Eva Kjer afviste alle anklager på samråd

SAMRÅD: Der er intet andet end en lille huske-stjerne at udsætte på landbrugspakkens miljøregnskab, slog miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) fast i et samråd tirsdag. Efter samrådet trak Konservative støtten til Kjer. 

Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Tyson W. LyallJulie Lundbek

Landbrugspakken giver et grønt plus.

Sådan lød budskabet fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på et samråd tirsdag om regeringens landbrugspakke, hvor de kritiske spørgsmål fra oppositionen og Konservative væltede ind over ministeren.

Men der er intet andet end en lille fodnote at komme efter, lød det fra ministeren, som erkendte, at hun burde have anført en ”lille stjerne” ved året 2016 i landbrugspakkens kvælstofberegninger. 

For i året 2016 er der nemlig medtaget effekter for de tre foregående år også. Det er blevet kaldt kreativ, grøn bogføring, og ministeren anerkendte, at ”tabellen skulle have været selvforklarende”.

”Jeg medgiver, at det havde været fint med en lille stjerne, som huskede folk på, at 2012 er udgangspunktet. Jeg har nøje forklaret, hvorfor vi gjorde det sådan. Det er de seneste tilgængelige data, men jeg ærgrer mig over, at jeg ikke gjorde tabellen selvforklarende. Men metoden har været forklaret og lagt frem,” lød det fra ministeren.

Men alt i alt går landbrugspakken i et grønt plus, lød konklusionen fra ministeren med henvisning til pakkens grønne plus (uanfægtet af den såkaldte baseline) for årene 2020 og 2021.

Strid om baseline
Flere eksperter havde på en høring inden samrådet kritiseret, at den såkaldte baseline-effekt er indregnet i landbrugspakkens miljøregnskab, selv om baseline-indsatsen ikke er en del af landbrugspakken. Men den kritik afviste Kjer.

”Baseline-effekten er effekten af de forskellige eksisterende tiltag. Når vi gør op, hvad der sker ’derude’, så skal effekten af de eksisterende tiltag med et sted. Der er en kritik af, at jeg har taget det med i 2016, men jeg forstår på forskerne, at der er enighed om sluttallene,” sagde hun.

K trækker støtten
Ministeren mødte kritiske spørgsmål fra oppositionen, men også Konservative, som ellers bakker op om landbrugspakken, stillede kritiske spørgsmål til miljøregnskabet.

Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, bad flere gange ministeren erkende, at tallene ikke var retvisende.

”Jeg kunne godt tænke mig at spørge igen: Forstår ministeren, at der ikke blot mangler en stjerne, men at de fremlagte tal ikke er retvisende? Kan ministeren erkende, at hvis man skal vise et korrekt billede af kvælstofsudledningen i de kommende år, så skulle der have stået nogle andre tal i den tabel?” spurgte han.

Den indrømmelse fik Jarlov ikke. Tværtimod fastholdt Kjer, at tallene var retvisende.

Efter samrådet erklærede Jarlov, at Kjer på samrådet "havde gjort det svært for sig selv". Få timer efter besluttede Konservative at trække deres støtte til Eva Kjer Hansen som minister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00