Fakta: Her er regeringens finanslovforslag

FINANSLOV: Der er penge til ældre, dagtilbud og kræftområdet i regeringens finanslovudspil, som blev fremlagt tirsdag. Se hele forslaget her. 

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Der skal både være penge til kernevelfærden, sikkerhed og nærområderne i næste års finanslov, hvis det står til regeringen. 

Det siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter han tirsdag har fremlagt regeringens finanslovforslag for næste år. 

"Regeringens prioriteringer på årets finanslov er klare: Vi afsætter flere penge til kernevelfærd og flere penge til at sikre, at Danmark er et sikkert og trygt land. Det gør vi inden for en ansvarlig ramme," siger Claus Hjort Frederiksen og fortsætter:

"Alle initiativer er finansieret krone for krone, og vi sikrer, at der stadig er afstand til budgetlovens underskudsgrænse."

Claus Hjort fortæller, at han på fredag vil indkalde alle Folketingets partier til sættemøder. Her vil der både blive diskuteret partiernes krav og prioriteringen i en finanslov og 2025-plan, og møderne fortsætter mandag. Claus Hjort Frederiksen fortæller, at regeringens plan er, at der skal lande en aftale i november. 

Se hovedpunkterne i regeringens finanslovforslag herunder:

1. Styrket kernevelfærd
- Regeringen prioriterer samlet 1,5 milliarder kroner i 2017-2020 til Kræftplan 4, der allerede er fremlagt. Der skal tages udgangspunkt i patienternes behov, sikres højere og mere ensartet kvalitet og overlevelse i hele landet, ligesom kræftindsatsen skal fremtidssikres.

- Med økonomiaftalen med Danske Regioner får regionerne et løft på 200 millioner kroner i 2017. Samtidig fastholdes de regionale investeringer på sundhedsområdet på over 7 milliarder kroner, så byggeriet af de nye supersygehuse kan realiseres efter planerne.

- Regeringen prioriterer 70 millioner kroner i 2017 til en række tiltag på sundhedsområdet, der styrker rettighederne for patienter og understøtter den faglige udvikling af sundhedsområdet. I alt afsættes knap 295 millioner kroner over fire år.

- Der afsættes 180 millioner kroner årligt fra 2017 til indsatser målrettet øget livskvalitet og selvbestemmelse for landets plejehjemsbeboere. 

- Der afsættes en ramme på 580 millioner kroner over fire år til at udvikle de danske dagtilbud, så både trivsel og læring øges for det enkelte barn.

- Der oprettes en særtilskudspulje på 300 millioner kroner målrettet kommuner med vanskelige økonomiske vilkår.

2. Styrkelse af skattevæsenet
- Der afsættes 1,3 milliarder kroner i 2017 og i alt 6,8 milliarder kroner i 2017-2020 til en markant styrkelse af skattevæsenet. Midlerne er målrettet arbejdet med ejendomsvurderinger, inddrivelse og told samt til en generel styrkelse af den grundlæggende drift i skattevæsenet.

3. Et trygt Danmark
- Der afsættes på finanslovforslaget og i 2025-planen i alt 100 millioner kroner i 2017, 500 millioner kroner i 2018 og 800 millioner kroner årligt i 2019-2020 til en sikkerhedspulje. Sikkerhedspuljen kan anvendes til blandt andet forsvar, politi, terrorbekæmpelse og sikkerhed.

- Der prioriteres 70 millioner kroner årligt til en indsats mod ungdomskriminalitet.

- Der afsættes 90 millioner kroner i perioden 2017-2020 til en pulje til strafskærpelser, for eksempel i sager om alvorlig personfarlig kriminalitet eller indbrud.

4. Styrket nærområdeindsats
- Regeringen anvender i alt en milliard kroner i 2016 og 2017 fra mindre udgifter på udlændingeområdet i Danmark til at styrke hjælpen i nærområderne.

- Dermed afsættes i alt 4,7 milliarder kroner i 2016-2017 til indsatsen i nærområderne.

5. En ordentlig veteranindsats
- Regeringen ønsker at styrke indsatsen for danske veteraner med 20 millioner kroner til nye initiativer i perioden frem mod 2019.

6. Indsats for socialt udsatte
- Der afsættes cirka en milliard kroner til indsatser målrettet svage og udsatte grupper som led i satspuljen for 2017.

- Der skal prioriteres en styrket indsats mod vold på botilbud, herunder en målrettet indsats for borgere præget af blandt andet svære psykiske lidelser, destruktiv adfærd og i nogle tilfælde misbrug.

- Regeringen vil i sit forslag til udmøntning af satspuljen for 2017 prioritere initiativer, der skal forbedre forholdene for socialt udsatte grønlændere.

- Regeringen vil forstærke indsatsen mod parallelsamfund og sætte ind mod radikalisering blandt andet med en samlet national handlingsplan for antiradikalisering i moskéer, fængsler, udsatte boligområder, uddannelsesinstitutioner, bandemiljøer og på internettet.

- Regeringen har taget initiativ til en aktionsplan mod mobning af børn og unge.

7. Flere praktikpladser
Regeringen og arbejdsmarkedets parter har gennem trepartsaftalen fra august aftalt, at der oprettes 8.000-10.000 ekstra praktikpladser.

8. Bedre infrastruktur
- Regeringen vil afsætte cirka 525 millioner kroner i 2017-2020 til en udvidelse af E45 mellem Aarhus S og Skanderborg S.

- Regeringen indgik i foråret en bred aftale om at fremrykke færdiggørelsen af den nye Storstrømsbro til 2022.

- Der skal laves en forundersøgelse af en østlig ringvej/havnetunnel i København, som skal kortlægge omkostningerne og sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag.

- Regeringen vil afsætte i alt 14 millioner kroner i 2017-2019 til etableringen af vestvendte ramper ved Esbjergmotorvejens tilslutningsanlæg 67 ved Vejen Øst.

- Banedanmark skal spare 125 millioner kroner fra 2020 og frem på drift og vedligeholdelse.

9. Vækst og iværksætteri
- Det samlede offentlige forskningsbudget i 2017 vil udgøre 21,5 milliarder kroner svarende til 1,03 procent af BNP.

- Der afsættes ti millioner kroner årligt til at give selvstændige mulighed for at genoptage arbejdet i op til 25 procent af den normale arbejdstid og modtage barselsdagpenge svarende til 75 procent af satsen ved fuldt fravær.

- Regeringen afsætter ti millioner kroner årligt i perioden 2017-2020 til at understøtte det offentlige-private konsortium State of Green.

- Der afsættes ni millioner kroner årligt i 2017 og 2018 til at sikre vækst og beskæftigelse i dansk turisme.

- Regeringen afsætter i alt cirka ti millioner kroner i perioden 2017-2019 til en eksportordning på energiområdet, der skal fremme eksporten af danske energiløsninger til udlandet.

- Retssikkerhedspakke 2 fra foråret 2016 sikrer blandt andet, at borgere ikke risikerer at lide et økonomisk tab, hvis de vinder en sag over Skatteministeriet.

10. Mindre initiativer
- Fregatten Jylland: Der afsættes midler til den løbende vedligeholdelse og renovering af Fregatten Jylland.

- Regan Vest: Der gives et tilskud til museumsdriften af Regan Vest, der havde til formål at huse kongehuset, regeringen og embedsmænd i tilfælde af atomkrig.

- Kokkelandsholdet: Der gives et tilskud til det danske kokkelandshold og deres fremme af Danmark som førende gastronomi-nation.

- Gastro North: Der gives et etableringstilskud til Gastro North i 2017, der har til formål at vække international interesse for nordjysk gastronomi.

- Solbådsprojekt på Tange Sø: Der gives et tilskud i 2017 til oprettelsen af Solbådsprojektet på Tange Sø.

- P-pladser ved Sorø Station: Der afsættes midler i 2017 til etableringen af flere p-pladser ved Sorø Station.

- Skagen Skipperskole: For at sikre skipperuddannelsen gives der et særligt tilskud til skolen.

- Forsøgspulje til øget fysisk aktivitet for udsatte borgere.

- Der afsættes i alt 30 mio. kr. i perioden 2017-2020 til initiativerne.

11. Forhandlingsreserve
- Regeringen har afsat en reserve på 1,6 milliarder kroner årligt i 2017-2020 til højt prioriterede områder, som skal udmøntes sammen med aftaleparterne i forbindelse med forhandlingerne om finansloven for 2017.

Hvor skal pengene komme fra?
Finansieringen af regeringens finanslovforslag skal findes på udlændingeområdet, fokuseret brug af offentlige midler, harmonisering af ferieret for sygedagpengemodtagere, budgetforbedringer på uddannelsesområdet og ændrede screeningsmetoder i forbindelse med. bloddonation

På flygtningeområdet har regeringen indtil nu forventet, at der ville komme 25.000 asylansøgere i 2016. Det har dog vist sig, at der siden nytår er kommet lang færre flygtninge end forventet, og derfor er asylprognosen blevet nedjusteret fra 25.000 til 10.000 forventede flygtninge i 2016 og 2017. Det vil reducere omkostningerne med omkring tre milliarder kroner. 

Uddannelsesområdet må også holde for, hvis det står til regeringen. Der lægges op til at gennemføre en række tiltag på uddannelsesområdet, der frigør i alt knap 140 millioner kroner i 2017 og knap 250 millioner kroner i 2018 og frem. Tiltagene lyder som følger: 

  • Harmonisering af skoleydelser til SU-niveau
  • Fastsættelse af maksimal varighed for statstilskud til efterskoleophold. 
  • Taxametertilskud til AVU (almen voksenuddannelse) udbetales på baggrund af én tælledag 20 procent inde i elevernes undervisningsforløb. 3⁄4 af frafaldet sker imidlertid efter denne tælledag. Tælledagen flyttes derfor til 40 procent inde i undervisningsforløbet.
  • Reduktion af diverse bevillinger til videregående uddannelsesinstitutioner
  • Harmonisering af tilskud for internationale studieophold. 

Regeringen vil også harmonisere optjeningsreglerne for feriedagpenge for sygedagpenge-modtagere ved at indføre et rådighedskrav, så det ikke er muligt at optjene ret til feriedagpenge ved modtagelse af sygedagpenge.

Samtidig er der blevet gennemført analyser på en række områder, som peger på potentialer for en mere effektiv anvendelse af offentlige ressourcer. Blandt andet er det muligt at tilrettelægge driften af Erhvervsstyrelsen mere effektivt, så der frigøres 15 millioner kroner i 2017-2018 og 20 millioner kroner fra 2019 og frem.

Se hele regeringens finanslovforslag her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00