Eva Kjer: Ny aftale tager hånd om naturen og skaber vækst

AFTALE: Med den nye landbrugspakke bliver der blandt andet sagt farvel til kravet om randzoner. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer peger på, at aftalen er god for landbruget, samtidig med at der bliver taget hånd om miljøet. Naturfredningsforening raser.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Sent mandag aften nåede regeringen og dens tre blå støttepartier til enighed om en ny fødevare- og landbrugspakke. Den nye pakke indeholder 30 initiativer, der blandt andet indfører en helt ny miljøregulering, hvor blandt andet krav om randzoner og reducerede gødningsnormer vil blive afløst af målrettet regulering.

Miljø og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) glæder sig over den nye aftale, som hun mener, vil lægge grunden til fornyet vækst i landbruget og samtidig give et grønt plus til miljøet.

”Med den her aftale tager vi både hånd om at beskytte natur og miljø i Danmark, samtidig med at vi giver nogle vækstmuligheder for det fødevareområde, som betyder så meget i forhold til beskæftigelse og eksport i Danmark,” siger hun.

Både brug for mere og mindre regulering
Eva Kjer Hansen peger på, at der nu vil komme en mere målrettet regulering:

”Ser vi på danmarkskortet er der nogle områder, som ikke behøver regulering, der er nogle områder der har behov for noget regulering, og der er områder, som har brug for mere regulering end i dag. Der vil vi give optimal fleksibilitet i forhold til, at landmænd kan vælge, hvilke virkemidler man tager i anvendelse, og vi vil kompensere for de dyrkningsrestriktioner, vi pålægger landmændene,” siger hun.

I Dansk Folkeparti glæder man sig også over den nye aftale. Fødevareordfører Lise Bech fortæller, at det har været en lang, sej kamp, men at resultatet er en aftale, der letter byrderne for fødevarebranchen, skaber vækst og arbejdspladser og hjælper et trængt landbrug.

”Og så får vi et statsligt dyrevelfærdsmærke, og det er vi rigtig glade for. Det kommer til at virke i alle supermarkeder, hvor man vil kunne se, at det her er nogle dyr, som har haft det godt,” siger Lise Bech.

S: Ikke grønt nok
Socialdemokraterne sad med ved forhandlingerne helt til det sidste, men fødevare- og landbrugsordfører Simon Kollerup mener ikke, at den nye pakke opvejes af grøn fremgang. Og netop derfor er partiet ikke med i aftalen.

”I Socialdemokratiet står vi i landbrugspolitikken for, at vi er klar til at tage ansvar for erhvervet, klar til at skabe arbejdspladser og vækst, men vi mener bare, at det skal gå hånd i hånd med en fremgang på den grønne side,” siger Simon Kollerup til TV 2 News.

DN: Miljøet betaler prisen
Hos Danmarks Naturfredningsforening er man ikke glad for aftalen. Præsident i naturfredningsforeningen, Ella Maria Bisschop-Larsen, mener, at landbruget får en hjælpende hånd, mens miljøet får en ordentlig én på siden af hovedet.

”Den her pakke er ikke en redningskrans til landbruget, der vil skabe flere jobs og mere vækst, men det er i stedet et overgreb på den danske natur, der i forvejen er en af de mest udpinte i verden,” siger hun og fortsætter:

”Godt 60 procent af landet er under plov, og mange dyre- og plantearter er truet med udryddelse. Alligevel vil man nu dyrke endnu hårdere og sende endnu mere gift og gødning ud af naturen, og det er dybt uansvarligt i forhold til os og de næste generationer.”

L&F: Vigtigt opgør med særregler
I modsætning til Danmarks Naturfredningsforening mener Landbrug & Fødevarer, at den nye aftale tager et vigtig opgør med en række danske særregler på miljøområdet, der i mange år har svækket konkurrenceevnen.

”Vi skal selvfølgelig passe på vores miljø. Men vi skal gøre det ordentligt. Den hidtidige regulering har været meget dyr for Danmark og hat desværre ikke haft en særligt stor miljøeffekt," siger formand i Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, og fortsætter:

"Derfor glæder det mig meget, at partierne bag aftalen har indset, at et intensivt landbrug sagtens kan drives bæredygtigt. Selvom vilkårene for danske landmænd bliver lettere med pakken, er de stadig underlagt mere restriktive regler end landmænd i andre EU-lande,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Lise Bech

MF (DD)
kontorassistent (Handelsskolen i Aars), merkonom i ledelse og samarbejde (Aalborg Handelsskole)

0:000:00