Fagforeninger advarer mod uforsvarlig udflytning

OPRÅB: Dansk Magisterforening og Djøf er bekymrede for, at politikerne forhaster sig med at flytte statslige arbejdspladser ud af København og kritiserer Dansk Folkepartis udpegning af konkrete myndigheder.

Naturstyrelsen er en af de statslige myndigheder, som DF gerne ser bliver flyttet fra København til provinsen. 
Naturstyrelsen er en af de statslige myndigheder, som DF gerne ser bliver flyttet fra København til provinsen. Foto: Christian Lindgren/Scanpix
Sine Riis Lund

Medarbejdere i 12* statslige myndigheder vågnede tirsdag morgen op til nyheden om, at Dansk Folkeparti vil have deres arbejdsplads væk fra København.

Udmeldingen får kritik fra de to faglige organisationer Djøf og Dansk Magisterforening.

“Det er problematisk, at man går ud på denne måde og skaber usikkerhed på en række konkrete arbejdspladser, inden man overhovedet har forhandlet om noget som helst,” siger Peter Grods Hansen, næstformand i Dansk Magisterforening.

Lars Qvistgaard, der er formand for Djøf Offentlig, er enig. Både fordi det skaber utryghed for de berørte medarbejdere, men desuden kan det være med til at speede processen op på en uhensigtsmæssig måde.

“Ved allerede tidligt at gå ud og identificere nogle arbejdspladser, så springer man den analyse over, der er nødvendig for at opnå succes. Man springer til facit på forhånd,” siger han.

Hastværk er lastværk
Venstre har meldt ud, at de inden Folketingets åbning i oktober vil fremlægge en strategi for placering af flere statslige arbejdspladser uden for hovedstadsområdet.

Peter Grods Hansen appellerer til, at Venstre ikke allerede her sætter navne på arbejdspladser, men derimod fortæller, hvordan de vil gribe et kommende analysearbejde an.

Begge fagforeninger understreger da også, at der kan være god fornuft i at flytte statslige arbejdspladser ud, og at det naturligvis alene er en politisk beslutning. Men processen er nødt til at ske på en ordentlig måde, påpeger de.

For eksempel skal de nuværende medarbejdere have tid til at overveje konsekvenser og muligheder ved at flytte familien til et nyt sted i landet.

Ellers er der en risiko for både dårlig faglighed og arbejdsmiljø på de nye arbejdspladser.

“Overordnet set kan det sikkert være fornuftigt nok at flytte nogle arbejdspladser ud, men vi advarer imod, at det ender med at ske på en måde, som er fagligt uforsvarligt, og hvor de faglige fællesskaber på arbejdspladserne går fløjten,” siger Peter Grods Hansen.

Skal skabe yderligere vækst
Han stiller spørgsmålstegn ved, om man egentlig fik de forventede positive resultater ud af at sende SKAT til Ringkøbing.

“Set fra borgernes synspunkt er jeg usikker på, om man opnåede det, man ville. Jeg kan i hvert fald være i tvivl, om man har fået en mere fornuftig forvaltning af SKAT, og om det har skabt vækst i området,” siger Peter Grods Hansen.

Lars Qvistgaard gør klart, at det er vigtigt at analysere fordele og ulemper ved de potentielle nye geografiske placeringer.

“Min bekymring er, at denne del kommer til at betone sig lidt. Man er jo nødt til at kigge på, hvad det er for styrkepositioner de forskellige steder har, så man opnår nogle synergier og får skabt yderligere vækst og arbejdspladser i områderne,” siger han.

*Opdateret 15:40: Tallet er ændret til 12, efter Dansk Folkeparti har bekræftet, at Vejdirektoratet også er på partiets nye liste. 

Dokumentation

DF'S LISTE:
Dansk Folkeparti ser gerne, at følgende statslige arbejdspladser flyttes ud af København:

Naturstyrelsen
Energistyrelsen
Banedanmark
Danmarks Meteorologiske Institut (DMI)
Geodatastyrelsen
Søfartsstyrelsen
Miljøstyrelsen
NaturErhvervsstyrelsen
Kulturstyrelsen
Styrelsen for Videregående Uddannelser
VisitDenmark
Vejdirektoratet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00