag til en del af problematikken, hvis det skulle blive nødvendigt.

”Det med nyansatte kan man i givet fald godt løse. Man kunne flytte det hen, så man får en form for ferieret, efterhånden som man er ansat, og senere hen arbejder man sig ind i et fuldt ferieår. Det kan man sagtens forestille sig,” siger han.

Regeringen skal svare
Den danske regering skal nu komme med et svar til Kommissionen. I Beskæftigelsesministeriet er man i øjeblikket i gang med at udarbejde Danmarks svar. Derfor er det småt med kommentarer fra beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S).

”Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget åbningsskrivelsen om de danske ferieregler – og at Folketingets partier er blevet informeret om skrivelsen. Regeringen er nu ved at forberede et svar, og jeg vil vente med at sige mere om sagen, til det er klar,” skriver ministeren i en mail til Altinget.

Danmark har to måneder til at afgive svaret, så det skal falde senest sidst på måneden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

0:000:00