EU vil tillade Danmark at forlænge grænsekontrol igen

SCHENGEN: EU vil give Danmark og fire andre lande lov til at forlænge grænsekontrollen med yderligere seks måneder.

Foto: Claus Fisker/Scanpix
Cecilie Gormsen

Fem Schengen-lande skal ekstraordinært have lov til at forlænge deres interne grænsekontrol i yderligere seks måneder. Sådan lyder et forslag fra EU-Kommissionen onsdag.

De fem lande er Danmark, Norge, Sverige, Tyskland og Østrig, og EU-Kommissionens forslag kommer efter, at blandt andet den danske regering har opfordret til for første gang nogensinde at bruge en regel, der giver mulighed for nye forlængelser.

Muligheden for forlænget grænsekontrol er nødvendig, mener EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, fordi der stadig er alvorlige mangler i EU's ydre grænsekontrol.

Han understreger, at Grækenland har gjort en stor indsats, og at der er sket reelle fremskridt i bestræbelserne på at få stoppet flygtningestrømmen.

”Men der er stadig et betydeligt migrationspres på vores ydre grænser, og et stort antal migranter befinder sig i Grækenland. Der bør derfor opretholdes nogle grænsekontrol-foranstaltninger, så længe der stadig er alvorlige mangler i grænsehåndteringen,” siger Frans Timmermans i en pressemeddelelse.

Skal være normalt til november
Lande, der er med i Schengen-aftalen, kan efter de almindelige regler indføre midlertidig grænsekontrol i op til seks måneder, men for Danmark bliver det altså nu forlænget til sammenlagt et år. Danmark indførte grænsekontrol 4. januar, efter den svenske regerings beslutning om at indføre id-kontrol var trådt i kraft få timer forinden.

EU-Kommissionen anbefaler særligt, at man forlænger kontrollen ved den dansk-tyske grænse og i danske havne, hvor der anløber færger fra Tyskland. Samtidig foreslår Kommissionen, at man blandt andet kan forlænge grænsekontrollen på Øresundsbroen og i de svenske havne.

EU's mål er, at der skal styr på de ydre grænser og derefter afskaffe alle interne grænsekontroller for at få Schengen-samarbejdet til at fungere normalt igen, inden året er omme.

”Vi har en klar køreplan for at vende tilbage til en normalt fungerende Schengen-zone inden november, og vi er nødt til at nå dertil på en ordentlig måde,” siger Frans Timmermans.

Den danske regering forlængede senest den danske grænsekontrol i mandags, så den nu løber til 2. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00