Femern-lov vedtaget i Folketinget

TUNNEL: Alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten har tirsdag stemt for anlægsloven til Femern-forbindelsen. En historisk dag, siger transportminister Magnus Heunicke (S).

Foto: Femern Bælt
Lise-Lotte Skjoldan

Danmark er et skridt tættere på at få en tunnel, der forbinder landet med Tyskland mod syd.

Folketinget har nemlig tirsdag endeligt vedtaget den anlægslov, der skal give selskabet Femern A/S lov til anlægge og drive en forbindelse mellem Rødbyhavn på Lolland og Puttgarden på Femern i Nordtyskland.

Alle partier i Folketinget på nær Enhedslisten stemte for loven.

Transportminister Magnus Heunicke (S) benyttede ved vedtagelsen lejligheden til at kigge tilbage i historien og glæde sig over, at forbindelserne over Storebælt og Øresund i sin tid blev vedtaget, selvom de var meget omdiskuterede.

28. april 2015 vil på samme måde skrive sig ind i historiebøgerne, mente ministeren.

"Det her er en af de dage, som vil skrive sig ind i historien, hvor Danmark som nation er en nation med store bro- og tunnelprojekter," sagde Magnus Heunicke ved tredjebehandlingen af lovforslaget.

Når den 18 kilometer lange tunnel bliver taget i brug, vil det tage syv minutter i tog og ti minutter i bil at krydse Femern-bæltet.

Endelig beslutning til efteråret
Selvom anlægsloven nu er på plads, er der stadig ikke truffet en endelig beslutning om projektet. I februar kom det nemlig frem, at de tilbud, som Femern A/S havde fået fra entreprenørerne, var langt dyrere end forventet. Derfor blev selskabet pålagt at genforhandle med det mål at få prisen ned.

Derudover er der stadig ikke klarhed over, hvor mange milliarder der vil komme fra EU til projektet. De to usikkerheder er politikerne enige om, at der skal være styr på, inden man træffer beslutningen. Forventningen er, at den endelige afgørelse sker til efteråret.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00