EU stopper kritik af dansk smykkelov

ASYL: Det danske retsforbehold betyder, at EU-Kommissionen ikke kan vurdere, om den danske smykkelov er i strid med EU-lovgivning.

Foto: Claus Fisker/ Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er ikke EU's opgave at vurdere Danmarks stramninger på udlændingeområdet.

Sådan er beskeden fra EU-Kommissionen, og årsagen er det danske retsforbehold.

”Danmark er ikke bundet af EU's asyllovgivning og er derfor ikke bundet af regler i direktivet vedrørende de modtagelsesforhold, asylansøgere skal have,” skriver EU-Kommissionens talskvinde for migration, Natasha Bertaud, i en mail ifølge TV 2.

Derfor kan EU-Kommissionen ikke foretage sig mere i sagen, og dermed sætter en teknikalitet en stopper for EU's kritik af de danske asylstramninger.

Læs også: Smykkeforslag skaber splid i Europa-Parlamentet

En kritik, der startede tilbage i januar, hvor EU-Parlamentet krævede, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) og udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) kom til Bruxelles for at redegøre for regeringens stramninger.

Samtidig sagde Kommissionens første næstformand Frans Timmermans, at EU-Kommissionen ville undersøge, om den omstridte lov var i strid med EU-lovgivning, når den blev vedtaget, hvilket den blev i slutningen af januar.

Den såkaldte smykkelov trådte i kraft i starten af februar. Den betyder, at politiet kan konfiskere en flygtnings genstande, hvis værdien er over 10.000 kroner. Undtaget er dog genstande, der har en særlig affektionsværdi - som eksempelvis vielsesringe.

Misforstået lovforslag
Ved vedtagelsen blev lovforslaget hurtigt genstand for stor international kritik i mediebilledet, men også hos internationale organisationer.

Det betød, at Kristian Jensen blandt andet måtte forsvare lovgivningen i FN's menneskerettighedskomitée, da han i forbindelse med rutinemæssig høring om menneskerettigheder fik stor kritik for smykkeloven.

Men både høringen i EU-Parlamentet og hos FN har regeringen taget i stiv arm, da den mener, at lovforslaget er blevet misforstået.

Således sagde Kristian Jensen ifølge Berlingske efter høringen hos menneskerettighedskomitéen, at det var glimrende at få kritiske spørgsmål om smykkeloven.

"Det giver en mulighed for, at vi kan svare igen på kritikken og rette op på nogle af de misforståelser, der har været rundt omkring," sagde han og tilføjede:

"Jeg fik eksempelvis forklaret, at Danmark ikke tager smykker, der har affektionsværdi, fra flygtninge."

Læs også: Smykkelov brugt for første gang: 79.600 kroner beslaglagt

Selvom smykkeloven trådte i kraft for et halvt år siden, så blev den først taget i brug i slutningen af juni. Her beslaglagde politiet 79.600 kroner fra fem flygtninge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00